Haukiputaan Aseman koululla oli alkuviikosta kansainvälistä säpinää, kun kiinalainen koululaisryhmä tutustui kolmen päivän ajan paikalliseen kouluarkeen ja osallistui myös opetukseen. Ryhmään kuului neljätoista 11–13-vuotiasta oppilasta Shanghai Jian Ping West Middle Schoolista ja neljä aikuista.
– Halusimme tulla Suomeen, joka on jälleen nimetty maailman onnellisemmaksi maaksi ja tutustumaan kehuttuun ja arvostettuun suomalaiseen koulujärjestelmään, valottivat ehtori Yang Hongyan ja vararehtori Chen Fang.
– Halusimme myös nähdä Suomen ainutlaatuista luontoa, sillä sitä meillä ei Shanghaissa ole lähellä.
Ryhmä tuli Shanghain suurimmasta peruskoulusta, jossa on yli 5 500 oppilasta ja 375 opettajaa. Koulupäivän pituus on joka päivä kahdeksan tuntia. Luokissa on 40–50 oppilasta. Osan kouluruokailusta oppilaat maksavat itse. Kieliä, englantia, japania ja saksaa, oppilaat voivat valita valinnaisena. Aiemmin koululta on tehty tutustumismatkoja muun muassa Japaniin, Ranskaan ja Saksaan.
Yang Hongyan ja Chen Fang olivat ihastuneita siitä, kuinka Aseman koulussa oppilaat saavat huomiota, heitä rohkaistaan ja kannustetaan, ja koululla on paljon yhteistä toimintaa sekä ryhmätöitä. Tällaista ei ole kiinalaiskouluissa.
– Viemme näitä ideoita ja oppeja varmasti omalle koulullemme, naiset vakuuttivat. Luonnon huomioiminen opetuksessa ja ulkoilu on tosin suurkaupungissa mahdotonta.
Aseman koululla vieraat osallistuivat oppitunneille ja välitunneille. Koko koulun yhteisessä tapahtumassa vieraat esittivät ohjelmaa, ja tuliaislahjoja vaihdettiin puolin ja toisin.
– Koulullemme otettiin yhteyttä Oulun kaupungin sivistystoimesta ja kysyttiin, olisimmeko halukkaita vastaanottamaan kiinalaiskoululaisten ryhmän. Vastasimme, että ilomielin, kertoo vierailun järjestelyistä vastannut kielten lehtori ja kansainvälisyysvastaava Pirjo Koivukangas, joka vetää myös Aseman koulun hyvinvointitiimiä. Tiimi, johon kuuluvat myös opettajat Kaisu Koskela, Tiina Liisanantti ja koulunkäynninohjaaja Minna Lämsä, suunnitteli kouluvierailun ohjelman.
Kolmen koulupäivän aikana vierailuun osallistui koko Aseman koulun väki, mutta erityisesti kuudesluokkalaiset, jotka ovat saman ikäisiä kuin vieraat. Pirjo Koivukankaan mukaan vierailu oli kaikkinensa lämminhenkinen ja antoisa, tuoden iloa niin oppilaille kuin aikuisillekin
Kuudesluokkalaisen Seela Karjalaisen mielestä oli todella mukavaa tutustua shanghailaiskoululaisiin.
– Kiva, kun on voinut puhua englantia heidän kanssaan!
Juttu luisti jouhevasti oppilaiden kesken niin koululla kuin luontoretkellä Myyllysaaren laavullakin, missä nautittiin retkieväitä, tutkailtiin kasvustoa ja ihailtiin Kiiminkijokea. Tiistaiaamuna sade lakkasi sopivasti niin, että päästiin luontokävelylle ja voitiin paistaa makkaraa laavulla. Tulet nuotioon olivat tulleet tekemään kyläläiset Tellervo ja Veikko Järvelä.
Seela Karjalaisen kanssa kasveja ja puita bongaillut Wu Qixuan oli ihastunut isoihin ja vanhoihin puihin Myllysaaren ympäristössä ja upeaan, vuolaana virtaavaan Kiiminkijokeen. Kuva: Auli Haapala
Suomalainen ruoka on myös kiinalaisvieraille maistunut hyvin, vaikka koulun johtajat olivat etukäteen vähän pelänneet, minkälaista se mahtaa olla. Myös nuotiolla paistetut kärkkärit maistuivat kaikille vieraille. Wu Qixuanilla erityisesti on jäänyt mieleen suomalaisesta ruuasta maukas munavoi hotellin aamiaisella. Myös mustikkapiirakka oli monien mielestä erityisen maistuvaa.
Kiinalaisryhmän viikon mittainen Suomen-matka alkoi Oulusta, jossa he majoittuvat hotellissa. Aseman koulun ohella ryhmän ohjelmaan on kuulunut Oulussa muun muassa museokäynti, melontaa ja luontokohteita. Vieraat pääsivät myös mustikkametsään, ja marjoista he valmistivat itse piirakkaa. Ryhmä matkasi keskiviikon jälkeen Napapiirille, Joulupukin pajaan ja lopuksi Helsinkiin, mistä he lentävät kotimatkalle lauantaina.