Ihmisten olisi syytä ottaa oppia kilpikonnista. Tätä mieltä on kilpikonnista ja mindfulnessista kirjoittanut Kellon Kiviniemessä asuva Maria Burrow.
Kilpikonnilta voi Burrowin mukaan oppia ennen kaikkea rauhallisuutta ja mindfulnessia, eli nykyhetkeen keskittymistä.
– Kiireen ja tehokkuuden keskellä on välillä hyvä pysähtyä. Kilpikonna on mindfulnesseläin. Sitä hoitaessa tai sitä takapihalla vahtiessa tulee oltua läsnä ja keskityttyä hetkeen. Mieli ei ole silloin tulevassa tai menneisyydessä.
Mindfulness on auttanut Burrowia itseään uupumuksesta selviytymisessä.
– Uuvuin ja masennuin vanhemman poikamme vauva-aikana. Sain itse apua mindfulness-harjoituksista.
Burrow on koulutukseltaan filosofian maisteri, minkä lisäksi hän on opiskellut elämäntaitovalmentajaksi, life coachiksi. Hän työskentelee älysormuksia valmistavassa Oura Health Oy:ssä sisällöntuottajana ja teknisenä asiantuntijana.
Burrow kertoo kirjoittaneensa aina. Jo pienenä koululaisena hän kirjoitti ystävänsä kanssa kirjoja omasta koirastaan. He saivat kolmannella luokalla ollessaan kirjoituksellaan erityismaininnan kaikkien aikojen ensimmäisessä Napero-Finlandiassa.
Sittemmin hän on kirjoittanut dekkarityyppisen kirjan ja matkakirjan, jotka ovat kuitenkin jääneet julkaisematta. Nyt hän huomasi kuinka voi yhdistää kilpikonnat ja mindfulnessin, joten julkaistavaksi päätynyt kirja syntyi kohtuullisen helposti parin vuoden aikana.
Basam Book ‑kustantamon julkaiseman Mindfulnesseläin-kirjan kannessa on kilpikonna. Se näytteleekin kirjassa tavallaan pääosaa. Kirja alkaa tarinoista kilpikonnista ja pitkin kirjaa on ripoteltu kilpikonnaviisauksia.
– Meillä on suvussa kaksi perintönä kulkevaa kilpikonnaa, jotka ovat 60–70-luvulta. Toinen on lähtöisin helsinkiläisestä eläinkaupasta, toinen Teksasista.
Toinen perintökonnista on päätynyt Burrowin perheen hoiviin.
– Haastan kirjassa lukijan pohtimaan asioita ja tekemään tehtäviä, joiden avulla voi löytää oman sisäisen mindfulnesseläimensä. Eläimet tuovat ihmiselle terapiaa ja hyvinvointia.
Keskeinen sija Burrowin tarinassa on myös Kiviniemen luonnolla. Burrow on syntyjään oululainen ja asunut pitkiä aikoja ulkomailla, mutta asunut perheineen nyt 6,5 vuotta Kiviniemessä.
– Koen tämän ympäristön terapeuttisena. Luonto, meri ja hiihtoladut ovat lähellä.
Burrow kertoo kirjassaan avoimesti elämästään ja tuntemuksistaan.
– Kun idea tästä kirjasta tuli, ei minulla ollut enää muita vaihtoehtoja, kuin aloittaa kirjoittaminen. Nämä ovat minun kokemuksiani, joten minulla on lupa kertoa niistä. En koe, että masentuminen tai uupuminen olisi ollut oma vikani, niin voi käydä kenelle tahansa. Toivon, että näistä asioista kertomalla voin tuoda helpotusta myös toisille.
Mindfulnesseläin-kirjan julkaisu sattui sopivaan aikaan.
– Korona-aika on tuonut monelle helpotusta kiireeseen, mutta toisaalta se on tuonut monia haasteita ja myös mielenterveysongelmia. On voinut mennä työpaikka tai on joutunut kokemaan yksinäisyyttä.
Vaikka kirjassa puhutaan vakavista asioista, on siinä mukana rapsakka annos pikimustaa huumoria, kuten kirjan esittelyssä luvataan.
– Huumoria piti lopulta jopa karsia kirjasta, ettei sitä tule liikaa. Halusin kuitenkin tehdä kirjan, jota on hauska lukea ja joka viihdyttää. Etenkin synkkyyden keskellä pitää olla iloa, naurua ja huumoria.
Mindfulnesseläimen jälkeen Burrow aikoo jatkaa kirjoittamista.
– Seuraavakin kirjani liittyy varmaankin hyvinvointiin.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.