“Kävelen pihasta päivittäin kotivalkamaan samaa polkua, jota isoisäni ehti kulkea. Joskus talutan mukanani lastenlapsia ja kerron, että he ovat jo viides polvi tällä samalla rantapolulla.” (Joni Skiftesvik: Bestseller jouluksi, 2022).
Metsäpolku kirjailija Joni Skiftesvikin synnyinkodista Villa Ailasta Kurtinhaudan rantametsän halki Villenrantaan ei ole ruohottunut, vaan se on pysynyt auki vuosikymmenet. Äitinsä Ailan mukaan nimeämässään kotitalon työhuoneessa Skiftesvik on kirjoittanut kolme viimeisintä omaelämänkerrallista romaaniaan. Viimeisin niistä Bestseller Jouluksi ilmestyi tänä syksynä.
Kirjan valmistuminen on aina helpottava, mutta myös haikeutta herättävä hetki.
– On kuin joutuisi eroamaan hyvästä kaverista, sillä henkilöt ja tapahtumat ovat kulkevat vahvasti koko ajan mukana. Omaelämänkerrassa vanhojen asioiden palauttaminen mieleen on rankkaakin, sillä mennyttä joutuu elämään uudestaan. Mieleen putkahtaa usein myös ihan uusiakin asioita.
Villa Aila on Joni Skiftesvikille inspiroiva paikka kirjoittaa, sillä kaikki muistot ovat talossa ja sen ympäristössä voimakkaasti läsnä. Samoilla sijoilla seisoi aiemmin hänen isoisänsä, luotsi Vilho Enojärven 1920-luvulla ostama talo. Aila-äiti rakensi vuonna 1964 samalle paikalle perheelleen uuden talon, jonka Skiftesvik äitinsä poismenon jälkeen lunasti myöhemmin sisaruksilta omakseen.
Lähellä tuttua Villenrantaa ja siellä olevaa kalavajaa seisoo edelleen jyhkeänä myös “lentokonemänty”, jonka vahvoille ylöspäin kurkottaville kouramaisille oksille Jonilla oli poikasena tapana kiivetä tähystämään laivoja redille. Näkyisikö jo isänkin laivaa tulevaksi kotisatamaan?
– Lapsille ja nuorille on hyvä kertoa siitä, millaista elämä oli ennen, miten kotikylällä elettiin ja oman perheen ja suvun vaiheista, muistuttaa Skiftesvik.
Joki, meri, satama ja saha olivat merkityksellisiä koko kylälle ja antoivat elantoa. Martinniemi oli yhteisöllinen ja suvaitsevainen kylä, jossa autettiin toisia ja annettiin siitä omastakin vähästä. Niin monet asiat oli nähty ja koettu, ettei mikään hätkäyttänyt, vaan aina oli selvittävä eteenpäin.
Kylällä oli paljon muualta tullutta työväkeä ja laivaliikkenne teki yhteisöstä kansainvälisen. Myös erilaiset persoonat värittivät kylän elämää, mutta ketään ei katsottu karsaasti, vaan jokainen sai olla sellainen kuin on. Nykyisin tuntuu, että kaikkien pitää mahtuu samanlaiseen muottiin.
– Toivottavasti yhteisöllisyyden ja suvaitsevaisuuden ilmapiiri ja asenne jatkuisi ja kylä kehittyisi. Ihan hyvältä näyttääkin, sillä uusia lapsiperheitä on muuttanut ja kylällä on paljon aktiivista toimintaa. Mummoni Aino sanoi aikoinaan, että hyvä merkki on, kun kylältä kuuluu koirien haukuntaa ja lasten elämöintiä leikeissään.
– Elämä oli entisaikaan monella tapaa rikasta, vaikka köyhää. Jotenkin ikävöin kuitenkin sitä vanhaa aikaa.
Joni Skiftesvik (s. 1948) varttui Aila-äidin ja Aino-mummon, vahvojen ja sitkeiden naisten huomassa. Jonin isä, norjalainen merikapteeni Otto Skiftesvik, seilasi merillä ja myöhemmin isäpuoli, laivakirvesmies Bror oli hänkin liikkuvaa sorttia.
Aila-äiti hankki perheelleen elannon miltei yksinhuoltajana raskaassa ahtaajan työssä laivoja lastaten. Kesän ensimmäistä laivaa odotettiin kuin kuuta taivalta. Mitä isompi laiva ja enemmän lastattavaa, sitä parempi. Lastauskausi saattoi jatkua joulukuulle asti. Tiedetään, että missään muissa satamissa lähestulkoon koko Euroopassa ei ollut niin paljon naisia raskaissa töissä kuin Suomen satamissa ja sahoilla. Osin siksi, että miehet olivat merillä, sodassa tai kaatuneet rintamalla.
Myöhemmällä iällä Aila kävi etujoukoissa vaikean metsäsodan Haukiputaan kuntaa vastaan taistellessaan Kurtinhaudan rantametsän puolesta, jotta metsä ja ranta säilyisivät rakentamattomana kaikkien kyläläisten yhteisessä virkistyskäytössä. Näin tapahtui, mutta sitä ennen kyläläisten oli käytävä vielä toinenkin sota. Rantaan on myöhemmin tehty kyläyhdistyksen aktiivisuuden ansiosta kulttuuripolku historiasta kertovine opastauluineen, puuveistoksia esittelevä Pölökkypäitten poloku ja nuotiopaikka laavuineen.
– Äitini oli lämmin ja sydämellinen, mutta voimakastahtoinen ihminen, joka ei jättänyt kesken mitään mihin ryhtyi. Se häntä harmitti ja ihmetytti, että hänen kerätessä nimiä rantametsää puolustavaan adressiin joku oli nimittänyt toimintaa kehityksen jarruttamiseksi, kun hän itse näki asian täysin päinvastoin.
Joni Skiftesvik harmittelee, että Rauma-Repolan syväsatamaa ei hyödynnetty myöhemmin yleisenä puutavaran vientisatamana, kuten tehtiin Kalajoella.
– Kurtinhaudan venesataman kunnostus toivon mukaan on nyt viimeinkin toteutumassa.
Aino-mummo oli rohkea oman tiensä kulkija ja seikkailija. Hän lähti vain 15-vuotiaana yksin Amerikkaan tienaamaan dollareita Oulujoella sijainneen Iinatin kotitilan ylläpitoon. Palattuaan kohtalo johdatti hänen tielleen luotsioppilas Vilho Enojärven. Pari avioitui 1923 ja perusti kodin Kurtinhaudalle. Perheeseen syntyi kolme tytärtä, joista vanhin oli Jonin Aila-äiti. Leskeksi Aino jäi miehensä Vilhon kuoltua työtehtävissä 37-vuotiaana.
1930-luvulla alkoi voimakas muuttoliike Jäämeren rannalle Petsamoon “Suomen Klondykeen”, jonne oltiin avaamassa nikkelikaivosta. Mummo teki rohkean päätöksen muuttaa tytärten kanssa Petsamoon perustamaan sinne matkustajakotia.
Sota muutti suunnitelmat uudessa kotipaikassa. Petsamosta jouduttiin pakenemaan neuvostoliittolaisten hyökkäystä tykkien jymistessä Norjan puolelle. Matkustajakotia varten ostetut lankut ja unelmat paloivat tuhkana taivaalle. Juhannuksena 1940 Aino ja tytöt palasivat monien uskomattomien vaiheiden jälkeen Norjan Narvikista viimeisinä suomalaisina Petsamon-evakkoina kotimaahan ja Kurtinhaudalle.
Poikasena Joni Skiftesvik souteli muiden kylän poikien tapaan keräämässä vesiltä jätelautoja ja ajopuita polttopuiksi kotiin talven varalle. Veden äärellä vietettiin paljon aikaa myös kalastellen. 13-vuotiaana hän meni kesätöihin sahan lautatarhalle.
Siihen aikaan monet kylän pojat ja miehet lähtivät merille. Ajatus kukkui Joninkin mielessä, mutta lukemisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneelle pojalle urkeni opiskelun myötä lehtimiehen ura, jolle hän palasi myös armeijan jälkeen. Tilipussi tuli tarpeeseen kotitalon lainanlyhennyksiin ja pian myös kämpän vuokraamiseen ja elämän aloittamiseen yhdessä Hilkan kanssa.
Työskenneltyään 20 vuotta Oulu- ja Liitto-lehdissä, Iltasissa, Kainuun Sanomissa ja Kolmiokirjan julkaisujohtajana Joni Skiftesvik teki päätöksen ryhtyä vapaaksi kirjailijaksi 1988. Esikoiskirja Puhalluskukkapoika ja Taivaankorjaaja oli ilmestynyt 1983 ja uusi kirja joka vuosi myöhemmin. Isoon ratkaisuun rohkaisi myös se, että tilauksia näytelmä- ja elokuvakäsikirjoituksista oli lupaavasti.
– Utopistiselta olisi tuolloin tuntunut kuitenkin ajatus, että kirjoja ilmestyisi lopulta yli 30.
Menestystä ja tunnustusta on kirjailijalle ropissut matkan varrella, mm. J.H. Erkon esikoiskirjapalkinto, Runeberg-palkinto, Pro Finlandia ‑mitali ja kolme kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuutta.
Perhe, luonto ja meri ovat Joni Skiftesvikille tärkeitä. Perheesen kuuluvat puoliso Hilkka ja aikuiset lapset Kai, Saga ja Helga. Lapsenlapsia on kahdeksan, heistä vanhin on 16-vuotias ja nuorin alle puolen vuoden ikäinen.
Kim-pojan hukkuminen kanoottiretkellä 10-vuotiaana 1985 oli suuri tragedia perheessä.
– Lapsen kuolemaa ei voi ymmärtää ja hyväksyä koskaan. Suru kulkee mukana aina, se ei hellitä. Siitä lähtien sydämeni on piiputtanut.
Joni Skiftesvik uskoo, että ihminen voi surra niin kovasti, että henki menee. Kun sydän särkyy, suruun voi kuolla. Vanhat ihmiset ovat sen tienneet aina.
– Toisen kerran suru oli viedä minut mennessään vuonna 2011, jolloin Hilkka joutui vakavaan sydämensiirtoleikkaukseen Helsinkiin. Itse makasin samaan aikaan sairaalassa Oulussa oman sydämeni takia. Siitä ajasta kuitenkin selvittiin.
Elämänkuvien ja arvoitusten äärellä
Kirjoittamisesta Joni Skiftesvik kertoo pitävänsä kovasti. Hän uskoo, että toimittajan työkokemuksesta ja uteliaisuudesta erilaisia asioita kohtaan on ollut apua kirjailijan työssä.
Uusimmassa elämänkertakirjassaan Bestseller jouluksi hän avaa elämäänsä armeijan ajoilta ja kuvaa myös sanomalehden toimituksen värikästä arkea, johon kuului mielenkiintoisia ja jänniä juttuaiheita ja persoonallisia haastateltavia. Moni saattaa muistaa esimerkiksi hypnotisoija Olliver Hawkin, joka kävi esittelemässä temppujaan Martinniemen Kerholassakin.
Skiftesvikin kirjoittamasta kulttielokuvasta Katsastus tutuksi tullut Hillman Super Minx oli oikeasti nuoren toimittajan lainarahalla hankkima tyylikäs, mutta korjaamolla usein viihtyvä kulkupeli.
Jutunteko Oulun kunnalliskodin mielisairasosastolla, Myllytullissa sijainneessa Venäjän vallan aikaisessa entisessä kasakoiden hevostallissa, jäi karmeiden olosuhteiden vuoksi lähtemättömästi toimittajan mieleen.
Tarinankertojana, henkilökuvaajana ja sanataiturina Skiftesvik on lyömätön. Hänen kerrontansa on avointa ja rehtiä. Huumori on osuvaa ja oivaltavaa, mutta ei mollaavaa. Kirjan parissa haluaa viipyä ja makustella osuvia sanoja ja ilmaisuja, jotka ovat Oulun seudun ja Perämeren rannikon vanhemmalle väelle tuttuja, mutta nykykielestä vaipumassa unholaan.
Kirjan elämänkuvat ja ‑arvoitukset jäävät askarruttamaan mieltä ja nostavat päällimmäiseksi ajatuksen ihmiselämän ihmeellisyydestä ja ainutlaatuisuudesta, mutta myös ainutkertaisuudesta.
Bestseller jouluksi jättäisi tilaa myös jatkolle, mutta sitä Skiftesvik ei uskalla luvata. Hän tuumaa kuten kirjassa dekkaria väsäävä toimittajakollegansa Helttunen: — Jos kertoo tarkasti keskeneräisestä työstä, sitä naulaa tarinan liian aikaisin pitävästi kiinni.
– Iän myötä kotiseutuhistoria ja oman suvun vaiheet kiinnostavat yhä enemmän. Pengottavaa olisi myös Lapissa sota-aikana tehdyissä neuvostopartisaanien julmuuksissa, joista vasta myöhemmin on voitu alkaa kunnolla edes puhua.
– Varmaa on, että lastenlapsille haluan antaa aikaa. Ovat ne sellaisia kultakimpaleita, päättää Skiftesvik hymyillen, silmät lempeästi tuikkien.