Keskiviikkona 15.2. järjestetty kaavaluonnoksen tiedotus- ja keskustelutilaisuus herätti mielenkiintoa isossa joukossa alueen asukkaita. Meriniemen ja Kellonlahden kaavaluonnos on nyt valmisteluvaiheessa ja se on nähtävillä 6.3.2023 saakka. Nopeimmillaan kaava voi valmistua jo kuluvan vuoden loppupuolella.
Paikalla tilaisuudessa ollut kaavoitusarkkitehti Hanna Pöytäkangas esitteli kaavaluonnoksen sekä sen tavoitteet ja kävi läpi myös alueelle tehdyt selvitykset. Vuonna 2014 maistraatit ottivat yhtenäisen valtakunnallisen käytännön, jonka mukaan loma-asuntoa ei voida rekisteröidä henkilön vakituiseksi asuinpaikaksi. Kaavan muuttaminen käynnistyi jo useampi vuosi sitten useiden yksityisten maanomistajien aloitteesta ja nyt esillä olevan kaavan tarkoituksena on mahdollistaa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutos pysyväksi asunnoksi.
– Tavoite koskee niitä tontteja, joiden maanomistajat tai ‑haltijat ovat hakeneet muutosta. Ainoastaan muutamaan tonttiin ei ole haettu muutosta Oulun kaupungin omistamien tai hallinnoimien rakentamattomien tonttien lisäksi, Pöytäkangas kertoi.
Alueelle on teetetty viime vuoden aikana muun muassa kevyt maisemaselvitys, luontoselvitys, hulevesiselvitys ja meluselvitys, joiden lisäksi on selvitetty huomionarvoiset luontotyyppikuvat sekä otettu huomioon vuoden 2018 yleiskaavallinen tarkastelu ja vaikutusten arviointi. Pöytäkankaan mukaan missään selvityksessä ei noussut esiin mitään merkittävää, joka voisi kaavamuutoksen estää. Luontoselvityksessä tutkittiin alueen luontotyypit, kasvillisuus, vieraslajit ja siihen sisältyi myös lintukartoitus.
– Tonteilta ei löytynyt uhanalaisia lajeja eikä selvitysalueelta löytynyt viitasammakoille sopivaa ympäristöä. Lepakoita ja liito-oravia ei myöskään tavattu. Uhanalaisista lintulajeista alueella esiintyi haarapääskyjä sekä viherpeippoja, mutta selvityksessä todettiin linnuston sopeutuneen alueen nykyiseen käyttömuotoon, Pöytäkangas kertoi.
Maisemaselvityksestä ilmeni, että pohjakasvillisuus on useassa paikassa siistiä kunttaa, eikä maaperä ole kulunutta, muutamia polkuja lukuun ottamatta. Kellonlahden ja Meriniemen maisemissa oli eroja muun muassa puustossa, ja Kellonlahtea kuvattiin enemmän vakituisen asumisen paikaksi kuin loma-asunto-alueeksi. Molempia alueita kuvataan selvityksessä siisteiksi ja jatkossa molempien alueiden maiseman säilyttäminen luontaisen metsäisenä on erityisen tärkeää. Eroosiovaikutuksia arvioitaessa todettiin, että tiestön ja asutuksen ulkopuolisilla alueilla ei havaittu merkittävää ihmisentoiminnan aiheuttamaa eroosiota, Meriniemen ja Ritalinnokan uimarantoja lukuun ottamatta.
– Uimarannat ovat hiekkapohjaisia ja parempi olisikin, kuin siellä riittäisi kävijöitä, jotta pohja pysyisi nykyisenlaisena ja hiekkaisena, Pöytäkangas lisäsi.
Maaperä on alueella hiekkaa ja hiekkamoreenia, eli maa läpäisee vettä hyvin tai kohtuullisesti. Hulevesiselvityksessä tutkittiin alueen nykyiset valuma-alueet ja hulevesien hallinta ja tulvareitit. Selvityksen mukaan hulevesien kapasiteetti voi ylittyä paikoin rankkasateen aikana ja siksi asemakaavamääräyksiin suositellaan laitettavaksi määräys hulevesien tonttikohtaisesta viivyttämisestä ja sen määrästä sekä lisättäväksi ohjeellisia tulvareittejä osalle tontteja. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on ohjeistanut, että kaavaan olisi syytä laittaa maininta mahdollisesta merivesitulvasta.
– Merivesitulva-alueen todennäköisin tulvavaaravyöhyke ulottuu osalle Ankkuripaikka ‑kadun etelänpuoleisia tontteja, ja on mahdollista, että osa rakennuksista on uuden tulvakorkeuden alapuolella. Se voi olla este kiinteistön muuttamiselle vakituiseksi asuinpaikaksi, Pöytäkangas kertoi.
