“Me emme unoh­da poikia”

Muistolaatta paljastettiin Purjekarin edustalla Halosenniemessä vuonna 1960 hukkuneiden kahden pikkupojan muistoa kunnioittamaan.Muistolaatta paljastettiin Purjekarin edustalla Halosenniemessä vuonna 1960 hukkuneiden kahden pikkupojan muistoa kunnioittamaan.

Vuon­na 1960 Halo­sen­nie­men idyl­li­ses­sä meren­ran­ta­ky­läs­sä elet­tiin kau­nein­ta kes­ki­ke­sää ja juhan­nuk­sen aikaa, kun tapah­tui koko kyläyh­tei­söä jär­kyt­tä­nyt onnet­to­muus – kaik­ki muut­tui. Kave­ruk­set 8‑vuotias Erk­ki Lau­ri­la ja 11-vuo­tias Paa­vo Ruus­ka­nen oli­vat läh­te­neet raken­ta­mal­laan lau­tal­la sei­laa­maan vesil­le ja huk­kui­vat Pur­je­ka­rin edus­tal­la. Mene­tys ja suru kos­ket­ti­vat per­hei­den ja läheis­ten ohel­la koko kyläyh­tei­söä syväs­ti ja jät­ti pysy­vän muistijäljen.

– Nämä tapah­tu­mat ovat olleet aja­tuk­sis­sa­ni ja mie­les­sä­ni vuo­si­kym­me­net. Olim­me Paa­von kans­sa saman nimi­siä ja ikäi­siä, par­haat kave­rit, kou­luun­kin men­tiin käsi­kynk­kää ja aina yhtä mat­kaa, muis­te­lee Paa­vo Kivi­nie­mi.

– Asias­ta ei sit­ten myö­hem­min enää pal­jon puhut­tu tai käsi­tel­ty tapah­tu­nut­ta, kuten sii­hen aikaan ei tapa­na ollut, saa­ti että oli­si saa­tu krii­sia­pua. Surun kes­kel­lä oli vain jat­ket­ta­va elä­mää eteenpäin.

Poi­kien etsi­mi­nen, naa­rauk­set, hei­dän löy­ty­mi­nen ja sitä seu­ran­neet epä­to­del­li­sen tun­tui­set het­ket ovat piir­ty­neet Paa­vo Kivi­nie­men mie­leen sel­keik­si muistikuviksi.

Van­hem­man huk­ku­neen pojan Paa­vo Ruus­ka­sen serk­ku, Mat­ti Ruus­ka­nen, muis­taa myös tapah­tu­neen, kuten myös toi­nen serk­ku Aino Jääs­ke­läi­nen.

– Lie­kö mei­tä lap­sia yri­tet­ty suo­jel­la sil­lä, ettei asias­ta kui­ten­kaan pal­jon puhut­tu, poh­tii Mat­ti Ruuskanen.

Kun onnet­to­muu­des­ta oli kulu­nut tasan 60 vuot­ta, Paa­vo Kivi­nie­men mie­les­sä alkoi kyteä aja­tus muis­to­laa­tan hank­ki­mi­ses­ta huk­ku­nei­den poi­kien muis­tol­le Pur­je­ka­riin ja pie­nes­tä muis­to­het­kes­tä laa­tan pal­jas­ta­mi­sen yhtey­des­sä. Tukea aja­tusel­le hän sai muil­ta saman ikä­pol­ven kave­reil­ta ja muil­ta kylä­läi­sil­tä, ja luvan hank­keel­le omaisilta.

– Kun Paa­vo ker­toi muis­to­laa­tas­ta Halo­sen­lah­den kyläyh­dis­tyk­sel­le, olim­me heti val­mii­ta läh­te­mään omal­ta osal­tam­me mukaan, ker­toi puheen­joh­ta­ja Mir­ja Kaar­re.

