Oulu-opiston toimisto muutti vuoden alussa Keskuskujalta Haukiputaan kirjaston tiloihin Jokelantielle. Samalla toimiston aukioloaikoja supistettiin niin, että palvelupiste on avoinna tänä vuonna pääsääntöisesti vain maanantaisin muutamaa poikkeusviikkoa lukuunottamatta, jolloin toimisto on avoinna myös tiistaina.
Toimiston palveluaika on supistunut viime aikoina niin, että niin, että toimisto oli avoinna viime vuonna kolmena päivänä ja sitä ennen joka päivä.
Muutos on herättänyt kysymyksiä aiotaanko opiston toimintaa keskittää yhä enemmän kanta-Ouluun ja ovatko syynä säästöt, kun myös kurssien ja tuntimäärien on huomattu vähentyneen Haukiputaan ja Kiimingin alueilla tuhansilla tunneilla siitä, mikä tilanne oli ennen Oulu-liitosta 2013.
Oulu-opiston rehtori Outi Lohi vastaa:
– Toimistotila, josta luovuttiin, oli tarpeeseen nähden varsin suuri ja sen käyttöaste pieni. Tilasta luopuminen oli osa toimintamme pitkäjänteistä kehittämistä ja osa muuttuneeseen asiakaspalvelutarpeeseen vastaamista. Toki tästä säästöäkin samalla tulee. Varsinaista velvoitetta tietystä tilasta luopumiseen meille ei ole asetettu, tämä on osa meidän talouden ja toiminnan kriittistä tarkastelua, mitä joudutaan tekemään erityisesti taloudellisesti haastavina aikoina.
– Valtaosa asiakaspalvelusta on siirtynyt verkkoon ja puhelinpalveluun jo aiemmin ja siirtyminen on vain kiihtynyt koronan myötä. Henkilökunta tekee asiakaspalvelua yhtä paljon kuin ennenkin, mutta fyysisen asiakaspalvelun määrää on supistettu aiemmasta. Seuraamme asiakaspalvelun eri muotojen tarvetta ja vastaamme tarpeeseen parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakaspalveluajoista ei ole tullut palautetta aukioloaikojen johdosta ainakaan minulle asti, vakuuttaa Lohi.
Tanssi- ja taideaineiden opetus jatkuu vielä Keskuskujan liiketalossa toistaiseksi.
– Näistäkin tiloista ollaan luopumassa, kun Jatulin toimintakeskuksen perusparannus valmistuu, sinne tulee korvaavat tilat.
Oulu-opistolla on toimisto Oulun Pohjankartanossa ja myös sen asiakaspalvelun tarpeen määrää seurataan ja tehdään tarvittaessa muutoksia. Oulunsalon toimisto on suljettu toistaiseksi 1.2. saakka.
Kurssitarjontaa ja opetuksen järjestämistä eri alueilla koskeviin kysymyksiin Outi Lohi toteaa, että kurssitarjonta elää koko ajan.
– Emme varsinaisesti seuraa yksittäisten kaupunginosien opetustuntimääriä, vaan järjestämme opetusta meille vahvistetulla resurssilla koko kaupungin alueella. Kieltämättä haasteena on ollut se, että Oulun asukasmäärä on kasvanut ja uusia asuinalueita on rakennettu ja samaan aikaan opiston tuntiresurssi ei ole kasvanut, vaan kysyntään on vastattu varsin vakaana pysyneen resurssin voimin.
Kevään 2021 osalta Oulu-opistossa odotetaan kovasti, että lähiopetuksia päästään jatkamaan. Oulu-opiston opiskelijat ovat kiitettävästi suhtautuneet haasteelliseen tilanteeseen odottaen kuitenkin samalla lähiopetuksen alkamista. Opistossa on aloitettu jo tulevan lukuvuoden 2021–2022 suunnittelu aiempaan tapaan.
– Meille saa esittää toiveita niin entisten kuin uusien kurssien ja uudenlaisten opetusten järjestämisestä koko Oulun alueella. Opetusta järjestetään käytettävissä olevien resurssien mukaisesti mahdollisimman tasapuolisesti kaikille oululaisille, lupaa rehtori.
Viime vuoden maaliskuussa alkaneisiin koronarajoituksiin ja siitä aiheutuneisiin muutoksiin opetuksessa pystyttiin reagoimaan nopeasti aloittamalla etäopetus. Hyvänä esimerkkinä on Outi Lohen mukaan kielten opetus, jossa 42 kurssilla opetus jatkui etänä. Myöhempien järjestelyiden jälkeen vain vajaa 30 kielten kurssia 150 kurssista jäi toteutumatta.
Myös lähes kaikki musiikin kurssit toteutettiin etäopetuksena. Visuaalisten taiteiden, kuvataiteen ja käsityön kursseista useimmat jatkuivat. Tanssin ja teknisen työn kursseista muutama pystyttiin toteuttamaan etäopetuksena. Ryhmäopetukset (kuorot, bändit, orkesterit, alle 10-vuotiaiden ryhmät) peruuntuivat keväällä 2020.
Viime maalis-toukokuulle oli suunniteltu 820 kurssia, joista 560 toteutui. Samalle ajanjaksolle suunnitelluista 7200 opetustunnista toteutui noin 3500 tuntia.
– Vaikka opetuksen järjestäminen etänä on varmasti vähentänyt sosiaalisia kontakteja, on se tuonut paljon opetusta kaikkien saataville riippumatta asuinpaikasta ja kulkuyhteyksistä. Upeat moniosaavat opettajamme ovat opiskelleet monipuoliset etäopetustaidot myös niissä oppiaineissa, joissa etäopettamisen mahdollistavia opetusmateriaaleja ja opetusvälineitä ei ole ollut valmiina saatavilla, kiittelee Lohi.
Palvelua ja kursseja toivotaan omalla alueella
<
Opiston toimistolle on järjestetty tila kirjaston perältä monitoimitilasta. Kaavailtu on, että myöhemmin paikka olisi mahdollisesti kirjastotilassa tiskillä. Aika näyttää, missä asiakaspalvelu järjestetään ja onko siinä kaikilla työrauhaa.
Opiston toimiston aukioloaikojen supistaminen Haukiputaalla hankaloittaa palveluiden saatavuutta paikallisesti, Pirkko Vesa arvioi. Etenkin vanhempi asiakaskunta on tottunut asioimaan toimistolla. Myös tuntiopettajilla on asiointitarvetta. Koronarajoitusten aiheuttamat muutokset kursseihin ja niistä informoiminen opiskelijoille työllistävät nyt toimiston väkeä paljon. Pirkko Vesa työskentelee myös Oulun toimistossa ja suositusten ollessa voimassa tehdään osittain myös etätyötä.
Kurssitarjonnan vähenemistä etekin kielten ja liikuntaryhmien osalta Haukiputaalla ja Kiimingissä ei ole Pirkko Vesan mukaan koettu hyväksi suunnaksi. Kursseja toivotaan järjestettävän lähellä. Monille on iso kynnys ja mahdotontakin lähteä kauepaa iltaisin Oulussa järjestettäviin ryhmiin. Yleisesti ottaen kurssien peruuntumisiin alueilla on voinut olla syynä myös, että osallistujia ei ole riittävästi, mutta toisaalta vähimmäisosallistujien määrää on nostettu.
Oulu-opisto
• Oulun kaupungin omistama ja ylläpitämä vapaan sivistystyön oppilaitos.
• Vuonna 2020 opiskelijoita yli 12000, vakituista henkilöstöä mukaan lukien opettajat noin 40 ja tuntiopettajia reilut 300.
• Opiston Haukiputaan toimisto avoinna maanantaisin klo 12–17 (Haukiputaan kirjastossa, Jokelantie 1) ja viikoilla 17–19, 32–39 ja 48–50 ma-ti klo 9–17.
• Pohjankartanon toimisto ma-to klo 12–17. Oulunsalon toimisto suljettu 1.2. saakka.
• Oulu-opiston puhelinpalvelu ma-to klo 9–17 p. 050 316 6729 ja 050 410 4010.
• Etäopetusta jatketaan ja ryhmäharrastustoiminta keskeytyksissä suositusten mukaan 1.2. saakka.
• Infoa: Ouluopisto.fi