Meriniemessä on toiminut 1950–80-luvulla Esson öljysatama, jonka öljyvarastoalueet ovat kaavamuutosalueella. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on ohjeistanut, että entisen varastoalueen alueelle tulisi kirjata määräys, josta käy ilmi mahdollinen maankäyttörajoite. Tehdystä meluselvityksestä ei ilmennyt tarpeita meluntorjunnan toimenpiteille, vaikka liikennemäärät lisääntyvät todennäköisesti tulevaisuudessa.
Osa asuu asemakaavan muutosalueella jo vakituisesti, sillä he ovat voineet kirjata vakituisen osoitteen alueelle ennen vuoden 2014 loppua. Osa asukkaista kokee, että he ovat eriarvoisessa asemassa verrattuna heihin, joilla pysyvä osoite alueella on. Alueella asuu myös perheitä, joista osalla on osoite muutosalueella ja osalla ei. Kaavan on tarkoitus lisätä tasa-arvoista asumista alueella, mutta se vaatii monen kohdalla isoa taloudellista satsausta. Asemakaava-alueella on yhteensä 207 tonttia, joista hieman vajaalla 70:llä asutaan vakituisesti. Vuonna 2017 alueella oli pysyviä asukkaita noin 170 ja kaavamuutos tulee mahdollistamaan arviolta noin 615 asukkaan pysyvän asumisen alueella.
Tarkastusarkkitehti Sonja Koistinen oli puhumassa tilaisuudessa rakennusten käyttötarkoitusten muutoksesta. Jokaisen pysyvän asunnon statusta haluavan täytyy hakea rakennuslupaa, jonka hakemisella varmistetaan, että rakennus täyttää vakituiselle asumiselle osoitetut vaatimukset. Prosessia varten tarvitaan muutostarpeista riippuen vastuuhenkilöksi pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja tai rakennussuunnittelija, joka tekee pääpiirustukset rakennuslupahakemukseen.
– Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti ja naapurit on hyvä tiedottaa käyttötarkoituksen muutoksesta, Koistinen sanoi.
Vapaa-ajan asunnot on monesti rakennettu eri vaatimuksilla kuin vakituiset asuinrakennukset, eivätkä siksi kaikki määräykset ole niitä aiemmin koskeneet. Vakituisen asunnon tulee täyttää lain vaatimukset muun muassa asunnon ominaisuuksien, rakenteiden lujuuden ja vakauden, paloturvallisuuden, terveellisyyden, esteettömyyden sekä energiatehokkuuden suhteen.
Koistinen muistutti, että jokaisen tapauksen kohdalla käytetään harkintaa ja mietitään millaiset muutokset ovat kohtuullisia ja järkeviä.
– Rakennetyypit on esitettävä, palovaroittimien tulee olla kytkettynä sähköverkkoon, portaiden ja poistumisteiden on täytettävä määräykset ja sisäänkäynnin tulee olla esteetön. Energiatehokkuutta on parannettava ja tehtävä energiaselvitys, jos se on taloudellisesti ja toiminnallisesti mahdollista, Koistinen lisäsi.
Joillekin alueen asukkaille ei ole mahdollisesta kaavamuutoksesta huolimatta taloudellisesti kannattavaa hakea vakituisen asuinpaikan muutosta. Nykypäivän rakennusmääräysten täyttämiseksi edessä olisi kohtuuton määrä remontointia ja muutostöitä
Paikalla olleelle Meriniemessä asuvalle Hanna Takkulalle kiinteistön muuttaminen vakituiseksi asuinpaikaksi olisi tärkeää, jotta koko perhe voisi asua virallisesti samassa osoitteessa. Mahdollista kiinteistön arvonnousua hän ei ole miettinyt, sillä muutostöitä olisi myös heillä edessä ennen muutoksen hakemista.
Tilaisuudessa keskustelua herätti myös lisääntyvän liikenteen vaaranpaikat ja tiestön kulutus. Nopeusrajoitusten laskeminen ja lasten huomioiminen liikenteessä puhuttivat myös. Alueen vaikutusten arviointi on tehty viimeksi vuonna 2018 ja se toimii myös pohjatietona uudelle asemakaavaluonnokselle. Esille nousi, onko viisi vuotta vanha arviointi yhä edelleen validi.
Kaavaluonnoksesta voi jättää 6.3. asti kommentteja yhdyskuntalautakunnalle, ja tilaisuuden järjestävät toivoivatkin niitä saavan, jotta kaikista esille nousevista asioista jäisi jälki papereihin. Kaavaehdotus on tarkoitus saada jo ennen kesää valtuustoon ja kesäksi näytille, jotta se saadaan hyväksymiskäsittelyyn kaupunginvaltuustoon tämän vuoden aikana. Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut yhdyslautakunnan jäsen Annemari Enojärvi oli kaavan toteutumisen suhteen erittäin toiveikas.
– Tie on ollut pitkä, mutta kyllä me tämä viedään loppuun asti, Enojärvi tiivisti.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä!