43 vuotta toimineen Putaan Pullan leipomon historian suurin investointi, leipomon laajennus laiteuudistuksineen, on viimeistelyjä vaille valmis. Martinniementien varressa Sepäntiellä sijaitsevat toimi- ja tuotantotilat tupaantuivat aiemmasta noin 1600 neliöstä 3200:een.
Laajennuksen ohella koko leipomokiinteistöä on uudistettu sisältä, rakennuksen ulkovuoraus on uusittu kauttaaltaan ja se on saanut uuden ilmeen ja värityksen. Hankkeeseen on sisältynyt myös leipomolaitteistoa ja kiinteistötekniikkaa on uusittu esimerkiksi ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän osalta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat reilut neljä miljoonaa euroa, josta kiinteistön osuus on noin 2,5 ja koneiden ja laitteiden osuus 1,5 miljoonaa euroa.
Putaan Pullan yrittäjät toisessa polvessa, sisarukset Helmi Tyykiluoto, Antti Tyykiluoto ja Janne Tyykiluoto ovat tyytyväisiä, sillä pitkään suunnitteilla ollut hanke on toteutunut. Budjetti piti ja tiloista tuli sellaiset, kuin ne itse toimiviksi suunniteltiin palvelemaan niin nykyisiä kuin tulevia tarpeita.
Rakennustöiden ajan leipomon tuotanto on ollut koko ajan käynnissä, mikä on vaatinut kaikilta valtavasti venymistä, mistä kuuluu iso kiitos koko henkilöstölle, kiittävät yrittäjät. Hyvää on jaksanut odottaa!
Rakennushankkeen alkaessa syksyllä 2019 siihen toi haastetta ensin pitkään jatkuneet vesisateet ja sitten varhaiset kovat pakkaset. Kevättalven koronasulku vaikutti niin rakennustöihin kuin tuotantoonkin. Liikevaihto notkahti kolmanneksen alaspäin, mutta juhannukselta lähdettiin jo kipuamaan ylöspäin. Nyt tilanne näyttää jo varsin hyvältä ja tulevaisuus jopa valoisalta.
Hiljaisemmat ajat leipomolla voitiin käyttää hyödyksi rakennushankkeen ja muutostöiden viemiseksi eteenpäin. Kun edelleen eletään rajoitusten aikaa, ovat leipomon isommat tilat enemmän kuin tarpeeseen, sillä toimintaa on voitu järjestellä etäisyydet huomioiden. Työntekijöille on valmistunut uudet sosiaaliset tilat, joiden kautta tullaan työpaikalle. Pukutilojen, uusien toimistotilojen ja leipomon tuotantotilojen keskellä on koko henkilökunnan kahvihuone, “leipomon sydän”. Sitä tosin ei vielä ole otettu suunnitellussa tarkoituksessa käyttöön vallitsevasta tilanteesta johtuen.
Antti Tyykiluoto kertoo, että tilan ideana on, että koko talon väki kohtaa siinä toisiansa päivän aikana ja voi vaihtaa kuulumisia. Aikoinaan yrityksen perustaja, isä Reino Tyykiluoto muistutti, että tällainen yhteisöllinen ja keskeinen paikka pitää yrityksessä olla.
Perheyrityksenä toimivalla Putaan Pullalla on tällä hetkellä liki 40 vakituista ja saman verran osa-aikaisia työntekijöitä. Kymmenkuntaa tuote-esittelijää ei harmiksi nyt voida työllistää, sillä rajoitusten vuoksi esittelyt kaupoissa ovat tauolla.
Leipomoala on edelleenkin työvoimavaltainen ala, vaikka automatisointia hyödynnetään monissa vaiheissa.
– Ilman käsipareja leipää ja pullaa ei valmistu, sanoo Antti Tyykiluoto.
Käsityö on Putaan Pullalla edelleen merkittävässä roolissa, esimerkiksi perinteinen rusinapitko letitetään käsin. Leipomon brändinä on perinteisen leipomisen ohella pohjoinen paikallisuus ja kotimainen, lähellä kasvanut vilja.
Tuotteet leivotaan pääasiassa Kinnusen Myllyn jauhoista.
Työvoiman saatavuus on yrittäjien mukaan hyvä, mihin vaikuttaa alueen hyvä väestöpohja ja kaupungin läheisyys. Työvoimaa on vapautunut myös muista leipomoista, jotka ovat lopettaneet.
