Kyläkoulujen puolesta on Rantapohjan alueella taisteltu jo pitkään. Torjuntavoittoja on saavutettu, mutta ellei ihmeitä tapahdu, vielä tällä vuosikymmenellä tullaan pisteeseen, jolloin oppilaita ei enää ole riittävästi. Koulujen ovia suljetaan pysyvästi.
Tänään julkaisemme Rantapohjassa jutun liittyen siihen, miten alueemme eri koulujen ekaluokkalaisten määrä on viime vuosina kehittynyt. Kaikkialla koulutulokkaiden määrä on laskussa, toisaalla nopeammin, toisaalla hitaammin. Kyse ei ole vain tämän alueen kehityksestä, suunta on sama koko Suomessa.
Taistelu Haukiputaan Keiskan lähikoulun puolesta ei tuottanut alueen asukkaiden näkökulmasta katsottuna toivottua tulosta. Koulu lakkautetaan vuoden kuluttua. Jatkoajalla ovat Tirinkylän, Ylikylän ja Takkurannan koulut.
Erityisesti Keiskan ja Tirinkylän koulujen puolestapuhujat ovat nostaneet esille kaavoituksen vaikutukset kylien kehittymisessä. Kylien asukkaiden mukaan kaupunki ei ole riittävällä tavalla edistänyt kaavoitusta, jotta kylille saataisiin uusia asukkaita ja kouluille oppilaita.
Toisaalta koulujen tulevaisuuden pitäminen löyhässä hirressä vaikuttaa perheiden halukkuuteen muuttaa näille aluille. Mieluummin muutetaan sinne, missä koulu todennäköisimmin on tulevaisuudessakin.
Koulun lakkauttaminen ei ole kylälle vain koulun lakkauttaminen. Se vaikuttaa kaikkeen kylällä tapahtuvaan toimintaan ja yhteisöllisyyteen negatiivisesti.
Mikä olisi keino, jolla kyläkoulut saataisiin säilytettyä ja uusien asukkaiden kiinnostus hiljeneviä kyliä kohtaan herätettyä? Vai onko se turhaa haikailua palveluverkon supistuessa, syntyvyyden vähentyessä ja kansan ikääntyessä?
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.