Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen kutsuvat oululaiset mukaan luomaan Maailman arvokkaimman kellon. Ainutlaatuisen kellon arvo perustuu asukkaiden lahjoittamiin arvokkaisiin hetkiin, ja se toteutetaan yhteistyössä vapaaehtoisten, luontoasiantuntijoiden ja kolmen koulun kanssa.
Maailman arvokkain kello on osa kansainvälistä Climate Clock –taidekokonaisuutta, jonka kuraattorina toimii Alice Sharp ja tuottajana Claudia Woolgar yhteistyössä Oulu2026-tiimin kanssa. Climate Clock on yksi Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 merkittävimmistä tuotannoista, jossa Kalleisen ja Kochta-Kalleisen yhteisöllisen teoksen lisäksi kuusi kansainvälisesti tunnettua taiteilijaa luo pysyviä taideteoksia eri puolille Oulua. Pysyvät teokset muodostavat julkisen taiteen reitin, joka käsittelee ajan luonnetta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Pysyvien teosten sijainnit ja taiteilijat julkistetaan kevään 2025 aikana.
Maailman arvokkain, parimetrinen elektro-mekaaninen kello tulee näyttämään arvokkaita hetkiä tunnin, minuutin ja sekunnin sykleissä integroidulta led-näytöltä. Työ huipentuu kesäkuussa 2026, jolloin Maailman arvokkain kello paljastetaan yleisölle. Kello lähtee kiertämään yleisön nähtäväksi Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulunsaloon, Yli-Iihin ja Ylikiiminkiin, ja lopulta lahjoitetaan Ouluun. Kellon vastaanottavasta tahosta kerrotaan myöhemmin.
Avoin haku alkoi maanantaina 12.8., ja siihen voi ilmoittautua Oulu2026.eu-sivuston verkkolomakkeen kautta. Osallistumismahdollisuuksia on useita, ja kaikkiin ilmoittaudutaan lomakkeen kautta.
• Minuuttiviisari: Kuvaile itsellesi tärkeä, arjessa toistuva hetki, jonka olet valmis lahjoittamaan kelloon. Taiteilijat valitsevat 60 hetkeä kuvattavaksi videolle.
• Sekuntiviisari: Millaisen sekunnin pituisen erityishetken voisit itse kuvata kelloon mukaan vuoden 2025 aikana?
• Tuntiviisari: Kuvaile arvokas luonnossa ilmenevä hetki, joka ei ilmastonmuutoksen vuoksi ole tulevaisuudessa itsestäänselvyys.
• Kellonrakentajat: Jos kellon fyysinen toteutus kiinnostaa, voit ilmoittautua mukaan taiteilijoiden vetämään vapaaehtoistiimiin, joka suunnittelee ja rakentaa kellon. Taiteilijat ottavat yhteyttä kaikkiin kiinnostuneisiin keskustellakseen tarkemmin.
• Illalliskeskustelut: Syksyn 2024 aikana järjestetään viisi Illallinen kahdelletoista ‑tilaisuutta yhteistyössä Arctic Food Lab ‑ohjelman kanssa, joissa keskustellaan arvokkaimmista asioista Oulussa hyvän illallisen äärellä. Osa kelloon dokumentoitavista hetkistä valitaan illalliskeskustelujen pohjalta.
• Illalliset ovat maksuttomia ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Rantapohjan alueella illalliset ovat 28.9. kello 18–21 Koitelin tunnelmatuvassa Kiimingissä, 14.10. kello 18–21 Ylikiimingin yhteisötilassa, 16.10. kello 18–21 Yli-Iin Kierikissä ja 9.11. kello 18–21 Haukiputaalla Martinhovissa.