Putaan Pullalla ollaan tyytyväisiä myös leipomon sijaintiin hyvien kulkuyhteyksien varrella. Logistiikka pelaa niin etelään kuin pohjoiseen. Kun nelostien parannus saadaan valmiiksi Kemiin saakka, tilanne paranee entuudestaan. Ja mitä positiivisia vaikutuksia Kemin uusi sellutehdas tuo vielä koko pohjoisen alueelle, aika näyttää.
Putaan Pullan leipomotuotteiden markkina-alueena on nyt puoli Suomea Kokkola-Pietarsaari ‑linjalta Kainuuseen ja aivan Suomen pohjoisimpaan kolkkaan asti. Pohjoisen kaupoista tuotteita menee myös Norjan puolelle. Etelä-Suomen asukkaille Putaan Pulla on tullut tutuksi pohjoisen hiihtokeskus- ja lomapaikkakunnilla, ja kyselyjä niiden saatavuudesta tulee usein leipomolle. Matkan varrella saatetaan poiketakin Martinniemessä.
Nyt leipomon uudistuksen myötä yrittäjät pitävät tuotannon ja markkinoiden laajentamisen mahdollisena, mikä merkitsee myös sitä, että työntekijöitä tarvitaan lisää – pukukoppejakin on vielä tyhjillään.
Leipomossa kehitetään myös parasta aikaa uusia tuotteita “salaisessa koeleipomossa”, paljastaa Helmi Tyykiluoto. Tehtävä on haastava, sillä vaikeaa on ratkaista, voidaanko jotakin entistä tuttua tuotetta jättää valikoimasta pois.
Tällä hetkellä eniten menekkiä on vaaleilla leivillä ja sämpylöillä. Kovaa kysyntää selittää se, että nyt kun ollaan paljon kotona, sämpylä on helppo myös välipalana. Kauratuotteet ovat myös leipätrendin huipulla. Yleisesti ottaen leivällä on nyt hyvästi kysyntää, toisin kuin yhtenä tovina aikaa sitten, kun karppaus tuli muotiin ja hiilarit julistettiin pannaan.
Leipomon rakennushanke toteutettiin omana urakkana paikallisia tai lähiseudun alihankkijoita käyttäen. Hankkeen eri vaiheissa langat olivat Janne Tyykiluodon käsissä.
Kiinteistössä on huomioitu energiataloudellisuus. Rakennus lämpenee käytännössä leivällä, sillä tuotantoprosesseissa syntyvä lämpöenergia hyödynnetään kiinteistön lämmityksessä. Ilmanvaihtoon on kiinnitetty erityistä huomiota kiinteistön eri osissa, mikä leipomossa on tärkeää.
– Kesällä tehdään pihatyöt loppuun asfaltointeineen. Myös ulkoseiniin tulee vielä joitakin kylttejä, kertoo Janne Tyykiluoto.
Leipomon päädyn uusi iso ja näyttävä valomainos on saanut paljon kehuja, samoin kuin koko rakennuksen uudistunut ulkoasu valaistuksineen ja ympäristöineen.
Putaan Pullan leipomomyymälä ja lounaskahvila siirtyi rakennutöiden alkaessa Verstasmutkaan Tsempin viereen muutaman sadan metrin päähän leipomosta. Tämäkin ratkaisu osoittautui hyväksi, sillä suositun myymälän toiminta saattoi jatkua. Väliaikaisessa paikassa leipomomyymälä toimii vielä jatkossakin siihen saakka, että uudet viihtyisät tilat leipomon yhteydessä voidaan avata asiakkaille koronatilanteen niin salliessa. Ratkaisulla halutaan turvata leipomon tuotannon turvallisuus. Yrittäjien mukaan asiakkaat ovat ymmärtäneet hyvin tilanteen, vaikka uuden myymälän avaamista odotetaan jo kovasti.
Vielä ei myöskään tiedetä, voidaanko leipomoon palkata kesätyöntekijöitä, vaikka kysyntää jo olisi. Koronatilanne vaikuttaa kaikkien arkeen ja yritysten toimintaan, ja tulevaa on vaikea ennustaa. Hyvänä puolena on kuitenkin, että nyt on jo kokemusta siitä, miten poikkeuksellisena aikana toimitaan, pohtivat yrittäjät.