– Muis­to­laa­tal­la kun­nioi­tam­me poi­kien muis­toa ja se ker­too nuo­re­mil­le­kin, mitä kyläs­sä on tapah­tu­nut ja koettu.

Muis­to­laa­tan pal­jas­ta­mi­nen Pur­je­ka­ris­sa ja muis­to­het­ki toteu­tui maa­nan­tai-ilta­na 2.8. Tar­koi­tus oli kokoon­tua jo juhan­nuk­sen alla, mut­ta Pau­la-myrs­ky esti aikeet. Kyy­dit­tä­mään lupau­tu­nut oman kylän ammat­ti­ka­las­ta­ja Juk­ka Ålan­der kat­soi tuol­loin vii­saim­mak­si pysy­tel­lä maissa.

Nyt toi­sel­la­kin ker­ral­la luon­to näyt­ti mah­tin­sa ja rank­ka­sa­de kas­te­li saat­to­jou­kon perin­poh­jin, mut­ta tär­keä teh­tä­vä saa­tiin hoi­det­tua. Kun jouk­ko ran­tau­tui Ålan­de­rin venees­tä Pur­je­ka­riin, sade hel­lit­ti ja koh­ta jo aurin­gon­sä­teet sii­vit­ti­vät muis­to­jen iltaa.

Paa­vo Kivi­nie­mi (vas.) on muis­to­laat­tai­dean isä. Hän ker­toi lii­kut­tu­nee­na kave­rei­taan koh­dan­nees­ta onnet­to­muu­des­ta, jos­ta muis­tot ovat kul­ke­neet hänen aja­tuk­sis­saan vuo­si­kym­men­ten ajan. Vie­rel­lä Aino Jääs­ke­läi­nen ja Tapio ja Mir­ja Kaarre.

 

Paa­vo Kivi­nie­mi ker­toi lii­kut­tu­nee­na muis­to­ki­vel­lä mitä tuo­na koh­ta­lok­kaa­na päi­vä­nä tapah­tui – ensim­mäis­tä ker­taa näin jul­ki­ses­ti. Pojat Erk­ki ja Paa­vo oli­vat läh­te­neet sei­laa­maan raken­ta­mal­laan lau­tal­la, jota tuu­li oli ilmei­ses­ti alka­nut pai­naa yhä kau­em­mak­si merel­le. Kave­ruk­set oli­vat ehkä kat­so­neet par­haak­si hypä­tä lau­tal­ta ja uida koh­ti ran­taa, mut­ta voi­mat ja ehkä tai­dot­kaan eivät riittäneet.

– Kave­ri­ni Paa­vo oli pari päi­vää aiem­min kysy­nyt minul­ta mitä aion teh­dä juhan­nuk­se­na. Ker­roin, että meil­le tulee Raa­hes­ta asti suku­lais­vie­rai­ta, muis­te­li Paa­vo Kivi­nie­mi. Juhan­nus­ta oli aina tapa­na viet­tää ran­noil­la ja vene­reis­su­ja­kin teh­tiin, kuten silloinkin.

– Tämän juhan­nuk­sen jäl­keen en ollut enää inno­kas läh­te­mään uimaan ja vesille.

Tuo­na koh­ta­lok­kaa­na pyhä­päi­vä­nä Erkin ja Paa­von koti­vä­ki alkoi ihme­tel­lä, kun poi­kia ei kuu­lu­nut kotiin ja hei­tä alet­tiin etsiä ympä­ri kylää. Huo­mat­tiin, että poi­kien pyö­rät oli­vat ran­nal­la ja laut­ta pois­sa. Etsin­nät aloi­tet­tiin myös lähi­saa­ris­ta, ja mon­ta kylä­läis­ten vene­kun­taa oli toi­mes­sa. Viran­omai­set häly­tet­tiin apuun, ja naa­rauk­set aloitettiin.

Juk­ka Ålan­de­rin isä Esko Ålan­der oli venees­sä, joka löy­si myö­hään pyhäil­ta­na 11-vuo­ti­aan Paa­vo Ruus­ka­sen huk­ku­nee­na vedestä.

Paa­vo Kivi­nie­mi muis­taa sei­so­neen­sa illal­la mon­ta tun­tia ran­nal­la kun kuu­li huu­don: Nyt löytyi!

– Tun­nis­tin heti par­haan kave­ri­ni tutus­ta lip­pa­la­kis­ta, kun hänet nos­tet­tiin ylös ja tuo­tiin ran­taan. Sen het­ken tun­te­muk­sia on vai­kea sanoin kuvailla.

Toi­sen pojan, 8‑vuotiaan Erk­ki Lau­ri­lan, meri­var­tios­ton naa­raa­jat löy­si­vät vas­ta muu­ta­man päi­vän kulut­tua. Kale­va jul­kai­si uuti­sen onnet­to­muu­des­ta ja toi­sen pojan löy­ty­mi­ses­tä lop­pu­ka­nee­til­la: “Paik­ka­kun­ta­lai­sia on tapaus jär­kyt­tä­nyt suu­res­ti ja naa­raus­töi­tä onkin ran­noil­la ollut seu­raa­mas­sa yli sadan nouse­va ihmismäärä.”

Paa­vo Ruus­ka­sen ja Erk­ki Lau­ri­lan kuo­li­nil­moi­tuk­sis­sa on molem­mil­le kuo­lin­päi­väk­si kir­jat­tu 26.6.1960. Hau­ta­jais­ten saat­to­jouk­ko oli iso. Van­hat hau­ta­jais­ku­vat ker­to­vat, että pie­net arkut oli­vat avoi­mi­na piha­maal­la, jos­sa vai­na­jat voi­tiin hyväs­tel­lä vii­mei­sel­le matkalle.

Saman ikä­luo­kan poi­ka­po­ruk­kaan kuu­lu­nut Mat­ti Ukko­la muis­taa myös tuon surul­li­sen juhan­nusa­jan ja sen jäl­kei­set tapah­tu­mat. Ukko­la oli läs­nä myös muis­to­het­kes­sä Pur­je­ka­ris­sa. Muka­na oli­vat myös Jou­ni Hen­ti­lä, Eero Jääs­ke­läi­nen ja Tapio Kaar­re.

Tilai­suu­teen oli kut­sut­tu kirk­ko­her­ra Jaak­ko Tuis­ku, joka kiit­ti kylä­läi­siä läm­pi­mäs­tä yhtei­söl­li­ses­tä elees­tä muis­taa huk­ku­nei­ta poikia.

– Olem­me kos­ket­ta­van asian äärel­lä. Kukaan meis­tä ei halua tul­la unoh­de­tuk­si, vaan kaik­ki toi­vom­me, että mei­dät muis­te­taan ja tulem­me muis­te­tuik­si. Tämä het­ki on myös muis­tu­tus sii­tä, kuin­ka hau­ras ihmi­sen elä­mä voi olla, se voi kat­ke­ta kuin ruo­hon­kor­si, jon­ka ylit­se tuu­li käy.

– Tämän päi­vä­kin tar­koi­tus on, että emme unoh­da, vaan muis­tam­me. Jokai­nen ihmi­nen ja lap­si on tär­keä, sanoi Tuisku.

Muis­to­ki­vel­lä lau­let­tiin yhdes­sä vir­si Ystä­vä sä lap­sien, Perä­me­ren aal­to­jen vai­mean pau­hun säestyksellä.

Huk­ku­neen pojan Paa­vo Ruus­ka­sen serk­ku Mat­ti Ruus­ka­nen (oik.) sai kun­nian pal­jas­taa muis­to­laa­tan. Vie­rel­lä kirk­ko­her­ra Jaak­ko Tuisku.

Väki nouse­mas­sa mai­hin Pur­je­ka­rin rannassa.