LuoPPo on Luonnontuotteet ja luontopalvelut kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla –hanke, jonka tarkoitus on saada metsänomistajat ja metsäalan toimijat hoksaamaan, millaisia mahdollisuuksia luonnontuotteet antavat lisätulojen hankkimiseen omasta metsästä. Toisaalta Suomen metsäkeskuksen ja Oulun 4H:n toteuttamana hanke haluaa parantaa edellytyksiä siihen, että muun muassa luontopalveluyritykset saisivat hankittua metsistä materiaalia tarpeisiinsa ja paikkoja toiminnalleen.
Keskeistä hankkeen toiminnassa on luonnontuotealan toimijoiden toimintamahdollisuuksien ja toiminnan tehokkuuden parantaminen lisäämällä tietoa ja toimijoiden keskinäistä tiedonvaihtoa. Tavoitteena on lisää aktiivisia metsänomistajia, kasvavat keruumäärät, luontopalveluiden ja tuotteiden valikoiman laajentuminen sekä luomukeruun kasvattaminen.
Projektipäällikkö Riikka-Liisa Heikkilä kertoo, että tämän vuoden loppuun saakka kestävä hanke on järjestänyt infotilaisuuksia ja näiden avulla pyrkinyt saattamaan metsänomistajat, keruuorganisaatiot ja muut toimijat yhteen.
Tärkeintä olisi, että metsänomistajat huomaisivat, että he voivat sopia keruusta ja vuokrata keruuoikeuden jollekin kerääjälle, tai että metsänomistajalta saadaan keruulupa kysyttäessä. Esimerkiksi 4H työllistää vuoden mittaan paljon nuoria kerääjiä luonnontuotteiden pariin. Oman metsän luomusertifionti puolestaan tuo lisäarvoa metsästä kerätyille luonnontuotteille.
– Tavoitteena on tiedonvälityksen ohella luoda Pohjois-Pohjanmaalle niin sanottuja hot spoteja, eli aktiivisia alueita, joiden sisällä toimijat tuntevat toisensa ja voivat hyödyntää metsän tuotteita, Heikkilä sanoo.
Hotspot-alueiden aktivoinnissa on vahvasti mukana Oulun 4H:n, jolla on pitkä kokemus luonnontuotteiden välitystoiminnasta.
Alueita ovat Oulun, Kuusamon, Pudasjärven ja Kalajoen alueet. Paikallisten keskittymien lisäksi Heikkilän mukaan Suomessa puhutaan laajasti tällä hetkellä valtakunnallisen raaka-ainetukun tarpeesta. Sen kautta luonnon raaka-aineet löytäisivät jatkojalostajansa. Tämä on kuitenkin vielä haaveen asteella.
Suomen metsäkeskus on tehnyt luonnontuotteiden osalta tulevaisuuskatsauksen, jossa luonnontuotteissa nähdään poikkeuksellisen paljon potentiaalia ja todetaan, että alaan kohdistuu runsaasti mielenkiintoa ja odotuksia.
Katsauksessa kerrotaan, että luonnontuoteala on kasvanut reippaasti viime vuosina Suomessa, ja sen arvioidaan työllistävän nykyisin lähes 3 000 henkilöä vuositasolla. Alan kokonaisliikevaihto oli esimerkiksi vuonna 2020 noin 780 miljoonaa euroa.
Metsien marjojen ja sienten lisäksi erityistä kiinnostusta herättävät erikoisluonnontuotteet, kuten kuusen ja männyn kerkät, koivunlehdet, pihlajan silmut, pihka ja mahla. Näiden keruuseen tarvitaan aina metsänomistajan lupa. Monen perinteisen elintarvike- ja juomavalmistajan arvioidaan tarttuvan lähitulevaisuudessa metsien raaka- aineisiin.
Pohjois-Pohjanmaalla toteutettiin vuosina 2019–2021 Metsästä monituotebisnestä ‑hanke, jonka pohjalta on LuoPPo jatkaa nyt kehittämistyötä. Heikkilä toivoo, että tämän vuoden lopussa päättyvä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta 95-prosenttisesti rahoittama hanke saa edelleen jatkoa.
Seuraava hankkeen järjestämä webinaari on 31.1., jolloin aiheena on oman metsän luomuttaminen. Lisätiedot löytyvät Metsäkeskuksen nettisivuilta koulutukset ja tapahtumat –osiosta. Vuoden mittaan on luvassa useita erilaisia tapahtumia ja koulutuksia aiheen ympärillä. Oulun alueen jo perinteinen suurtapahtuma on kesäkuun Villiyrittikarkelot.