Lapsilla ja nuorilla on pitkiä koulupäiviä, aikaisia aamuja, läksyjä ja koulupäivän lopuksi vielä harrastuksia. Useilla nuorilla on raskas arki, ja se lisää väsymystä ja masennusta. Huonon mielentilan takia yhä useampi alkaa käyttää päihteitä ja vahingoittaa itseään.
Nuorten koulupäivä on yleensä 5–7 tuntia. Se on aika paljon. Koulut alkavat kello 8–10 aikaan. Yläasteella on paljon päiviä, jolloin koulu alkaa kahdeksalta. Koulun jälkeen oppilailla voi olla harrastuksia, jotka voivat kestää jopa kaksi tuntia tai ne ovat illalla myöhään.
Jos nuorilla on masennusta tai itsetuhoisia ajatuksia, voi olla niin, että he joutuvat myös lopettamaan harrastuksia tai siirtymään koulussa pienempään opetusryhmään. Jos oppilaalla on esimerkiksi masennusta, hän ei välttämättä jaksa opiskella, tehdä läksyjä tai käydä harrastuksissa, minkä takia liikkuminen voi jäädä vähäisemmäksi. On tärkeää, että oppilaat käyvät koulua ja jaksavat opiskella ahkerasti hyvää tulevaisuutta varten, mutta se ei valitettavasti onnistu kaikilla. Nuorten aivot tarvitsevat päivässä unta vähintään 10 tuntia. Monella nuorella yöunet jäävät kuitenkin 6–10 tuntiin, joka on liian vähän.
Masennuksen syy voi olla kiusaaminen, kavereiden puute tai yksinäisyys, pienet tai suuret menetykset elämässä, päihteidenkäyttö, perheen ongelmat tai raskailta tuntuvat odotukset tai paineet. Masennuksen oireita ovat esimerkiksi pitkittynyt alakuloinen tai ärtynyt mieliala, keskittymisen puute ja vaikeudet koulussa, ruokahalun muutokset, selittämättömät fyysiset oireet (päänsärky, pahoinvointi, lihaskivut), uupumus, väsymys, unihäiriöt, kiinnostuksen puute harrastuksiin ja mukaviin asioihin ja toimintakyvyn väheneminen tai aikaansaamattomuus.
Apua masennukseen voi saada vaikka terveyskeskuksesta. Myös vanhemmilta voi saada apua ja tukea. Ystävät voivat myös auttaa, koska ilman ystäviä voi olla yksinäistä, joten on hyvä olla edes pari hyvää kaveria, joihin voi tukeutua.
Mielestäni oppilailla on liikaa pitkiä päiviä ja liian aikaiset aamut. Viikossa voisi olla pari vähän lyhyempää päivää, jotka olisivat noin 4–5 tunnin päiviä, ja sen lisäksi ne alkaisivat kello 9–10 aikaan. Koulu alkaisi vain myöhemmin ja loppuisi iltapäivällä normaalisti. Nuorten arki on raskasta. Pitäisi olla aikaa nähdä kavereita myös vapaa-ajalla eikä vain koulussa. Pitää olla aikaa harrastuksiin ja ihan vain rentoutumiseen. Kaiken lisäksi pitäisi opiskella ja lukea kokeisiin.
Veera Väänänen, 8c, Haukiputaan koulu
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä