Maa­il­man arvok­kain­ta kel­loa ale­taan raken­taa Kellossa

Illallinen kahdelletoista -tilaisuuksista viimeisin oli Martinhovissa Martinniemessä. Illoissa ideoitiin aiheita kuvattavaksi taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen (oik.) Maailman arvokkain kello-taideteokseen. Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden taidehankkeista kertoi tuottaja Kaisa Kerätär (vas.) Oulu2026-tiimistä. Kuvat: Auli HaapalaIllallinen kahdelletoista -tilaisuuksista viimeisin oli Martinhovissa Martinniemessä. Illoissa ideoitiin aiheita kuvattavaksi taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen (oik.) Maailman arvokkain kello-taideteokseen. Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden taidehankkeista kertoi tuottaja Kaisa Kerätär (vas.) Oulu2026-tiimistä. Kuvat: Auli Haapala

Maa­il­man arvok­kain kel­lo ‑tai­de­teos­ta ale­taan raken­taa tam­mi­kuus­sa enti­sel­lä Ora­van kou­lul­la Kel­los­sa. Tai­tei­li­jat Tel­ler­vo Kalleinen<

Oulu2026 Euroo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­vuo­den yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä tuo­tan­nois­ta on Cli­ma­te Clock, (ilmas­to­kel­lo), joka muo­dos­taa vuon­na 2026 pysy­vän jul­ki­sen tai­teen rei­tin. Sen var­rel­le sijoi­te­taan kaik­ki­aan seit­se­män tai­de­teos­ta, jot­ka kyt­key­ty­vät luon­toon ja ilmas­ton­muu­tok­sen tee­maan. Yksi niis­tä on Maa­il­man arvok­kain kel­lo, “elekt­ro­me­kaa­nis-digi­taa­li­nen hybri­di­kel­lo”, jon­ka tunti‑, minuut­ti- ja sekun­ti­vii­sa­rei­hin tal­len­ne­taan video-otok­sia arvok­kais­ta het­kis­tä oulu­lais­ten arjes­sa ja luonnossa.

Tai­de­teok­ses­ta tekee tai­tei­li­joi­den mukaan maa­il­man arvok­kaim­man se, että sen arvoa ei voi mita­ta rahas­sa; alu­een asuk­kaat anta­vat sen teke­mi­seen aikaa ja lah­joit­ta­vat sii­hen arvok­kai­ta hetkiään.

Tel­ler­vo Kal­lei­nen ja Oli­ver Koch­ta-Kal­lei­nen kut­sui­vat syk­syn aika­na alu­een asuk­kai­ta mukaan ker­to­maan omis­ta arvok­kais­ta het­kis­tä arjes­sa eri vuo­ro­kau­den- ja vuo­de­nai­koi­na. Syk­syn aika­na jär­jes­tet­tiin vii­si Illal­li­nen kah­del­le­tois­ta ‑tilai­suut­ta yhteis­työs­sä Arc­tic Food Lab ‑ohjel­man kans­sa. Kii­min­gis­sä kokoon­nut­tiin Koi­te­lin tun­nel­ma­tu­val­la, Yli­kii­min­gis­sä yhtei­sö­ti­las­sa, Yli-Iis­sä Kie­ri­kis­sä ja Mar­tin­nie­mes­sä Mar­tin­ho­vis­sa sekä Oulunsalossa.

Vii­mei­sin illal­li­nen jär­jes­tet­tiin mar­ras­kuun alus­sa Mar­tin­ho­vis­sa. Osal­lis­tu­jat nos­ti­vat esiin mer­ki­tyk­sel­li­siä asioi­ta luon­nos­sa, kuten meren jään, joka ilmas­ton­muu­tok­sen myö­tä ei tule­vai­suu­des­sa ole enää itses­tään­sel­vyys. He ker­toi­vat saa­van­sa elä­myk­siä lin­tu­jen kevät- ja syys­muut­to­jen seu­raa­mi­ses­ta sekä met­sien moni­muo­toi­suu­des­ta. Arjen koho­koh­ti­na voi­vat toi­mia yhtä lail­la het­ki vir­taa­vaa joki­mai­se­maa kat­sel­len kuin rau­hal­li­nen tuo­kio kir­jan ja kah­vi­ku­pin äärellä.

Tai­de­teok­sen yhtei­söl­li­seen suun­nit­te­luun ja toteu­tuk­seen osal­lis­tu­vat asuk­kai­den lisäk­si myös luon­to­asian­tun­ti­joi­ta ja alu­een STEAM-kou­lu­ja. STEAM (Science, Tech­no­lo­gy, Engi­nee­ring, Arts, and Mat­he­ma­tics) on kokoa­va yhtei­sö, joka edis­tää luo­vuut­ta yhdis­tä­mäl­lä tai­det­ta, medi­aa, tie­det­tä ja teknologiaa.

Maa­il­man arvok­kain kel­lo ‑teok­seen tal­len­ne­taan video-otok­si­na 60 minuu­tin pituis­ta arvo­kas­ta arjen tilan­net­ta, 60 sekun­nin mit­tais­ta eri­tyis­het­keä sekä 12 kal­li­sar­vois­ta luon­to­het­keä. Sekun­ti­vii­sa­rei­den het­kik­si vali­koi­daan asuk­kai­den itse kän­ny­käl­lä kuvaa­mia tal­tioin­te­ja. Ensi vuo­den aika­na myös tuo­tan­non kuvaus­tii­mi kuvaa otok­sia alueella.

– Kel­lon raken­ta­mis­ta var­ten meil­lä on huo­ne varat­tu­na enti­sen Ora­van kou­lun tilois­ta koko ensi vuo­den ajak­si. Kel­lon­ra­ken­nus­tii­miin voi vie­lä liit­tyä mukaan, mikä­li fyy­si­seen kel­loon liit­ty­vät tek­ni­set kysy­myk­set tai raken­ta­mi­nen kiin­nos­taa. Luvas­sa on yhtei­söl­lis­tä ongel­man­rat­kai­sua ja kivaa yhdes­sä teke­mis­tä, ja aina on tar­jol­la myös pur­ta­vaa ja kah­via, Tel­ler­vo Kal­lei­nen vinkkaa.

Tii­mi­läi­set tapaa­vat Ora­van kou­lul­la ker­ran kuu­kau­des­sa tek­ni­ses­tä toteu­tuk­ses­ta vas­taa­van Oli­ve­rin joh­dol­la, ja myös Tel­ler­vo on muka­na. Täl­lä het­kel­lä ilmoit­tau­tu­nei­ta on puo­len­kym­men­tä, ja mukaan mah­tuu vie­lä. Ilmoit­tau­tu­mi­set kel­lon­ra­ken­nus­tii­miin ja aika­lah­joi­tuk­siin voi teh­dä verk­ko­lo­mak­keen kaut­ta 15.12. asti. Lisää tie­toa ja link­ki löy­tyy osoit­tees­sa: https://oulu2026.eu/climate-clock/

Aika­lah­joi­tus tar­koit­taa asuk­kai­den omaa kän­nyk­kä­ku­vaus­ta mer­ki­tyk­sel­li­ses­tä het­kes­tä. Ensi vuo­den aika­na myös tuo­tan­non kuvaus­tii­mi kier­tää ja kuvaa eri alueil­la ja kohteissa.

Tel­ler­vo Kal­lei­nen ja Oli­ver Koch­ta-Kal­lei­nen on hel­sin­ki­läi­nen tai­tei­li­ja­duo. He yhdis­tä­vät usei­ta eri­lai­sia tai­de­muo­to­ja ja lähes­ty­mis­ta­po­ja, kuten elo­ku­vaa, per­for­mans­sia, peli­suun­nit­te­lua, kokeel­lis­ta kou­lu­tus­ta, fasi­li­toin­tia ja sosi­aa­lis­ta ark­ki­teh­tuu­ria. Hei­dät tun­ne­taan eri­tyi­ses­ti osal­lis­ta­vis­ta tai­de­pro­jek­teis­taan, kuten Valituskuoroista.

Maa­il­man arvok­kain kel­lo ‑hybri­di­tai­de­teos pal­jas­te­taan kesäl­lä 2026 Oulus­sa, jon­ka jäl­keen sitä kier­rä­te­tään eri alu­eel­la ja esi­tel­lään ylei­söl­le. Lopul­li­ses­ti kel­lo sijoi­te­taan sisä­ti­loi­hin toden­nä­köi­ses­ti kan­ta-Oulun alu­eel­le. Kel­los­ta tulee vähin­tään kah­den met­rin korkuinen.

Cli­ma­te Clock tai­de­rei­tin kuusi muu­ta pysy­vää tai­de­teos­ta sijoi­te­taan Hau­ki­pu­taal­le, Kii­min­kiin, Yli­kii­min­kiin, Yli-Iihin, Oulun­sa­loon ja Ouluun luon­no­nym­pä­ris­töi­hin kuten met­siin ja jokien ran­noil­le ilmen­tä­mään pai­kal­lis­ta ylpeyt­tä luon­nos­ta ja aja­tuk­sia luon­to­yh­tey­den säi­lyt­tä­mi­ses­tä ja vah­vis­ta­mi­ses­ta. Tai­de­teos­ten tai­tei­li­jat jul­kis­te­taan ensi vuo­den puo­lel­la, ker­toi tuot­ta­ja Kai­sa Kerä­tär Oulu2026-tii­mis­tä. Myö­hem­min rat­kea­vat myös kaik­kien tai­de­teos­ten sijoituspaikat.