Alpo Alakopsa, 92 oli ollut toista vuotta eläkkeellä, kun hän ensi kertaa tarttui pensseliin ja ryhtyi maalaamaan öljyväreillä tauluja. Hän lähti Liisa Paavolan ohjaamaan Haukiputaan taidepiirin, mutta opettaja sanoi, ettet sinä Alpo paljon neuvoja tarvitse. Ensimmäisen maalauksen aihe vuonna 1989 oli oma suomenpystykorva.
Alakopsan käsissä on ajan saatossa syntynyt lukuisia maalauksia, muotokuvia, pienoisveistoksia ja reliefejä. Aiheina ovat maisemat, henkilöt ja eläimet, joista mieluisimpina hevoset. Hän on erikoistunut maalaamaan myös omia versioitaan maailmankuuluista teoksista. Niissä monissa mallina on ollut hänen sisarensa museoissa ottamia valokuvia.
Herukassa Alakopsan kodissa olohuoneen seinällä on kookas kolmiosainen maalaus Akseli Gallen-Kallelan Aino-tarusta. Hieman sivummalla seinällä hymyilee arvoituksellista hymyään Mona Lisa. Tasoille on aseteltu pienoisveistoksia ja reliefejä, joiden materiaalina on kipsi, betoni tai kirjasinmetalli.
Veistoksissaan hän on kuvannut naisvartaloita, eläinhahmoja kuten leijonia ja panttereita. Pääpatsaat hän on tehnyt muun muassa appiukostaan ja Johannes Virolaisesta. Muotokuvamaalauksia on syntynyt merkkihenkilöistä.
Maalaaminen ja värimaailma Alpo Alakopsalle tuli tutuksi hänen työssään rakennusmaalarina. Jo aivan nuorena poikana oli lähdettävä tienestiin metsätöihin, jotka veivät Ruotsin puolellekin. Kouluaikana hän tykkäsi piirtää, mutta myöhemmin työ vei aina koulunkäyntiä suuremman mielenkiinnon. Urheilu oli verissä ja lajeista hiihdossa tuli hyviä saavutuksia.
Yksi Alakopsan tauluista kuvaa maisemaa Petsamossa. Hänelle on kerrottu, että äiti kantoi häntä vuoden ikäisenä sylissään taulussa kuvatun sillan yli luostarinmäelle. Luostarin sitten saksalaiset hävittivät sodan temmellyksessä.
Parikkalassa syntyneelle Alakopsalle lapsuusvuodet olivat hyvin värikkäät ja vaihtelevat, sillä isän työn perässä muutettiin paikkakunnalta toiselle tiuhaan tahtiin. Helsingin suurpommituksen jälkeen tultiin Kempeleeseen, missä Alakopsa kävi rippikoulun. Sodat käyneen isänsä esimerkistä hän oppi myös veneenteon. Asuinpaikkoina olivat myös Tuira ja Kello.
Alakopsat päätyivät Oulun pohjoispuolelle Herukkaojan varteen vanhempien hankittua sieltä maapalan, jolle rakennettiin turvemökki ja myöhemmin asuinrakennus. Samoilla sijoilla Alpo Alakopsa asuu edelleenkin vaimonsa, Yli-Olhavasta kotoisin olevan Kertun kanssa. Perheeseen syntyi kaksi poikaa.
Alpo Alakopsa taiteilee kodin yhteydessä autotalliin tehdyssä verstas-ateljeessaan. Parasta aikaa kunnostettavana on hänen ensimmäinen kipsiveistoksensa ja keskeneräisiä töitä on useita.
– Täällä aika kuluu kuin siivillä, viisikin tuntia kerrallaan aivan huomaamatta. Kyllä sitä pysyy paremmin hengissä, kun jotakin aina tekee. Toivon mukaan kesän koittaessa pääsee myös enemmän ulkoilemaan ja kävelylle rollaattorin turvin, suunnittelee Alakopsa.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.