Nokian uuden kampuksen peruskivi muurattiin juhlavasti perjantaina Oulun Linnanmaalla. Kampuksen rakentaminen aloitettiin syyskuussa moottoritien varressa Ritaharjuntiellä sijaitsevalla noin 91 000 neliön tontilla. Tontille nousee pinta-alaltaan noin 55 000 neliömetriä olevat toimitilat.
Uuden kampuksen peruskivi muurattiin rakennustyömaalle pystytetyssä teltassa. Tilaisuutta vietettiin juhlavissa tunnelmissa tulevaisuuteen sekä Nokiaan ja sitä kautta koko alueen menestykseen luottaen. Juhlapuhujina oli Nokian johtoa, elinkeinoministeri, kaupunginjohtaja ja rakentajan edustaja. Kutsuvieraina oli Nokialaisia, kaupungin johtoa ja hankkeen yhteistyökumppaneita.
Nokian Oulun yksikön johtaja Jarkko Pyykkönen totesi, että Nokia on ollut osa Oulua pian 60 vuotta. Sinä aikana täällä on kehitetty kaikkia matkapuhelinsukupolvia.
– Uusi kampus on erinomainen paikka tutkimukseen, tuotekehitykseen ja tuotteiden valmistukseen.
Pyykkönen sanoi, että pitkä historia, yhteistyö Oulun yliopiston kanssa ja korkeasti koulutettu väki luovat perustan uusillekin innovaatioille.
Nokian hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf mainitsi, että teknologisessa kehityksessä on tultu kauas siitä, kun ensimmäinen gsm-puhelu soitettiin 31 vuotta sitten. Hän totesi teknologisten läpimurtojen vaativan valtavan määrän työtä, näkemystä ja sisua.
Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja ja Suomen maajohtaja Tommi Uitto kertoi, että nyt rakennettava Oulun Home of Radio ‑kampus on Nokialle maailmanlaajuisesti merkittävä yksikkö.
– Meillä on Oulussa huippuluokan radio- ja järjestelmäpiiriosaamista, johon olemme investoineet viime vuosina vahvasti uusien rekrytointien kautta. Uusi älykampus luo erinomaiset puitteet rakentaa tulevaisuuden kasvua ja kehitystä Suomeen ja Ouluun.
Uitto kävi läpi Nokian historiaa Suomessa ja Oulussa, jossa sen juuret ovat vuonna 1967 Nokiaan yhdistyneessä Pohjolan Kaapelissa. Nokialla oli vuosina 1981–2001 toimintaa myös Haukiputaan Ukonkaivoksessa entisissä Hyvon Kudeneuleen tiloissa.
Nokia työllistää Oulussa, Espoossa ja Tampereella yhteensä noin 6 900 henkilöä. Vuodesta 2018 lähtien yhtiö on palkannut Suomeen noin 2 300 työntekijää vakituisiin työsuhteisiin, suurimmaksi osaksi erityisasiantuntemusta vaativiin tuotekehitystehtäviin.
Sekä Uitto että elinkeinoministeri Mika Lintilä totesivat puheissaan, että Suomeen tarvitaan lisää teknologiateollisuuden osaajia. Uitto vaati työperäisille maahanmuuttajille sujuvampaa maahanmuuttoprosessia.
Lintilä totesi uuden kampuksen merkittäväksi investoinniksi, joka vahvistaa koko alueen elinvoimaa. Hän totesi tällaisten investointien kertovan uskosta parempiin aikoihin.
– Erityisesti tällaisina aikoina jokainen uusi investointi on tärkeä ja arvokas viesti siitä, että Suomeen kannattaa investoida ja rakentaa.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala riemuitsi ja kiitti, että Nokia rakentaa uuden kampuksen juuri Ouluun. Hän totesi hankeen olevan kaupungin tärkein yksityinen investointi, jolla on Oulun lisäksi vaikutusta koko Pohjois-Suomeen.
Kampuksen rakentajan edustaja, YIT:n toimialat-segmentin johtaja Tom Ekman totesi tiiviissä yhteistyössä tilojen käyttäjien kanssa suunnitellun uuden kampuksen olevan paljon enemmän kuin rakennus. Hän sanoi, että tiloissa yhdistyvät Nokian arvot: teknologia, luonto ja ihminen.
Tilaisuudessa julkistettiin uudet tulevaisuuden älykampuksen havainnekuvat. Rakennuksen pääarkkitehti on Arkkitehtitoimisto ALA. Arkkitehti Juho Grönholm kertoi, että vuonna 2025 valmistuva kampus koostuu kahdesta osasta. Toimisto-osaan tulee kahdeksan kerrosta uuden ajan toimistotyöhön soveltuvia tiloja, jotka ovat muunneltavissa eri tarpeisiin. Teollisuusosan keskiössä on muuntautuva halli, jonka halkaisee lasikattoinen sisäkatu. Kokonaisuuden sydän on teollisuus- ja toimisto-osien väliin jäävä ravintolasali.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.