Mielestäni mopokortin saaminen jo 14-vuotiaana pitäisi hyväksyä, mutta vain sillä ehdolla, jos on kokemusta mopolla ajamisesta, eli periaatteessa voi hakea erityisluvan mopokorttiin niin kuin ajokorttiin.
Miten muka yksi vuosi voisi vaikuttaa siihen, että saa mopokortin? Yhtä lailla 14-vuotias osaisi ajaa mopolla. Jos 14-vuotiaana saisi kortin niin olisi enemmän aikaa nauttia mopoiästä sekä oppisi enemmän ajamaan.
Jos mopokortin saamisen ikää alennettaisiin, niin nuoret pääsisivät harrastuksiin sekä kavereille ja muihin paikkoihin. Mopokortti 14-vuotiaana myös vähentäisi vanhempien aikaa, kun he yleensä kuskaavat lapsiaan harrastuksiin ja kavereille. Mopokortin saamisella 14-vuotiaana lisättäisiin nuorten ulkoilua ja vähennettäisiin puhelimen käyttöä. Mopokortti myös vähentää nuorten syrjäytymistä ja tutustut muihin mopoilijoihin ja saat sillä uusia kavereita.
Mopoilussa voit myös harjoitella temppuilemaan mopolla tietenkin suljetuilla alueilla luvan kanssa. Mopolla ajamassa pitää kuitenkin osata liikennesäännöt, ja mopoa ei saa virittää, jos näitä ohjeita noudattaa vältytään suuremmilta vaaratilanteilta. Mopolla ajelussa oppii myös tuntemaan enemmän liikennettä. Itse olen mopolla ajamisessa oppinut metsätiellä ajamisessa käyttämään vilkkua ja rajoitusnopeuksia. Mopoista etenkin nuoret pitävät, mutta myös vanhemmat.
Ongelmana on se, että 14-vuotias ei muka olisi kypsä ajamaan liikenteessä mopolla. Onko parempi, että nuoret jäävät kotisohvalle eivätkä ulkoile?
Minulla on tähän asiaan ratkaisu, jos mopokortin saisi hankkia erityisluvan kanssa jo 14-vuotiaana, niin nuorten liikkuvuus kasvaisi ja näin masennusta vähennettäisiin.
Ratkaisuni olisi hyvä, koska nuoret ulkoilisivat, oppisivat myös liikennesääntöjä ja olisivat enemmän mopoilemassa. Antaisin ohjeiksi kuitenkin, että kaikki noudattavat liikennesääntöjä eivätkä virittäisi mopojaan. Pitää myös muistaa turvallisuus, joten asianmukaiset varustukset pitää olla päällä ajaessa.
Arttu Saarnio, 8E Haukiputaan koulu
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä