Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohde, on nimennyt Haukiputaan sosiaali- ja terveyskeskuksessa alueen asukkaille omalääkärit tämän syksyn aikana.
Myös iiläisille on jo nimetty omalääkärit. Kiimingin sosiaali- ja terveyskeskuksen alueella omalääkäri on nimetty jo kaikille, jotka ovat viimeisten parin vuoden aikana asioineet vastaanotolla. Nimeämisiä jatketaan edelleen.
Kehittämistyön kohderyhmänä ovat etenkin paljon palveluja tarvitsevat potilaat, monisairaat ja ikäihmiset. Hoidon jatkuvuusmallin käyttöönoton myötä potilaiden palvelukanavat eivät muutu, vaan yhteydenotto sosiaali- ja terveyskeskukseen tapahtuu entiseen tapaan puhelimen ja digitaalisten palvelujen kautta.
Omalääkäreitä nimettäessä mahdolliset aikaisemmat pitkäaikaiset hoitosuhteet on pyritty pitämään voimassa. Jokaisella lääkärillä on työparinaan sairaanhoitaja. Työpareille on järjestetty yhteistä aikaa, jolloin hoitaja voi konsultoida lääkäriä potilaan asioista. Myös yhteisvastaanotot ovat mahdollisia.
Hoidon jatkuvuusmalli koskee vain kiireetöntä hoitoa, kuten oireajat, perussairauksien määräaikaiskontrollit tai jos potilaan voinnissa tapahtuu muutoksia.
Potilaan ottaessa yhteyttä sosiaali- ja terveyskeskukseen sairaanhoitaja tekee huolellisen hoidon tarpeen arvioinnin. Hoidon tarpeen arvioinnissa selvitetään yhteydenoton syy, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste sekä hoidon kiireellisyys. Hoidon tarpeen arviointi käynnistää hoitoprosessin.
Jos hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen päädytään varaamaan kiireetön aika lääkärille tai hoitajalle, pyritään se ensisijaisesti järjestämään omalle lääkärille tai omalle hoitajalle. Tämä pyritään huomioimaan etenkin hoidon jatkuvuudesta eniten hyötyvien potilaiden kohdalla.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.