Lapsuudenystävät Kellon kouluajoilta saakka, 33-vuotiaat Marika Ollonen ja Saara Viio, pitävät yhdessä Muruja masun täydeltä ‑sometiliä Instagramissa. Ruokablogissaan he jakavat reseptejä ja vinkkejä, jotka helpottavat ruoanlaittoa ja lapsiperheen arkea. Seuraajia tilillä on yli 9000.
Ajatus koko perheelle soveltuvista resepteistä ja idea ruokablogista syntyi heidän omasta tarpeesta molempien ollessa äitiyslomalla, kun arjen kiireessä aikaa ei tuntunut riittävän pelkästään vauvan ruokien valmistamiseen. Oivalluksena oli, että ruuanlaiton koko perheelle ei tarvitse olla vaikeaa vauvaperheessäkään.
– Pyrimme siihen, että reseptit sopivat kaikenikäisille ja ovat myös aikuiseen makuun. Vauvan version voi vaivattomasti ottaa sivuun ruuanlaiton lomassa. Kannustamme kokeilemaan ja testailemaan rohkeasti eri reseptejä. Pienelläkin vaivalla voi saada maistuvaa ja terveellistä ruokaa koko perheelle.
Saaralla on 5- ja 2,5 vuotiaat lapset ja Marikalla kolme lasta; 4- ja 2,5‑vuotiaat sekä puolivuotias vauva. Molempien taaperot syntyivät vuoden 2022 tammikuussa kolmen päivän ikäerolla.
Marika ja Saara kertovat saavansa toisiltaan paljon reseptejä ja vertaistukea lapsiperheen arkeen, mikä on suorastaan terapeuttista. Heistä on erityisen mukavaa myös sometilin seuraajilta saatu palaute siitä, että he ovat saaneet helpotusta ruuanlaittoon ja muuhun lapsiarkeen. Aiheista käydään keskustelua sometilillä viestein.
Reseptien lisäksi Marika ja Saara jakavat sometilillä kokemuksiaan ja antavat vinkkejä esimerkiksi siihen, kuinka aloittaa sormiruokailu, miten totuttaa vauva uusiin makuihin ja saada ruokailu sujuvaksi, kuinka tuoda enemmän väriä lautaselle ja miten kasvikset valmistetaan vauvalle sopivaksi.
Myönteistä ruokasuhdetta voi vahvistaa tarjoamalla lapselle rohkeasti uusia makuja ja kannustamalla tutustumaan niihin kaikilla aisteilla. Yhteiset ruokailuhetket tekevät ruokailusta mukavan kokemuksen.
– On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen päivä voi yllättää: eilisen lempiruoka saattaa olla tänään lapsen inhokki.
Saaran perheessä vakiintuneita suosikkiruokia ovat esimerkiksi lohikeitto ja seitivuoka. Marikan perheessä maistuvat taatusti kana-riisivuoka sekä jauhelihalaatikko.
Reseptit sisältävät myös ohjeita miten valmistaa gluteenittomia ja maidottomia ruokia ja kuinka kananmunan voi korvata ruuanlaitossa ja leivonnassa. Säästövinkkejä on ruokaostoksille sekä ruokahävikin hyödyntämiseen.
Kaikkea ruokaa ei suinkaan tarvitse tehdä itse.Vauva voi aivan hyvin syödä itse tehtyjen ruokien rinnalla kaupasta ostettuja valmiita soseita. Aikaa säästyy ja myös reissuruokailut helpottuvat, kun valmissoseet kelpaavat vauvalle.
Ruokailun ja lapsiperheen arjen monien muiden tilanteiden suhteen Marika ja Saara ovat huomanneet, että äidinvaisto on pettämätön – sen avulla navigoidaan ruuhkavuosien läpi!
Vaikka elämä on vienyt Saara Viion ja Marika Ollosen asumaan kauemmaksi toisistaan, he pitävät yhteyttä lähes päivittäin ja tapaavat kasvotusten pari kertaa vuodessa. Saara on peruskoulun opettaja ja asuu perheineen Oulussa. Marika puolestaan on yritys- ja hankeasiantuntija ja asuu perheineen Itä-Lapissa.
