Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelu on täydessä käynnissä. Moni asia odottaa jo uusia aluevaltuutettuja tekemään päätöksiä ja pohtimaan tulevia palveluiden järjestämisen tapoja. Sunnuntaina valittavilla aluevaltuutetuilla on edessään uskomaton savotta, jossa ratkaistaan yksityiskohtaisesti maakunnan sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä pelastustoimeen liittyviä asioita ja harmonioidaan kymmenien kuntien käytössä olleita erilaisia toimintatapoja. Kun päätöksenteko käynnistyy maaliskuun alussa, jo kesäkuun lopussa pitäisi keskeiset asiat olla linjattuna, jotta palvelutuotanto voi käynnistyä vuoden 2023 alussa.
Tavoitteena on muutosjohtaja Ilkka Luoman mukaan saumaton palvelujärjestelmä, joka toteutetaan asiakas- ja potilaslähtöisesti.
– Painopiste pyritään pitämään perustason palveluissa sekä ennakoivassa ja ehkäisevässä työssä. Taloudellisia voimavaroja ohjataan sinne, missä tarve on suurin.
Hyvinvointialueen valmistelun ohella alueella on menossa hallintosääntövalmistelu, joka on niin ikään kesken. Yksi tekijä, jonka on suunniteltu turvaavan ja lisäävän yhdenvertaisuutta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ovat alueelliset neuvottelukunnat, jotka osallistaisivat alueen kuntia ja lisäisivät eri toimijoiden välillä käytävää dialogia. Luoman mukaan alueelliset neuvottelukunnat ovat Pohjois-Pohjanmaalainen innovaatio, ei lakisääteinen elin, joihin on toteutuessaan tarkoitus valita sekä kuntien että hyvinvointialueen edustajia.
– Tavoitteena on myös tällä keinoin selvittää muun muassa aito palveluntarve ja lisätä tietoisuutta, Luoma sanoo.
Tällä viikolla järjestetyssä hyvinvointialueen kyselytilaisuudessa Ilkka Luoman lisäksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestämisen vastuuvalmistelija Kirsti Ylitalo-Katajisto, osallisuuden ja yhdyspintojen vastuuvalmistelija Marjukka Manninen, pelastustoimen vastuuvalmistelija Petteri Helisten ja POPsoten hankejohtaja Jouko Luukkonen olivat vastaamassa kansalaisten kysymyksiin. Teamsilla järjesteyssä tilaisuudessa oli paikalla yli 200 osallistujaa eri puolilta maakuntaa.
Asiantuntijat korostivat tilaisuuden aikana useasti osallisuuden merkitystä sekä sitä, että uudistuksen tarkoituksena on muodostaa maakunnan kokonaisuudesta saumaton ja säilyttää käytössä ja levittää jossain kunnassa tai kuntayhtymässä hyväksi havaittua menetelmää. Kuntien ja eri väestöryhmien osallisuutta vahvistetaan muun muassa sillä, että esimerkiksi nuorisovaltuustossa sekä vammais- ja vanhusneuvostoissa tai muissa vastaavissa tulee olemaan jäsen joka kunnasta.
Sähköisten palveluiden rooli tulee uudistuksen myötä kasvamaan ja kehittymään merkittävästi jo tämän vuoden aikana. Niiden tavoitteena ei Luoman mukaan ole karsia palveluverkkoja vaan tuoda perinteisten keinojen rinnalle uusi vaihtoehtoinen kanava vähentämään painetta.
– Tavoitteena on, että digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus avautuisi jo ensi vuoden aikana. Lisäksi ikäihmisten palveluihin tuotaisiin etälääketieteellisen tuen keskus, joka on 24/7 käytössä oleva ammattilaiskanava, jota kotiin annettavia palveluita antava henkilöstö voisi hyödyntää, Ilkka Luoma kertoo.
Kommentti: Edessä vuosien kova työ
Historiallinen hallinnollinen uudistus on käsillä. Tavallisen kansan tietoisuus tästä mittavasta mullistuksesta on luvalla sanoen olematonta. Kokonaisuus on aivan liian suuri, jotta pieni ihminen voisi ymmärtää, mistä on kyse. Ja kuinka monta vuotta menee, ennen kuin järjestelmä alkaa todella toimia?
Saadaanko henkilöstöä lisää oikeisiin paikkoihin, palveluita tarvittava määrä joka alueelle ja eri tarpeisiin, digipalveluita niitä haluaville ja eri kulmakuntien ääni riittävästi kuuluville?
Sunnuntaina valittavia aluevaltuutettuja käy hiukan jopa sääliksi, sillä niin suuri työ heitä odottaa. Luvassa on lukematon määrä erilaisten käsikirjojen ja strategioiden pohdintaa sekä palveluiden harmonisointia, joiden pohjatyöt toki tekevät virkamiehet. Toivottavasti valtuuston into ja perehtyneisyys riittävät pitkäjänteiseen päätöksentekoon.
Niin kauan tätä uudistusta on valmisteltu ja vatvottu, että pitää uskoa suunnan olevan oikea. Ei se auta kuin pitää mieli avoimena. — Teea Tunturi
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.