Mar­tat loih­ti­vat mais­tu­via mock­tai­le­ja pai­kal­li­sis­ta raaka-aineista

Lakkamocktailit houkuttelevat maistamaan. Kuvat: Leena HapponenLakkamocktailit houkuttelevat maistamaan. Kuvat: Leena Happonen

Mart­ta­liit­to kut­sui kaik­ki mart­tayh­dis­tyk­set mukaan yhtei­seen kam­pan­jaan tam­mi-hel­mi­kuus­sa kokei­le­maan mock­tai­le­ja ja naut­ti­maan raik­kai­ta, alko­ho­lit­to­mia juo­ma­se­koi­tuk­sia. Tak­ku­ran­nan Mar­tat kokoon­tui­vat yhtei­sen pöy­dän ääreen ja jär­jes­ti­vät mock­tail-illan, jos­sa val­mis­tet­tiin juo­mia pai­kal­li­sis­ta raa­ka-aineis­ta – omien pakas­tei­den mar­jois­ta ja lähi­tuot­ta­jien mar­ja­sii­ra­peis­ta. Vii­me tors­tain illas­sa Kel­lon seu­ra­kun­ta­ko­dil­la oli muka­na 26 marttaa.

Lapin lumo -kattauksen äärellä reseptejä tutkimassa Maisa Korvala (vas.), Eila Karppinen ja Kristiina Hand Takkurannan Marttojen Mocktail-illassa.

Lapin lumo ‑kat­tauk­sen äärel­lä resep­te­jä tut­ki­mas­sa Mai­sa Kor­va­la (vas.), Eila Karp­pi­nen ja Kris­tii­na Hand Tak­ku­ran­nan Mart­to­jen Mocktail-illassa.

Samal­la ideoi­tiin kau­nii­ta kat­tauk­sia sekä mais­tu­via makei­ta ja suo­lai­sia suu­pa­lo­ja tar­jot­ta­vak­si juo­mien kans­sa. Esi­mer­kik­si Lapin lumo ‑kat­taus sisäl­si raik­kaan lak­ka­mock­tai­lin, johon tuli lak­ko­jen ohel­la lak­ka­sii­rap­pia, sit­ruu­nan makuis­ta kiven­näis­vet­tä ja koris­teek­si sit­ruu­na­me­lis­san lehti.

Kiven­näis­ve­sien ohel­la moc­tai­leis­sa voi­daan käyt­tää inki­vää­ri­juo­mia, tonic­vet­tä sekä alko­ho­lit­to­mia kuo­hu­vii­ne­jä. Koris­teik­si juo­miin sopi­vat myös esi­mer­kik­si tim­ja­mi ja rosmariini.

Mar­toil­la on vuo­sit­tain vaih­tu­via tee­mo­ja toi­min­nas­saan. Val­ta­kun­nal­li­nen mart­tai­lu­tee­ma tänä ja ensi vuon­na liit­tyy liit­tyy ruo­kaan ja sen mer­ki­tyk­seen arjes­sa. Kah­den vuo­den ajan kes­ki­ty­tään ter­veyt­tä edis­tä­viin muu­tok­siin lau­ta­sel­la ja ruo­an yhdis­tä­vään voi­maan. Mar­tat halua­vat koros­taa yhtei­sen ruo­kai­lun ja ruo­ka­muis­to­jen merkitystä.

Mart­tai­lu on moni­puo­li­nen, kai­kil­le sopi­va har­ras­tus. Se on avain yhdes­sä teke­mi­seen, innos­ta­vaan toi­min­taan ja hyö­dyl­lis­ten tai­to­jen karttumiseen.

– Aina kan­nat­taa haas­taa itsen­sä oppi­maan uut­ta, tote­aa Tak­ku­ran­nan Mart­to­jen puheen­joh­ta­ja Lee­na Hap­po­nen.

– Jot­ta muu­tos lau­ta­sel­la oli­si mah­dol­li­nen, tar­vit­sem­me tie­to­jen lisäk­si tai­to­ja. Kun meil­lä on tai­to­ja, pys­tym­me teke­mään myös ter­veel­li­siä ja ympä­ris­töä kun­nioit­ta­via ruo­ka­va­lin­to­ja. Näin tie­dot ja asen­teet muut­tu­vat käy­tän­nök­si, vas­tuul­li­sik­si osto­pää­tök­sik­si ja mais­tu­vik­si koti­ruoik­si, Hap­po­nen kannustaa.

Kar­pa­loi­nen kuohuva

1 rkl karpalosiirappia

1 dl alko­ho­li­ton­ta kuohuviiniä

Jäi­siä karpaloita

Ros­ma­rii­nin oksa

Lai­ta kuo­hu­vii­ni­la­sin poh­jal­le kar­pa­lo­sii­rap­pia ja jäi­siä karpaloita.

Kaa­da pääl­le kuo­hu­vii­ni. Koris­te­le rosmariinilla.

Puo­luk­ka-inki­vää­ri-mock­tail

Rei­lu 1 rkl puolukkasiirappia

1,5 dl Gin­ger Alea tai muu­ta inkiväärijuomaa

Jää­pa­lo­ja (kinus­ki­kas­ti­ket­ta ja sokeria)

Lai­ta lasin poh­jal­le jää­pa­lo­ja, mit­taa sii­rap­pi nii­den pääl­le ja lisää inkiväärijuoma.

Jos haluat koris­tel­la lasin reu­nan kinus­kil­la ja soke­ril­la, tee se ensin. Kas­ta lasin reu­nat kinus­ki­kas­tik­kees­sa ja sit­ten soke­ris­sa, anna jähmettyä.

Mocktailit ovat alkoholittomia juomasekoituksia. Puolukka-mocktailiin makua antaa inkivääri ja makeutta kinuskikastike.

Mock­tai­lit ovat alko­ho­lit­to­mia juo­ma­se­koi­tuk­sia. Puo­luk­ka-mock­tai­liin makua antaa inki­vää­ri ja makeut­ta kinuskikastike.