Leijona on ollut Suomen vaakunaeläin jo noin 900 vuoden ajan. Se on ollut alkuaan ruotsalaisella hallisijasuvulla voiman symbolina. Vaakunaan suomalaiset ovat tottuneet, vaikka leijona ei ole suomalainen eläin. Karhu olisikin sopivampi.
Karhulla on aina ollut Suomessa monta sataa nimeä ja sen kaatamista on peijaisissa anteeksi pyydellen juhlittu. Kaatajista tunnetuin on virtolainen Martti Kitunen (k. 1833), joka tappoi noin 300 karhua ja oli muutaman kerran itsekin karhun haavoittamana.
Nykyajan lapset pitävät pörröisistä nallekarhuista, mikä omalla tavalla kuvaa karhun olemusta ja käytöstä, joka ei ole niin petomainen kuin yleisesti luullaan. Suomessa on tiedossa on vain yksi tapaus, jolloin karhu on hyökännyt ihmisen kimppuun. Tämä tapahtui vasta vuonna 1998, jolloin se suojeli pentuaan. Siitä on opetuksena, että ei pidä jäädä karhun ja sen pennun väliin. Yleensä karhu väistää ihmisiä , mutta haavoitettuna se voi tulla hirvittäväksi.
Leijonien, joita liikkuu vapaana lämpöisissä maissa, niiden petomaisuus tunnetaan ja se kuinka ennen ihmisiä on työnnetty niiden raadeltaviksi. Meillä leijona on vain karjunut Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnissä osoituksena voimasta. Leijonaa käytetty hyväksi monissa mainoksissa, kuten puukkojen, kellojen, vaatteiden, makeisten, jopa Suomen jääkiekkojoukkueen niminä.
Tällä hetkellä eräässä televisio-ohjelmasarjassa etsitään tosisuomalaisuutta viihteen keinoin. Mielestäni sitä löytyisi Pohjois-Suomesta muutenkin . Mieleeni on tullut usein oma hämmästykseni jo vuosikymmeniä sitten, kun näin ensimmäisen kerran suurikokoisen karhun kuvan 1700-luvun sotalipussa, jota säilytetään Pudasjärven kirkossa. Heti tuli mieleeni, että karhunhan pitäisi olla Suomen valtion vaakunaeläin!
Karhu on päässyt muutaman Suomen kunnan vaakunaeläimeksi. Esimerkiksi vanhassa Alavuden vaakunassa seisova karhu pitää päänsä yläpuolella tervatynnyriä, jonka tappiaukosta näkyy tulenlieska.
Alavuden ja Töysän kuntaliitoksessa Töysän vaakuna otettiin Alavuden uudeksi vaakunaksi; mutta nyt ollaan Alavudella lähes sataprosenttisesti sitä mieltä, että vanha karhuaiheinen vaakuna pitää ottaa uudelleen käyttöön. Siinä olisi yksi tosisuomalaisuutta edistävä teko! Tosin sitä varjostaa se, että karhu on suuressa arvossa Venäjällä ja ympäri maailmaa puhutaan ” Venäjän karhusta”, kun käsitellään tämän valtion voiman käyttöä.
Koska sekä leijonassa ja karhussa on Suomelle vastenmielistä ja vierasta, toivoisi komeille hirville lisää arvostusta. Hirvi on kookkaampi kuin leijona ja karhu, eikä se ole peto, vaan kasvissyöjä. Suomalaisessa muinaisrunoudessa on kerrottu, että hirvessä on jaloutta, johtajuutta, kestävyyttä, voimaa ja kunnioitettavaa. Se on ollut eniten piirretty eläinhahmo jo kalliomaalauksissa esihistoriallisella ajalla. Huittisista löydetty hirvenpääveistos on ollut Suomen arvokkain kivikautinen löytö, ja viime vuonna löydettiin Kuusamossa toinen, joka on kai yhtä arvokas.Ikäviä tietysti ovat nykyiset hirvikolarit maanteillä ja hirvien tekemät tuhot kasvillisuudelle. Suomi yrittää pitää hirvimäärää tietyissä rajoissa kaatolupien avulla.
Kerronpa tähän väliin senkin , että eräs henkilö kertoi vitsinä, kuinka Suomen kirjakielen perustaja ja sanojen keksijä Mikael Agrigola kai erehtyi 1500-luvulla, kun hän antoi leijonalle nimen jalopeura. Ja outoa on, että peuran sukulaista kutsutaan meillä hirveksi ‚vaikka nimi viittaa hirveään ja hirvittävään.
Hirven liha on Suomessa haluttua herkkuruokaa. Suomessa on paljon porukoita hirviä metsästämässä ja lihaa käsittelemässä. Hirven kaataminen on aina tapaus, jota lähiympäristössä paljon käsitellään ja kokoaa ihmisiä yhteen. Kerran hirven metsästysaikana Kellossa oli kanadalainen antropologi, syntyperältään intiaani, joka kertoi millaisia taikoja ja metsästysriittejä hän tunsi. Niitä kuunnellessa alkoi tuntua, että Suomessa hirvestys on liian totista ja pitäisi puhua enemmän hirvestä ja olla siitä enemmän tarinaperinnettä.
Hirvi on nimenä myös useissa paikannimissä ja sukunimissä, kuten Hirvisaari, Hirviniemi, Hirvineva ja Hirvensalo, mikä sekin osoittaa hirven asemaa Suomessa.
Martti Asunmaa, Kello