Kym­me­nien kun­tien toi­min­ta­ta­vat har­mo­ni­soi­daan yhteen – Alu­eel­li­set neu­vot­te­lu­kun­nat lisää­vät kes­kus­te­lua laa­jas­sa maakunnassa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on laaja. Vuosibudjetilla mitaten se on Suomen kolmanneksi suurin ja pinta-alaltaan maamme toiseksi suurin. Alueelle sijoittuu 30 kuntaa, 19 sote-organisaatiota ja kaksi pelastuslaitosta. (Kartta: POPSOTE)

Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een val­mis­te­lu on täy­des­sä käyn­nis­sä. Moni asia odot­taa jo uusia alue­val­tuu­tet­tu­ja teke­mään pää­tök­siä ja poh­ti­maan tule­via pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­sen tapo­ja. Sun­nun­tai­na valit­ta­vil­la alue­val­tuu­te­tuil­la on edes­sään usko­ma­ton savot­ta, jos­sa rat­kais­taan yksi­tyis­koh­tai­ses­ti maa­kun­nan sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­toon sekä pelas­tus­toi­meen liit­ty­viä asioi­ta ja har­mo­nioi­daan kym­me­nien kun­tien käy­tös­sä ollei­ta eri­lai­sia toi­min­ta­ta­po­ja. Kun pää­tök­sen­te­ko käyn­nis­tyy maa­lis­kuun alus­sa, jo kesä­kuun lopus­sa pitäi­si kes­kei­set asiat olla lin­jat­tu­na, jot­ta pal­ve­lu­tuo­tan­to voi käyn­nis­tyä vuo­den 2023 alussa.

Tavoit­tee­na on muu­tos­joh­ta­ja Ilk­ka Luo­man mukaan sau­ma­ton pal­ve­lu­jär­jes­tel­mä, joka toteu­te­taan asia­kas- ja potilaslähtöisesti.

– Pain­opis­te pyri­tään pitä­mään perus­ta­son pal­ve­luis­sa sekä enna­koi­vas­sa ja ehkäi­se­väs­sä työs­sä. Talou­del­li­sia voi­ma­va­ro­ja ohja­taan sin­ne, mis­sä tar­ve on suurin.

Hyvin­voin­tia­lu­een val­mis­te­lun ohel­la alu­eel­la on menos­sa hal­lin­to­sään­tö­val­mis­te­lu, joka on niin ikään kes­ken. Yksi teki­jä, jon­ka on suun­ni­tel­tu tur­vaa­van ja lisää­vän yhden­ver­tai­suut­ta Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­eel­la ovat alu­eel­li­set neu­vot­te­lu­kun­nat, jot­ka osal­lis­tai­si­vat alu­een kun­tia ja lisäi­si­vät eri toi­mi­joi­den välil­lä käy­tä­vää dia­lo­gia. Luo­man mukaan alu­eel­li­set neu­vot­te­lu­kun­nat ovat Poh­jois-Poh­jan­maa­lai­nen inno­vaa­tio, ei laki­sää­tei­nen elin, joi­hin on toteu­tues­saan tar­koi­tus vali­ta sekä kun­tien että hyvin­voin­tia­lu­een edustajia.

– Tavoit­tee­na on myös täl­lä kei­noin sel­vit­tää muun muas­sa aito pal­ve­lun­tar­ve ja lisä­tä tie­toi­suut­ta, Luo­ma sanoo.

Täl­lä vii­kol­la jär­jes­te­tys­sä hyvin­voin­tia­lu­een kyse­ly­ti­lai­suu­des­sa Ilk­ka Luo­man lisäk­si Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een jär­jes­tä­mi­sen vas­tuu­val­mis­te­li­ja Kirs­ti Yli­ta­lo-Kata­jis­to, osal­li­suu­den ja yhdys­pin­to­jen vas­tuu­val­mis­te­li­ja Mar­juk­ka Man­ni­nen, pelas­tus­toi­men vas­tuu­val­mis­te­li­ja Pet­te­ri Helis­ten ja POP­so­ten han­ke­joh­ta­ja Jou­ko Luuk­ko­nen oli­vat vas­taa­mas­sa kan­sa­lais­ten kysy­myk­siin. Team­sil­la jär­jes­teys­sä tilai­suu­des­sa oli pai­kal­la yli 200 osal­lis­tu­jaa eri puo­lil­ta maakuntaa.

Asian­tun­ti­jat koros­ti­vat tilai­suu­den aika­na useas­ti osal­li­suu­den mer­ki­tys­tä sekä sitä, että uudis­tuk­sen tar­koi­tuk­se­na on muo­dos­taa maa­kun­nan koko­nai­suu­des­ta sau­ma­ton ja säi­lyt­tää käy­tös­sä ja levit­tää jos­sain kun­nas­sa tai kun­tayh­ty­mäs­sä hyväk­si havait­tua mene­tel­mää. Kun­tien ja eri väes­tö­ryh­mien osal­li­suut­ta vah­vis­te­taan muun muas­sa sil­lä, että esi­mer­kik­si nuo­ri­so­val­tuus­tos­sa sekä vam­mais- ja van­hus­neu­vos­tois­sa tai muis­sa vas­taa­vis­sa tulee ole­maan jäsen joka kunnasta.

Säh­köis­ten pal­ve­lui­den roo­li tulee uudis­tuk­sen myö­tä kas­va­maan ja kehit­ty­mään mer­kit­tä­väs­ti jo tämän vuo­den aika­na. Nii­den tavoit­tee­na ei Luo­man mukaan ole kar­sia pal­ve­lu­verk­ko­ja vaan tuo­da perin­teis­ten kei­no­jen rin­nal­le uusi vaih­toeh­toi­nen kana­va vähen­tä­mään painetta.

– Tavoit­tee­na on, että digi­taa­li­nen sosi­aa­li- ja ter­veys­kes­kus avau­tui­si jo ensi vuo­den aika­na. Lisäk­si ikäih­mis­ten pal­ve­lui­hin tuo­tai­siin etä­lää­ke­tie­teel­li­sen tuen kes­kus, joka on 24/7 käy­tös­sä ole­va ammat­ti­lais­ka­na­va, jota kotiin annet­ta­via pal­ve­lui­ta anta­va hen­ki­lös­tö voi­si hyö­dyn­tää, Ilk­ka Luo­ma kertoo.

Kom­ment­ti: Edes­sä vuo­sien kova työ

His­to­rial­li­nen hal­lin­nol­li­nen uudis­tus on käsil­lä. Taval­li­sen kan­san tie­toi­suus täs­tä mit­ta­vas­ta mul­lis­tuk­ses­ta on luval­la sanoen ole­ma­ton­ta. Koko­nai­suus on aivan lii­an suu­ri, jot­ta pie­ni ihmi­nen voi­si ymmär­tää, mis­tä on kyse. Ja kuin­ka mon­ta vuot­ta menee, ennen kuin jär­jes­tel­mä alkaa todel­la toimia?

Saa­daan­ko hen­ki­lös­töä lisää oikei­siin paik­koi­hin, pal­ve­lui­ta tar­vit­ta­va mää­rä joka alu­eel­le ja eri tar­pei­siin, digi­pal­ve­lui­ta nii­tä halua­vil­le ja eri kul­ma­kun­tien ääni riit­tä­väs­ti kuuluville?

Sun­nun­tai­na valit­ta­via alue­val­tuu­tet­tu­ja käy hiu­kan jopa sää­lik­si, sil­lä niin suu­ri työ hei­tä odot­taa. Luvas­sa on luke­ma­ton mää­rä eri­lais­ten käsi­kir­jo­jen ja stra­te­gioi­den poh­din­taa sekä pal­ve­lui­den har­mo­ni­soin­tia, joi­den poh­ja­työt toki teke­vät vir­ka­mie­het. Toi­vot­ta­vas­ti val­tuus­ton into ja pereh­ty­nei­syys riit­tä­vät pit­kä­jän­tei­seen päätöksentekoon.

Niin kau­an tätä uudis­tus­ta on val­mis­tel­tu ja vat­vot­tu, että pitää uskoa suun­nan ole­van oikea. Ei se auta kuin pitää mie­li avoi­me­na. — Teea Tun­tu­ri

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.