Koulutuskuntayhtymä OSAO keskittää talonrakentajakoulutuksen yhdeksi kokonaisuudeksi ja se siirtyy pois Haukiputaan yksiköstä. Haukiputaalla sijaitsevat jo aloitetut kohteet rakennetaan valmiiksi, sen jälkeen koulutus ja rakennuskohteet ovat vuoteen 2040 saakka pääosin Kempeleen Pirilässä. Sinne siirtyy myös OSAOn Kaukovainion yksikön talonrakentajakoulutus.
OSAO Haukiputaan yksikönjohtaja Jussi Kangasmaa kertoo, että opetuksen keskittämisellä turvataan jatkossakin oppilaille laadukas koulutus ja työelämälle osaajia. Hän toteaa, että alan koulutus on hyvää ja opiskelijoilla on ollut hyvät työllisyysnäkymät.
– Osa opiskelijoista siirtyy Letonrannan rakennuskohteista hankkimaan osaamista työpaikoilla joko koulutus- tai oppisopimuksella jo ensimmäisen vuoden jälkeen.
Haukiputaan Letonrannan lisäksi OSAO rakentaa taloja tällä hetkellä Oulun Kivikkokankaalla.
Kangasmaa kertoo, että Haukiputaan osalta muutos koskettaa noin sataa opiskelijaa. Osa opiskelijoista hankkii osaamista tälläkin hetkellä työpaikoilla ympäri Oulun talousaluetta, joten kaikkia alan opiskelijoita muutos ei koske. Henkilökunnassa muutos koskee noin kymmentä työntekijää, jotka siirtyvät hallinnollisesti Kaukovainion yksikön alaisuuteen vuoden 2024 elokuussa.
– Talonrakennusalalla on pitkät perinteet Haukiputaalla, mutta täytyy muistaa, että koulutus kuitenkin säilyy alueella. Vastaavan tyyppinen muutos tehtiin muutama vuosi sitten, kun autoalan opetus keskitettiin Haukiputaalle ja logistiikka-ala Kempeleeseen.
– Molempiin on riittänyt samalla tavalla hakijoita myös muutoksen jälkeen.
OSAOn muutokset jatkuvat tulevina vuosina. Kuntayhtymä valmistautuu tulevaisuuden tuomiin ammatillisen koulutuksen pedagogiikan, talouden ja toimintaympäristön haasteisiin OSAO Kampus 2030 ‑hankkeella. OSAOn yhtymähallituksen vuosi sitten käynnistämä hanke tähtää uuden kampuksen rakentamiseen Kaukovainiolle. Tällä hetkellä suunnitellaan, mitä kaikkea Kaukovainiolla ja mitä koulutuskuntayhtymän muissa toimipisteissä tulevaisuudessa opetetaan.
Kangasmaa ei lähde tässä vaiheessa arvailemaan, siirtyykö Haukiputaalta pois talonrakennusalan opetuksen lisäksi muuta tai tuleeko sinne jotain uutta. Sen hän kuitenkin lupaa, että ammatillista koulutusta annetaan Haukiputaalla jatkossakin.
– Kiinteistöjen ylläpitäminen on kallista ja olemassa olevat tilat tulee käyttää tehokkaasti. Haukiputaan Asemakyläntiellä on tuoreet oppimisympäristöt ja toiminta näissä kiinteistöissä varmasti jatkuu.
OSAO Haukiputaan toimitilat rakennettiin kokonaan uusiksi niin, että kaikki uudet tilat olivat valmiina vuonna 2013. Haukiputaalla on noin 1 300 opiskelijaa ja siellä suoritetaan vuosittain 390 tutkintoa ja 3 600 osatutkintoa. Henkilökuntaa yksikössä on noin 120.
Haukiputaan yksikkö sijaitsee Haukiputaan Asemakylässä moottori- ja rautatien välissä.
– Vihreää siirtymää ajatellen meitä palvelisi, että junat myös pysähtyisivät viereiselle rautatieasemalle, Kangasmaa toteaa.
Kampus 2030 ‑hankkeella OSAO ennakoi julkisen hallinnon talouden tiukkenemista.
– Etenkin pääomavaltaisilla aloilla keskittäminen on yksi keino säästää. Ei ole järkevää hankkia samanlaisia kalliita laitteita useampaan eri yksikköön.
Kampushanke tähtää myös ammatillisen koulutuksen tarjoajien ja yritysten yhteistyön kehittämiseen entisestään. Jo nykyisin tiiviistä yhteistyöstä on hyviä ja tuoreita esimerkkejä. Yksi niistä on Haukiputaalla helmikuussa käynnistynyt ajoneuvonosturinkuljettajien koulutus, johon alan yritykset ovat lainanneet kalustoaan OSAOlle.
– Ajoneuvonosturit ovat kalliita laitteita, joten meillä ei niitä ole kuin yksi. Yritykset tarvitsevat alan työvoimaa, joten ne antoivat kalustoa käyttöömme koulutuksen järjestämiseksi. Lisäksi ne sitoutuivat ottamaan opiskelijat hankkimaan osaamista yrityksiinsä, Kangasmaa kertoo.