Moottorikelkkailukelit ovat nyt parhaimmillaan, ja aiempien vuosien tapaan se saa osan kelkkailijoista unohtamaan lajia koskevat lait ja säädökset. Poliisin ohella kelkkailua valvoo Rajavartiolaitos, ja Virpiniemen merivartioasemalta kerrotaan, että heidän osaltaan nousevat joka vuosi esiin samat llmiöt.
– Ehdottomasti eniten esiintyy tiellä tai tiealueella ajamista. Joiltakin kelkkailijoilta tuntuu unohtuvan myös se, että penkereet ja ojatkin kuuluvat tiealueeseen.
Hieman harvemmin eteen sattuvia tapauksia ovat merivartijoiden mukaan rekisteröimättömillä kelkoilla ajaminen tai kelkan kuljettaminen ilman kypärää. Viranomaiset muistuttavatkin, että myös kattamattoman reen kyydissä olevien on käytettävä ajon aikana kypärää.
– Rekisteröimättömyys taas johtuu usein siitä, että kelkka on keväällä poistettu kesän ajaksi rekisteristä, eikä ole muistettu sitä uudelleen rekisteriin ilmoittaa, kun on otettu ajoneuvo taas käyttöön.
Alaikäisiä kortittomia kelkkailijoita ei näillä alueilla juuri valvojien haaviin osu, vaan enemmän ajelu on nuorten aikuisten ja varttuneempienkin harrastajien laji.
– Nuoria tavataan hieman enemmän Tornioon saakka yltävän valvonta-alueen pohjoisosissa, missä kelkkojakin on pitemmän talven ansiosta runsaammin.
Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen sen sijaan ei viranomaisten mukaan aiheuta juurikaan ongelmia. Myös Iissä itsekin asuva vanhempi konstaapeli Jaakko Kaakinen toteaa kehityksen moottorikelkkailun saralla kulkeneen parempaan suuntaan.
– Paikallisesti ongelmia silloin tällöin ilmenee etenkin pienillä teillä, joiden kautta pääsee helposti merelle.
Tiellä tai tiealueella ajaminen on lain mukaan sallittua moottorikelkalle vain tien ylityksen takia tai maastossa olevan esteen ohittamisen vuoksi, ja tilanteissa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Kelkan vauhti on myös pidettävä riittävän alhaisena, jotta kelkka on hallittavissa myös kovalla tienpinnalla. Lisäksi Kaakinen muistuttaa, ettei pyörätiellä ajaminen ole sallittua lainkaan.
– Virallisilla kelkkareiteillä ajaminen on tieliikennelain alaista, kelkkauria taas koskee maastoliikennelaki. Iissä aktiivikelkkailijat näyttävät kyllä olevan melko hyvin selvillä käyttäytymisestä, vaikka muutamia poikkeuksia tietysti aina löytyy.
Lukuisten Iin ja Haukiputaan alueen yksityisteiden toimitsijamiehenä tai isännöitsijänä toimiva Jani Maalismaa puolestaan kertoo, että yksityisillä teillä tai niihin kuuluvilla tiealueilla kelkkaileminen harmittaa myös teiden varsilla asuvia sekä muita teiden osakkaita.
– Pahin tiellä ajamiseen liittyvä ongelma on liian kova tilannenopeus, kelkka kun ei jäisellä tiellä pysähdy helposti, joten vaaratilanteita syntyy. Pitäisi muistaa ottaa muutkin tielläliikkujat huomioon.
Myös Maalismaa korostaa teiden penkkojen ja ojien kuulumista tiealueeseen.
– Aurausvallien polkeminen johtaa siihen, etteivät tien auraaja tai tien käyttäjät erota, missä tien reuna menee. Ojien toisella puolella ajamiseen taas tarvitaan lupa maanomistajalta.
Maalismaa on itsekin aktiivinen moottorikelkkailun harrastaja, ja hän on alueella toimivan Iiseudun kelkkailijat ‑kerhon jäsen.
– Kelkkakerho ylläpitää Iin ja Yli-Iin alueen reitistöä, jonka kautta pääsee myös Ranuan ja Syötteen suuntiin, joten laillistakin ajoväylää kyllä löytyy.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.