Nämä Haukiputaan koulun yhdeksäsluokkalaisten mielipidekirjoitukset on kirjoitettu jaksolla, jossa opiskeltiin samalla vierassanojen käyttöä. Kirjoitukset julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulun yhteistyötä.
Nuorten liikkuminen on vähentynyt huomattavasti teknologian kehityksen myötä. Mielestäni pojat kuitenkin liikkuvat vähemmän kuin tytöt, sillä he oletetusti pelaavat tietokoneella ja rassaavat mopojaan autotallissa. Ongelmana tässä on se, että nuoret voivat helposti syrjäytyä, jos he eivät liiku.
Urheilu kuuluu minun identiteettiini, olen sellainen ihminen, joka tykkää liikkua ja saa siitä lisää energiaa. Pyrin antamaan kaikille itsestäni positiivisen imagon muille ihmisille, jotta heillä olisi helpompi tutustua minuun.
Nuorten olisi hyvä saada lisää informaatiota siitä, mitä voi käydä, jos liikkuminen jää liian vähäiseksi tai loppuu kokonaan. Olisi myös hyvä, jos nuorille tarjottaisiin esimerkiksi ilmaisia salivuoroja, joissa he voisivat käydä kavereiden kanssa urheilemassa.
Onko nuorten joukko jakautumassa homogeenisestä heterogeeniseen? Nuoret, meidän on aika integroitua ja alkaa liikkua yhdessä.
Ylös, ulos ja lenkille on eräs fraasi, joka kehottaa ihmisiä liikkumaan. Nuoret, ottakaamme kiinni tästä ideologiasta ja lähtekäämme lenkille.
Nalle Puh
Koronavirus on mielestäni suuri globaali uhka kaikille ihmisille tällä planeetalla. Olit sitten perusterve tai et. Kaikkien pitäisi ottaa virus tosissaan ja noudattaa hallituksen ja viranomaisten asettamia käskyjä ja suosituksia, joita he informoivat. Kaikki varmasti toivovat, että elämä normalisoituisi mahdollisimman pian ja tästä koko epidemiasta päästäisiin eroon.
Liika hysteriakaan ei ole kuitenkaan tarpeellista. Esimerkkinä voisin ottaa ruoan hamstraamisen. Mielestäni on älytöntä ja fanaattista alkaa hamstrata käsittämättömiä määriä ruokaa ja etenkin vessapaperia koko talo täyteen. Tämmöiselläkin hetkellä on ajateltava muita ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Ruokaa kyllä riittää, mutta riittääkö ihmisillä kärsivällisyys? Egoistien pitäisi nyt viimein herätä siihen, että pitää ajatella muutakin kuin vain sitä omaa napaa. Suomen pitäisi tässä erityisessä tilanteessa olla homogeeninen maa.
Ratkaisuehdotukseni tuohon ruoan hamstraamiseen on yksinkertaisesti se, että ihmiset ostavat ruokaa sen verran, mitä oikeastikin tarvitsevat. Ymmärrän kyllä sen, jos ruokaa ostetaan vähän tavallista enemmän, ettei tarvitse ihan joka päivä ravata kaupassa. Liika on aina liikaa. Ehdotukseni on siksi hyvä, että ruokaa riittää sitten kaikille ja pystyisimme ottamaan fyysistä etäisyyttä toisiimme.
Kiteytettynä mielipiteeni kertoo sen, että globaalissa ongelmassa meidän kaikkien pitää integroitua keskenään ja muistaa ajatella myös muita, ettei tästä koko jutusta kehkeydy täysi fiasko.
Huolestunut yhdeksäsluokkalainen
Tämän hetkisen koronaviru pandemian ansiosta on käynnissä globaalin etäopiskelun sekä etätyöskentelyn ajanjakso. Tämä poikkeustila saattaa olla pitempäänkin käynnissä, ennen kuin viruksen leviäminen saadaan kuriin. Kovasti uskotaan, että tämä kaikki on vasta alussa, joten karanteenista pois pääsemistä ei kannata ihan henkeä pidättämällä odottaa. Etäopiskelu ja ‑työskentely jakavat runsaasti mielipiteitä ihmisten välillä.
Voisin esittää oman henkilökohtaisen ideologian aiheesta tässä improvisoidusti. Mielestäni kotioloissa opiskelussa on puolensa. Kotona ollessa tähän asti olen päässyt tekemään tehtävät mukavan joustavasti. Kaikkien tehdessä omia hommiaan harmonia on pysynyt pitkälti vallitsevana. Ei valvottu ‑oppiympäristö kuitenkin tarjoaa monenlaisia virikkeitä, jotka tuppavat häiritsemään keskittymistä aika ajoin. Kokeiden tekeminen on hieman absurdia etänä, sillä mikäänhän ei estä tehokasta lunttausta, mutta ainakin suurimman osan koulumenestys pitäisi kukoistaa. Itse voin tehdä koulutehtävät kotoa käsin kyllä, mutta harrastukset olisi mukava saada takaisin päiväjärjestykseen. Olen keskittynyt etäopiskeluun sekä vapaa-ajan tehokkaaseen käyttöön enkä hysteerisesti viruksen tuomaan varmaan kuolemaan.
Tunnetusti eksperttinä voin tässä linjata eksaktit toimintaohjeet. Valtiolta olemme saaneet tarkat linjaukset siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei, silti yhteiskunnasta löytyy näitä egoisti-vanhuksia. Nämä otukset ovat omaa ja muiden terveyttä uhkaavasti kokoontuneet julkisille paikoille kahvittelemaan sekä tunkeutuneet humanisteille kylään. Heidät pitäisi saada eristyksiin minkäänlaista empatiaa tuntematta. Toinen ääripää onkin sitten hysteeriset fobian omistajat, maailmanlopun odottajat, jotka kiltisti ovat vessapaperiin kietoutuneena lukittautuneet koteihinsa. Ottakaamme nyt siis asiaksemme pysytellä kotona, niin ei ehkä tule se maailmanloppu.
Luulisi, että suomalaisina olemme eliittejä sosiaalisen etäisyyden otossa. Eli pysytään yhtä ekstrovertteinä ja ollaan kotona.
JK
Koronavirus, joka on vaikuttanut meihin kaikkiin globaalilla tasolla, pakottaa meidät pysymään kotona. Hallitus on informoinut kansalaisia siitä, kuinka tärkeää olisi välttää sosiaalisia kontakteja. Olen huomannut, että Suomessa ilmeisesti asuu useampi egoisti, joille kotona pysyminen on hankalaa. Mielestäni ironista on, että ikäihmiset, joille korona on vaarallisin, eivät itse noudata ohjeistuksia. En haluaisi olla hysteerinen, mutta tästä saattaa aiheutua todellinen fiasko.
Ymmärrän, ettei tilanne ole ideaalinen kenellekään. Meidän kaikkien täytyisi muuttaa omaa arkeamme ja omaksua uusia tapoja, kuten kotona pysyminen ja sosiaalisten kontaktien välttäminen. On olemassa kuitenkin klaustrofobiasta kärsiviä ihmisiä, joille neljän seinän sisällä pysytteleminen tuottaa tuskaa. Koronavirus on kuitenkin erittäin aggressiivinen tartuttaessaan, minkä vuoksi meidän tulisi kunnioittaa meille annettuja ohjeita jopa fanaattisella tavalla.
Nyt olisi tilaa improvisoinnille, ja ikäihmisten tulisi integroitua nuorten elämään ottamalla mobiililaitteet käyttöön. Suoratoistopalvelut helpottavat elämän tylsyyttä ja antavat muutakin ajateltavaa kuin korona ja sisällä pysyttely. Sosiaalinen media, josta me nuoret saamme aina moitteita, antaa nyt uusia mahdollisuuksia myös ikäihmisille. Jos et nyt voi nähdä ihmisiä livenä, voit nähdä heitä ja keskustella heille some-palveluiden kautta.
Nyt olisi se aika, jolloin voi hetkellisesti jättää ulkomaailman sikseen ja siirtyä somemaailmaan. Älä pelästy, jos koet yllättävää harmoniaa ruudun kanssa. Ota siis kännykkä rohkeasti käteen ja mene nuorille tuttuun ”somekuplaan”!
ES