- Munuaisensiirtoa edelsi kolmen vuotta jatkunut dialyysi eli keinomunuaishoito. Dialyysi hoitaa munuaisen töitä, kun munuaisessa on vajaatoimintaa. Sanna valitsi hoitomuodoksi dialyysin yökoneella kotona.
- Sanna Merenluoto-Timonen munuaisensiirron jälkeen Meilahden sairaalassa vuonna 2018. Kaulalla olevat katetrit kertovat elinsiirron yhteydessä tehdystä hemodialyysistä. Pd-katetri oli kropassa kolme vuotta dialyysihoitoa varten. Letku poistettiin vasta pari viikkoa elinsiirron jälkeen, kun nähtiin, että uusi munuainen varmasti toimii.
Sanna Merenluoto-Timonen,35 sairastui munuaisen vajaatoimintaan 18-vuotiaana. 30-vuotiaana hän sai elinsiirtona uuden munuaisen.
Nyt kun munuaisensiirrosta on kulunut viisi vuotta, Sanna kertoo voivansa ihan hyvin. Hän käy töissä ja elää normaalia elämää, vain tietyin pienin rajoittein. Sairaus mullisti kuitenkin elämää ja vaati sopeutumista, mutta tilanteen kanssa hän on tullut sinuiksi.
– Enää en päivittäin ajattele asiaa, koska elinsiirrosta on kulunut jo näin pitkä aika.
Sanna haluaa kertoa tarinaansa myös julkisesti ja sitä kautta tuoda munuaissairautta tietoisuuteen. Sannan tarina kuultiin Martinniemen tarinaillassa helmikuussa. Tällä viikolla vietetään munuaisviikkoa ja Maailman munuaispäivä on torstaina 9.3.
Viikon teemoina ovat munuaissairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen, munuaiset ja verenpaine sekä kotidialyysin lisääminen.
Ensimmäisiä hiipumisen merkkejä Sannan munuaisessa alkoi ilmetä hänen ollessaan 18-vuotias. Siitä seurasi munuaispotilaan ruokarajoituksia ja verenpainelääkitys. Hänellä oli todettu “valuvikana” heti syntymän jälkeen vasemman puolen kutistusmunuainen, josta ei koskaan olisi tullut oikeaa toimivaa munuaista.
– Isälläni oli myöskin tämä vika ja sen ei pitänyt olla perinnöllistä, mutta kas kummaa jotenkin se minulle tuli. Käytännössä siis elin yhdellä oikeasti toimivalla munuaisella täysi-ikäiseksi asti ilman mitään ihmeitä, lukuunottamatta jatkuvia kontrollikäyntejä Oys:ssa.
Munuaisen vajaatoiminta kehittyi hiljalleen ajan myötä keskivaikeaksi vajaatoiminnaksi. Ruokavaliosta tuli tiukempaa ja lääkitystä lisättiin.
Munuaisen toiminta romahti Sannan odottaessa esikoistaan vuonna 2014. Suruksi raskaus keskeytyi viidennellä kuukaudella, ja tytär on enkelinä.
Keinomunuaishoito eli dialyysihoito aloitettiin helmikuussa 2015 Sannan ollessa 27-vuotias. Tutkimusten jälkeen hän pääsi elinsiirtolistalle odottamaan hänelle sopivaa munuaista.
– Tein dialyysiä kotona melkein kolme vuotta. Dialyysi eli keinomunuaishoitomuotoja on kaksi: hemodialyysi sekä vatsakalvodialyysi. Valitsin jälkimmäisen ja tein dialyysiä yökoneella joka yö kotona 8–9 tuntia. Käytännössä se merkitsi, että illalla kiinni koneeseen ja aamulla irti. Näin päivisin pystyin liikkumaan vapaasti ja käymään töissä.
Tammikuussa 2018 tuli vihdoin SE soitto .
– Minulle oli löytynyt sopiva munuainen. Äkkiä Oys:iin tutkimuksiin, että olin terve ja kunnossa siirtoa varten. Sitten seuraavalla lentokoneella Helsinkiin Meilahteen, jonne kaikki elinsiirrot on keskitetty Suomessa. Laukku minulla olikin ollut pakattuna koko ajan odottamassa lähtöä.
Munuaisensiirrossa vanhaa munuaista ei poisteta, jos siihen ei ole syytä, vaan siirtomunuainen laitetaan vanhan alapuolelle. Leikkauksessa vatsanpeitteisiin ja vatsalihaksiin tehdään viilto, joka on noin 20 sentin mittainen. Siirtomunuainen asetetaan alavatsalle vatsanpeitteiden alle, vähän nivusen yläpuolelle.
– Operaatio oli iso, joten siitä kuntoutuminenkin vei aikaa, muistelee Sanna.
Käytännössä hän sai munuaisen joltakin aivokuolleelta elimenluovuttajalta. Toinen lahjoitettu munuainen on siirretty jollekin toiselle tarvitsijalle.
Nykyään Sannan vointi on hyvä.
– Käyn töissä siivoojana, joudun vain syömään hyljinnänestolääkkeitä 12 tunnin välein lopun elämääni. Lääkitys laskee elimistöni vastustuskykyä, joten hygieniasta pitää huolehtia ja välttää altistumista flunssille. Myös auringolta pitää suojautua, koska lääkitys lisää ihosyövän riskiä. Ruokavalioon kuuluu vähäsuolainen perusterveellinen ruoka.
Matkan varrella suurena tukena Sannalle ovat olleet perhe ja aviomies.
– Menimme naimisiin 2015. Mieheni on ollut tukena joka askeleella, kiittelee Sanna.
Elinsiirto ei ole este raskaudelle, mutta Sannan kroppa on ollut sitä mieltä, ettei enää raskaaksi.
– Näin on ihan hyvä. Meille koirat ovat tärkeitä, tällä hetkellä meillä on yksi koira, vuoden ikäinen dreeveri Jane, jonka kanssa on mukavaa lenkkeillä Häyrysenniemen metsissä. Iloa tuovat kummilapset ja ystävien lapset, jotka ovat aina tervetulleita meille.
Sanna on myös koulutettu vertaistukija. Hänet voi tavata Haukiputaan asukastuvalla 5.4. ja 3.5. kello 17–19.
Munuaisten tehtävät
• Ihmisellä on kaksi munuaista, jotka sijaitsevat selkärangan molemmin puolin alimpien kylkiluiden alla. Ne ovat pavun muotoiset ja pituudeltaan noin 12 senttimetriä ja painavat 160 gramma
• Ne poistavat kehosta nestettä, kuona-aineita ja säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista, tuottavat D‑vitamiinia ja erittävät hormoneja.
• Munuaissairauden varhainen toteaminen tärkeää, koska sen etenemistä voi hidastaa.
• Arviolta kymmenesosalla suomalaisista on krooninen munuaissairaus.
• Munuaiskorvaushoidossa oli liki 5300 henkilöä vuoden 2021 lopussa. Heistä dialyysihoidossa oli noin 1900 henkilöä ja toimiva munuaissiirre oli 3394 henkilöllä.
• Munuaisensiirtoja tehtiin vuoden aikana yhteensä 268
• Tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes lisäävät riskiä saada munuaistauti
• Munuaisensiirto on elinsiirtoon soveltuville paras munuaiskorvaushoitomuoto.
Minun tarinani ‑illat Martinniemen kirjastossa
• 14.3. Annen tarina: “Minä ja kokemusperäisen tietokirjan kirjoittaminen. kello 17.30.
• Anne Roth on kirjailija, joka kirjoittaa kokemusperäisiä tietokirjoja (mm. Sekundakroppa – Elämäni kilpirauhaspotilaana., Tarunhohtoinen Tankavaara – Kultakylän tarinoita).
Roth on harrastanut kullanhuuhdontaa pikku tytöstä lähtien. “Kun pysäköin autoni Tankavaaraan, minut valtaa rauha. Olipa elämässäni millaisia huolia ja murheita tansa, yhtäkkiä tiedän, että kaikki järjestyy”. Kirjoittamalla hän pääsee myös irti arjen haasteista.
• Mahdollisuus on esittää kysymyksiä kahvittelun lomassa.
• Tulevat tarinaillat: 18.4. Anna Alakuijala: Minä ja metsäpolut, 16.5. Jyrki Mäki: Minä ja sarjakuvien tekeminen.