Marttaliitto kutsui kaikki marttayhdistykset mukaan yhteiseen kampanjaan tammi-helmikuussa kokeilemaan mocktaileja ja nauttimaan raikkaita, alkoholittomia juomasekoituksia. Takkurannan Martat kokoontuivat yhteisen pöydän ääreen ja järjestivät mocktail-illan, jossa valmistettiin juomia paikallisista raaka-aineista – omien pakasteiden marjoista ja lähituottajien marjasiirapeista. Viime torstain illassa Kellon seurakuntakodilla oli mukana 26 marttaa.

Lapin lumo ‑kattauksen äärellä reseptejä tutkimassa Maisa Korvala (vas.), Eila Karppinen ja Kristiina Hand Takkurannan Marttojen Mocktail-illassa.
Samalla ideoitiin kauniita kattauksia sekä maistuvia makeita ja suolaisia suupaloja tarjottavaksi juomien kanssa. Esimerkiksi Lapin lumo ‑kattaus sisälsi raikkaan lakkamocktailin, johon tuli lakkojen ohella lakkasiirappia, sitruunan makuista kivennäisvettä ja koristeeksi sitruunamelissan lehti.
Kivennäisvesien ohella moctaileissa voidaan käyttää inkiväärijuomia, tonicvettä sekä alkoholittomia kuohuviinejä. Koristeiksi juomiin sopivat myös esimerkiksi timjami ja rosmariini.
Martoilla on vuosittain vaihtuvia teemoja toiminnassaan. Valtakunnallinen marttailuteema tänä ja ensi vuonna liittyy liittyy ruokaan ja sen merkitykseen arjessa. Kahden vuoden ajan keskitytään terveyttä edistäviin muutoksiin lautasella ja ruoan yhdistävään voimaan. Martat haluavat korostaa yhteisen ruokailun ja ruokamuistojen merkitystä.
Marttailu on monipuolinen, kaikille sopiva harrastus. Se on avain yhdessä tekemiseen, innostavaan toimintaan ja hyödyllisten taitojen karttumiseen.
– Aina kannattaa haastaa itsensä oppimaan uutta, toteaa Takkurannan Marttojen puheenjohtaja Leena Happonen.
– Jotta muutos lautasella olisi mahdollinen, tarvitsemme tietojen lisäksi taitoja. Kun meillä on taitoja, pystymme tekemään myös terveellisiä ja ympäristöä kunnioittavia ruokavalintoja. Näin tiedot ja asenteet muuttuvat käytännöksi, vastuullisiksi ostopäätöksiksi ja maistuviksi kotiruoiksi, Happonen kannustaa.
Karpaloinen kuohuva
1 rkl karpalosiirappia
1 dl alkoholitonta kuohuviiniä
Jäisiä karpaloita
Rosmariinin oksa
Laita kuohuviinilasin pohjalle karpalosiirappia ja jäisiä karpaloita.
Kaada päälle kuohuviini. Koristele rosmariinilla.
Puolukka-inkivääri-mocktail
Reilu 1 rkl puolukkasiirappia
1,5 dl Ginger Alea tai muuta inkiväärijuomaa
Jääpaloja (kinuskikastiketta ja sokeria)
Laita lasin pohjalle jääpaloja, mittaa siirappi niiden päälle ja lisää inkiväärijuoma.
Jos haluat koristella lasin reunan kinuskilla ja sokerilla, tee se ensin. Kasta lasin reunat kinuskikastikkeessa ja sitten sokerissa, anna jähmettyä.

Mocktailit ovat alkoholittomia juomasekoituksia. Puolukka-mocktailiin makua antaa inkivääri ja makeutta kinuskikastike.