Oulun mummini, Kerttu Loviisa Karvonen (1894–1983) oli aktiivinen martta, ja sitä kautta ydinjäsen ryhmässä, joka muun muassa perusti 1940-luvulla, juuri ennen sotia, Martta-koulun Ouluun. Opinahjo tunnettiin myöhemmin nimellä Oulun talouskoulu, nyt se on Oulun Palvelualan Opisto. Koulu on Oulun marttojen omistuksessa edelleen, ainoana lajissaan koko Suomessa.
Kerttu Loviisa, tämä mummini, hän oli tärkein aikuinen minulle, nyt jo reilusti mummi-iän äärilaidoille ehtineelle tyttärensä tyttärelle. Oulun mummi oli turva, hän oli viisas ja rauhallinen, hän oli aktiivinen osallistuja, sivistynyt kirjallisuuden harrastaja, vouhkaamatta kristitty, verraton kodinhoitaja, ruuanlaittaja, leipoja ja organisaattori. Kerttu oli tosi martta.
Opin mummiltani paljon. Sain häneltä lahjaksi roppakaupalla tiedon nälkää, elämänvoimaa, rohkeutta ja uskoa. Mutta! Edes kohtuullista kodin järjestyksen ylläpitoa, arjen hallinnan tolkkua tai elämän kellotusta ja kalenterointia, niitä en mummiltani oppinut. Tai! En ainakaan ottanut oppeja vastaan. Aina ilmaantuu jotakin kiinnostavampaa. Ja ehkä juuri siksi äskenkin kompastuin imuriin, joka on jo viikon odottanut olohuoneen lattialla martta-henkistä toimeen tarttujaa.
Onnekseni pääsin vielä näin iäniällä, monta kertaa ja monesta tehtävästä eläkkeelle jääneenä toimittajana, Marttojen äsken Tampereella pidettyyn 125-vuotisjuhlaan, tapaamaan tämän päivän tolkun naisia. Tapaamaan näitä marttoja, joiden otsassa näen tutun valon ja otsikon: Terveesti itsellinen, iloinen järjestyksen nainen. Heitä on Suomessa tällä hetkellä liki 40 000.
Päätin kysyä muutamalta aikamme martalta neuvoja, anoa oppeja itselleni, ehkä Sinullekin.
Tampereella pidettyä suurta marttajuhlaa suojeli presidenttimme puoliso Suzanne Innes-Stubb. Arvattavasti pyysin oheisilta, juhliin osallistuneilta martoilta ainakin kolmea arjen hallinnan pointtia.
Pyysin heitä kertomaan niitä martoissa opetettavia tai martoissa opittuja peruskulmakiviä, joiden avulla he itse pitävät huushollinsa kunnossa, elämänsä järjestyksessä, aikataulunsa kohtuullisina, ja muutenkin maailmansa tolkullisena.
Teksti ja kuvat: Toimittaja Ulla Aurio (ent. Roihu)
Oulun talouskoulu
Talouskoulu oli Oulun koulun perustamisen aikoihin ja vielä pitkään sen jälkeenkin varsin muodikas opinahjo. Kerrottiin jopa, että vanhemmat saattoivat antaa kurssin tyttärilleen häälahjaksi ja että oli sulhasia, jotka kieltäytyivät menemästä naimisiin, ellei morsian ollut käynyt talouskoulua. Kerttu Karvosen<
Lähde ja lainaus: Tytti Isohookana-Asunmaa/Tällä paidalla ei miestä saa/Oulun palvelualojen opiston 70-vuotishistoria