Roskaaminen ei ole hyväksi luonnolle etenkään siellä asuville eläimille. Yleensä moni nuori ajattelee että “no eihän yksi roska sinne tänne haittaa mitään” mutta kun totta puhuu niin kyllä sekin haittaa. Yhden roskan maatumiseen menee noin 12 — 20 vuotta riippuen roskasta.
Ongelma on se että luontoon on laitettu roskakoreja moneen paikkaan, niin silti roskia löytää roskakorien vierestä, vaikka ne olisi helppo laittaa roskakoriin. Niitä roskakoreja on paljon suunnilleen joka paikassa, niin silti roskia löytyy jopa niiden vierestä.
Ajattele, heität yhden tyhjän muovipullon matkan varrella ojaan, ja sen pullon maatuminen kestää 450 vuotta. Se on pitkä aika. Heität lasipullon metsään, niin se menee ihan hajalle ja lasinsiruja siellä sun täällä. Kun eläin tai pieni lapsi löytää sen, se tai hän voi loukkaantua terävistä lasinsiruista.
Onneksi Suomessa on pulloautomaatit, joten fiksut ihmiset vievät pulloja kierrätykseen, josta he saavat jonkin verran rahaa.
Tosi monet ihmiset keräävät roskia hurjat määrät luonnosta, mikä on hyvä asia. Osaa ihmisistä kiinnostaa luonnon puhtaus, mutta se on myös surullista, että roskia löytyy paljon. Roskaamiseen pitäisi puuttua ja puhua enemmän sen haitoista!
Mielestäni roskien laittaminen roskakoriin on helppoa, eikä siinä mene etes kauan aikaa, joten miksi et laita niitä sinne.
Luonnossa on paljon kivempi kulkea, kun ei ole roskia joka paikassa, joten tehdään luonnosta puhdas yhdessä. Roskakoreja pitäisi lisätä luontoon, sillä useat ihmiset tykkäävät käydä luonnossa retkeilemässä, joten heillä varmasti on roskia, jotka pitäisi hävittää, mutta ongelma on se, että roskakoria ei ole, joten he saattavat heittää ne vain luontoon.
Toivoisin, että jokainen ottaa vastuun roskaamiseen ja laittaa roskat roskakoriin, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Aivan joka paikassa ei kuitenkaan löydy roskakori,a niin ole kiltti äläkä laita roskia silti luontoon, vaan pidä niitä mukanasi, kunnes löydät roskakorin, silloin luonto kiittää.
Anni Halsinaho, kahdeksasluokkalainen Haukiputaan koulu
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä