Martinniemeläinen Pirjo Sohlo tempautui taiteen maailmaan neljä vuosikymmentä sitten, eikä intohimolle näy loppua. Hän on siitä lähtien maalannut tauluja, tehnyt metalligrafiikkaa ja ollut mukana lukuisissa näyttelyissä – niin omissa kuin yhteisissä.
Sohlo tunnetaan erityisesti luonnonläheisistä maalauksistaan, joita värittää hänen läheinen luontosuhde. Inspiraation lähteenä toimivat kotiseudun rantamaisemat ja metsäympäristöt, joissa hän viihtyy ja lumoutuu luonnon yksityiskohdista ja rauhasta. Hänen taiteensa ulottuu myös muotokuviin ja asetelmiin.
Ensimmäiset öljyvärimaalaukset kuvasivat vihreää metsänäkymää ja rannalla kirjaa lukevaa tytärtä. Viimeisin sekatekniikalla tehty akvarelli on värikylläinen kukka-asetelma.
Vuosi 2024 oli kuvataiteilijalle merkityksellinen, sillä se juhlisti 40 vuotta sitten alkanutta aktiivista taideharrastusta. Tuolloin hän suuntasi Haukiputaan työväenopiston kurssille ja aloitti öljyväreillä. Kipinä taiteeseen syttyi kuitenkin jo Haukiputaan lukiossa kuvataideopettaja Kaisa Mäen innostavassa ja kannustavassa opissa.
Vuonna 1985 Sohlo liittyi perustettuun Haukiputaan Taideyhdistykseen, joka juhlii ensi vuonna 40-vuotistaivaltaan. Hän on ollut yhdistyksen toiminnassa aktiivisesti mukana alusta asti ja sihteerinä kahteen otteeseen. Nyt hän on lupautunut puheenjohtajan tehtäviin juhlavuonna.
– Olen iloinen, että yhdistys on edelleen toiminnassa, sillä välillä on ollut hiljaisempiakin kausia. Taideyhdistyksen toiminta on antanut varmasti kaikille paljon, myös minulle itselleni.
Haukiputaan Taideyhdistyksen perustamiseen vaikutti aikoinaan merkittävästi paitsi paikallinen taideväki myös Haukiputaan kunta, joka tuki aktiivisesti yhdistyksen syntyä. Perustamisasiakirjan allekirjoittivat huhtikuussa 1985 kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Pertti Hyvönen ja kulttuurisihteeri Raija Päkkilä. Taideyhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Aune Lehto.
Pirjo Sohlo on osallistunut vuosien varrella aktiivisesti monille taidekursseille. Opettajina ovat toimineet Anneli Gumbler, Matti Mikkola, Anssi Hanhela, Kalevi Valle, Sanna Koivisto, Suvi Mannonen sekä useat muut.
– Olen saanut opetusta eri tekniikoissa öljyvãri‑, akvarelli- ja pastellimaalauksessa. Elävän mallin piirtämistä ja muovailua olen oppinut Sanna Koiviston opastuksella ja metalligrafiikkaa Suvi Mannosen kursseilla.
Hän on aina ollut innokas oppimaan ja kokeilemaan erilaisia taidetekniikoita, mikä näkyy monipuolisessa tuotannossa. Vuosikymmenten varrella töitä on ollut esillä muun muassa Haukiputaalla, Iissä, Kiimingissä, Simossa, Oulussa ja Tyrnävällä. Taulujaan hän on myynyt lähinnä kattaakseen taideharrastuksen kustannuksia ja pitäen itsestään matalaa profiilia – taide on saanut puhua puolestaan.
Lapsuuden maisemiin
Pirjo Sohlo asuu Martinniemessä Kropsunkankaalla entisessä lapsuudenkodissaan. Kodin seinät kertovat hänen elämästään, sillä niillä on tilaa sekä hänen omille teoksilleen että vuosikymmenten varrella hankituille tai lahjaksi saaduille maalauksille, joilla jokaisella on oma tarinansa. Mukana on myös tyttären tekemiä maalauksia, mikä kertoo kiinnostuksen kuvataiteisiin ja taiteellisuuden siirtyneen seuraavalle sukupolvelle.