Molemmat kertovat aina viihtyneensä touhutessaan ruuan parissa. Marika on myös työskennellyt ravitsemuksen parissa useamman vuoden opiskeluaikana. Saara taas on pitänyt lapsille kokkikerhoa ja myöhemmin opettanut kieliä kokkiopiskelijoille.
Sometilin ylläpito; ideointi, kuvaaminen, kokkaaminen, instagramin tarinoiden päivittäminen, kuvien muokkaus, reseptien kirjoittaminen ja yhteydenpito seuraajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa vaatii nuorilta äideiltä paljon aikaa, mutta se myös antaa paljon.
– On todella palkitsevaa, kun saa toteuttaa luovuuttaan ja samalla helpottaa toisten arkea, naiset vakuuttavat.
Yrittäjäperheissä kasvaneina Marika ja Saara ovat jalostaneet avoimen sometilin oheen maksullisen Vauvaperheen reseptivihkon, joka on saanut hyvän vastaanototon. Sähköinen reseptivihko sisältää 36 koko perheelle sopivaa reseptiä periaatteella, että koko perhe voi syödä samaa ruokaa “yhden kattilan periaatteella”. Tänä syksynä he julkaisevat myytävän Lapsiperheen kasvisreseptivihkon, jonka ohjeita testautetaan myös sometilin seuraajilla.
Omenaisia lättyjä ja torstain toiveruoka
Kotimaiseten omenien satokausi on parhaimmillaan. Omenat sopivat oivasti myös lättyihin, jotka maistuvat kaiken ikäisille.
Torstain toiveruuaksi voisi suunnitella varsin vaivattomasti valmistuvaa kana-riisivuokaa. Ohjeet ovat Marikan ja Saaran Murujamasuntäydeltä ‑ruokablogista Instagramista.
Omenaiset rahkalätyt
(lapsille 10 kk+)
1 iso omena
250 g maitorahkaa
2 kananmunaa
0,75 dl (vehnä)jauhoja
0,25 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl kanelia
1. Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi.
2. Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon ja sekoita.
3. Lisää jauhojen joukkoon rahka ja kananmunat ja sekoita tasaiseksi massaksi esim. haarukan avulla.
4. Lisää lopuksi raastettu omena taikinan joukkoon ja sekoita.
5. Paista lätyt öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä molemmin puolin niin, että pinta hieman ruskistuu. Yhden lätyn saat kukkurallisesta ruokalusikallisesta taikinaa. Tasoita taikinanokaretta hieman, kun nostat sen pannulle.
Maistuu ihan omenapiirakalle!
Torstain toiveruoka:
Kana-riisivuoka
(lapsille 5 kk +)
500 g kanan paistileikkeitä
3 dl (basmati)riisiä
1 suippopaprika
n. 300 g parsakaali-kukkakaali-porkkanasekoitusta (pakaste)
2 dl kaurakermaa
1 l vettä
(Mausteeksi voi laittaa esim. valkosipulijauhetta, sitruunapippuria tai mustapippuria & sitruunamehua, paprika- ja curryjauhetta).
1. Mittaa riisi isohkoon uunivuokaan. Asettele kanan paistileikkeet riisipedille.
2. Kiehauta vesi, lisää mausteet ja kaurakerma. Sekoita ja kippaa nesteseos uunivuokaan.
3. Lisää suikaloitu suippopaprika sekä pakastekasvikset.
4. Paista 200 asteessa suunnilleen tunnin ajan. Puolivälissä paistoa sekoita hieman ja lisää tarvittaessa folio päälle, jos pinta alkaa kuivua.
5. Vauvan annoksen voit soseuttaa sauvasekoittimella tai tarjota paloja sekä pehmeää riisiä sormiruokana. Aikuisten annokseen voit lorauttaa soijakastiketta ja koristella tuoreilla yrteillä.