Haukiputaalainen matkatoimisto Matkamajakka on aloittanut yhteistyön Hanna Maaria Ikosen ja Riikka Vuotin kanssa. He ovat yhdessä suunnitelleet täysin uudenlaista konseptia matkailun saralle. Yhteistyötä on punnittu jo pitkään. Ensimmäinen suunniteltu matka peruuntui koronan vuoksi, mutta nyt yhteistyökumppaneilla on täysi tohina päällä, jotta seuraava matka toteutuu.
Ikonen ja Vuoti kertoivat, että Vahva, vahvempi, sinä- matkakonsepti tarjoaa ammattitaidolla ja kokemuksella toteutettua kokonaisvaltaista mielen hyvinvointia komeissa luontokohteissa. Kyse ei ole terapiamatkasta eikä matkalle lähteäkseen tarvitse kokea tarvetta terapialle. Kyseessä ei myöskään ole jooga- tai meditaatiomatka, vaan kyseessä on matalan kynnyksen hyvinvointimatka omaan itseensä.
– Olemme Riikan kanssa entisiä kollegoja ja idea lähti siitä, kun järjestimme paljon etenkin erityisnuorille reissuja, joissa keskityimme luontosuhteeseen. Saimme hyviä kokemuksia sieltä ja mietimme, että tätähän pitäisi tarjota kaikelle kansalle. Näimme, että kysyntää on ja haluamme tuoda kaikkien saataville oman itsensä kehittämisen, Ikonen kertoi.
Vuoti lisäsi, että matkan näkökulmana toimii henkilöiden omien voimavarojen selvittäminen ja työkalujen antaminen oman itsensä kehittämiseen ja vahvistamiseen.
– Tavoitteena on saada ihmiset katsomaan omaa itseään ja omia tavoitteitaan toisesta vinkkelistä. On helppo uskotella itselleen, ettei pysty muuttamaan itsessään tai elämässään asioita omien tavoitteiden suuntaisesti. On helpompi kiivetä rappusia kohti tavoitteita pienin askelein kuin isoin harppauksin, ja siinä haluamme auttaa ihmisiä oivaltamaan uusia rakennuspalikoita, Vuoti kertoi.
Matkamajakan toimitusjohtaja Sirpa Liedes on ollut myös innoissaan yhteistyöstä. Hän kertoi myös huomanneensa ihmisten tarpeen mielen hyvinvointimatkailulle.
– Koronan jälkeen ja nykymaailman menon keskellä ihmiset kaipaavat mielenrauhaa ja luontoa. Korona vaikuttaa edelleen matkailualaan siten, että matkoja varataan todella varovaisesti ja viime hetkillä. Se on vaikeuttanut tämän tyyppisen matkan myymistä, mutta olemme varmoja, että kysyntää on, Liedes sanoi.
Ikosella ja Vuotilla on pitkä työkokemus lastensuojelutyöstä ja Vuoti valmistuu loppuvuodesta ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi. Molemmat ovat sosiaalialan ammattilaisia ja heistä huokuu tahto kohdata ihminen ihmisenä. Ikonen työskentelee edelleen lastensuojelun parissa ja toimii vertaistukihenkilönä. Hän myös järjestää ensiapukoulutuksia, työskentelee urheilun parissa ja on kirjoittanut omat elämänkokemuksensa kolmeksi kirjaksi.
– Minun on helppo avata omia kokemuksia ja tuoda sen kautta esille sitä, että meissä kaikissa on voima selviytyä. Pienin askelin minäkin kokosin itseni uudelleen ison menetyksen jälkeen, Ikonen kertoi.
Naiset muistuttavat, että kenenkään ei tarvitse matkalla vuodattaa omia asioitaan piirissä istuen muille ryhmäläisille, vaan matkan aikana voi keskittyä omaan itseensä ja halutessaan jakaa juuri sen verran itsestään kuin haluaa ja pystyy. Isoa osaa matkoilla näyttelee myös luonto ja perinteiset nokipannukahvit.
Vaeltamaan ei ole tarkoitus lähteä, mutta jokainen voi halutessaan myös harrastaa toivomiaan aktiviteetteja. Liedes lisäsi, että lähialueilla on mahtavia luontomatkakohteita, joista valita sopiva miljöö matkalle. Rokua, Syötteen alue ja esimerkiksi Hailuoto voivat toimia matkan päämääränä.
– Meillä on matkalle ohjelmarunko, jonka mukaan etenemme, mutta olemme erittäin muuntautumiskykyisiä. Otamme ryhmän toiveet ja tarpeet huomioon ja kokoamme ohjelman sen pohjalta, Ikonen kertoi.
– Jos ei halua olla mukana ryhmätoiminnassa, voi keskittyä omaan itseensä. Kanssani pääsee myös keskustelemaan kaksin halutessaan, Vuoti lisäsi.
Luotettavalla matkanjärjestäjällä on iso rooli, jotta kaikki tekniset osat matkalla toimivat. Liedes huolehtii matkan aikana, että kuljetukset toimivat ja, että kaikilla on lämmintä ruokaa ja katto pään päällä. Hän lisäsi, että matkaa on mahdollista muuntaa erilaisten ryhmien tarpeiden mukaiseksi.
– Voimme räätälöidä kyseisen matkan esimerkiksi eläkeläisille, lyhyempänä versiona työyhteisöille tai vaikka kaveriporukalle sopivaksi. Tällainen matka olisi varmasti suosiossa myös Tyky-päivillä, ja silloin voimme järjestää matkan, vaikka vain yön yli reissuna, Liedes kertoi.
Ikonen ja Vuoti ovat samaa mieltä, ja heille onkin tärkeää asiakaskunnan laajuus. Asiakasryhmistä erityisesti eläkeläiset ovat Ikoselle tärkeä ryhmä.
– Puhun paljon eläkeläisten kanssa ja siellä on valitettavan paljon tyytymättömyyttä omaan elämään. Eläkkeelläkin on vielä paljon, mitä voi tehdä rikastuttaakseen omaa elämää, Ikonen sanoi.
Ihmiset miettivät mielen asioita nykypäivänä yhä enemmän, mutta monella ei ole työkaluja edetä omien tavoitteiden kanssa. Vuoti kertoi, että on myös luonnollista miettiä kuka voi lähteä tällaisella matkalle ja pärjääkö siellä.
– Kun kokee olonsa turvalliseksi, ihminen voi itsekin yllättyä siitä, kuinka avoimesti pystyykin avaamaan omia ajatuksiaan. Meidän perusajatuksenamme on turvallisuus ja matkalla kaikilla on oikeus kaikkiin tunteisiin. Nykyään tunteita padotaan paljon, mikä lisää ahdistusta, Vuoti kertoi.
Ihmisen mieli on asia, mihin Ikosen mukaan kenenkään ei pitäisi suhtautua kevyesti. Erityisen tärkeänä hän pitää nimenomaan hänen ja Vuotin ammattitaitoa sekä pitkää aiempaa työkokemusta, kun tällaista matkaa järjestetään. Molemmille on myös tärkeää matkalle lähtemisen matala kynnys. Matkalle voi lähteä kuka tahansa ilman paineita ja täysin avoimin mielin.
– Kun ollaan ihmisen mielen kanssa tekemisissä, sitä täytyy kunnioittaa ja pystyä ottamaan vastuu omasta toiminnastaan ja takaamaan ammattimainen ote taustalla. Me pystymme seisomaan täysin toistemme takana ja yhteistyö meidän välillämme on ollut saumatonta, Ikonen ja Vuoti kertoivat.
Matkalle ihanteellinen osallistujamäärä olisi kahdenkymmenen henkilön luokkaa, jolloin Ikonen ja Vuoti voivat tarpeen tulleen jakautua kahteen ryhmään.
– On erityisen tärkeää, että ihminen tulee kuulluksi yksilönä. Se ei onnistu, jos ryhmän koko on 50. Järjestetään sitten useampi matka ennemmin, kuin otetaan yksi iso ryhmä, Järjestäjät lisäsivät.
Matkan tarkoitus on tarjota työkaluja oman mielen työstämiseen myös matkan jälkeen. Matkan vetäjiin saa olla yhteydessä matkan jälkeenkin, ja he kertovat auttavansa mielellään jatkossakin. He muistuttavat, että kaikkia käytyjä keskusteluja suojaa täysi luottamuksellisuus.
– Matkan jälkeen ei kenenkään tarvitse jäädä yksin. Tai jos kokee, että sai kaiken kaipaamansa matkalta, pakko ei ole yhteyttä pitää, mutta ehdottomasti saa pitää, Ikonen naurahti.
Matkanjärjestäjät haluavat mahdollistaa kaikille edes hetkellisen irtautumisen oravan pyörästä, jotta voi nähdä asioita uudesta näkökulmasta.
– Helposti jäämme surkuttelemaan. Me haluamme antaa ihmisille rohkeutta nähdä heidän omat vahvuutensa ja voimaa mennä omia unelmia kohti pienin askelin, Tehokolmikko tiivisti.
Ensimmäinen matka on tulossa Rokualle marraskuussa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.