Lukioaikana Haukiputaalla Pirjo suuntasi ystävänsä kanssa kesätöihin paikalliseen Siipolan laatikkotehtaalle tavoitteena tienata matkarahat Ruotsiin ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Ystävän sisaruksia asui Göteborgin lähellä Mölndalissa. Ruotsissa vierähti puolitoista vuotta siivous- ja muiden töiden parissa ennen paluuta kotikonnuille.
Haaveena oli taideopinnot Ateneumissa, mutta hän päätyi hakeutumaan sairaanhoito-oppilaitokseen ja valmistui sairaanhoitajaksi 1973. Opiskeluaikana Pirjo tapasi myös tulevan puolisonsa Ilkan. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä ja poika. Vuonna 1990 hän suoritti erikoissairaanhoitajan tutkinnon ja on tehnyt pitkän työuransa Oulun yliopistosairaalan ihotautiklinikalla. Työyhteisöstä on jäänyt hyviä muistoja.
Oulun-vuosien jälkeen ympyrä sulkeutui, kun perhe muutti 1980-luvun alussa Pirjon lapsuudenkotiin Kropsunkankaalle Putaankylälle. Taideharrastus sai yhä enemmän tilaa hänen elämässään ja myös puolisolta kannustusta, mikä oli tärkeää.
Suuri muutos elämässä tapahtui Pirjon jäätyä leskeksi vuonna 2001. Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen hän päätti lähteä tanssikursseille ja sitä myötä alkoi kuntoa ylläpitävä ja sosiaalinen tanssiharrastus.
– Kesäisin tavoitteena minulla on myös käydä uimassa joka päivä.
Maalaamisen ja metalligrafiikan lisäksi harrastuksiin kuuluvat myös musiikki ja lukeminen, erityisesti kiinnostavat taidehistoria ja ‑kirjallisuus sekä taiteilijoiden elämänkerrat. Esimerkiksi Riitta Konttinen on kirjoittanut kiinnostavia kuvauksia naiskirjailijoista. Taiteessa puhuttelee erityisesti ranskalainen 1800–1900-luvun taide. Yksi suomalaisista lempitaiteilijoista on Helene Schjerfbeck.
Matkoilla ja lähiseuduilla taidennäyttelyt ja kulttuuritapahtumat ovat Pirjolle tärkeitä käyntikohteita. Hän on myös innostunut valokuvauksesta, joka on kulkenut mukana läheisenä harrastuksena koko elämän ajan.
– Leipominen ja ruoanlaitto ovat mieluisia kodin puuhia, jotka ovat varmastikin periytyneet äidin esimerkistä.
Luonto ja sen maisemat ovat jatkuva inspiraation lähde Pirjo Sohlon taiteelle ja tarjoavat samalla puitteet ulkoilulle. Luonnossa mieli ja sielu lepäävät, kun muistaa pysähtyä ja tarkkailla ympäröivän luonnon ihmeitä.
– Arvostan suuresti luonnon itsensä muovaamia maisemia, joita tulisi arvostaa enemmän. Toivon, että vesistöjen varsia ja muita luontokohteita säilytettäisiin mahdollisimman laajalti kaikkien ulottuvilla ja yhteisessä virkistyskäytössä, Pirjo toteaa.
Pirjo Sohlo
• Kuvataiteilija. Syntynyt v. 1948 Martinniemessä, o.s. Ervasti
• Ylioppilas Haukiputaan yhteiskoulusta 1968
• Eläkkeellä sairaanhoitajan työstä.
• Vuonna 2025 40 vuotta täyttävän Haukiputaan Taideyhdistyksen perustaja- ja kunniajäsen, toiminut hallituksessa ja sihteerinä. Yhdistyksen puheenjohtaja 2025=>
• Oulun seudun kuvataiteilijoiden jäsen
• Harrastuksina myös mm. valokuvaus, taidekirjallisuus, kulttuuritapahtumat, lavatanssi ja käsityöt.