Vappua päästiin viettämään kahden vuoden tauon jälkeen vapautuneissa ja iloisten kohtaamisten tunnelmissa. Myös lukioiden vanhojen tansseja päästiin juhlimaan. Korona on lakaistu toistaiseksi maton alle. Kotimaan ajankohtaisen uutisvirran täyttävät nyt lakkouutiset ja Nato-keskustelu.
Ukrainassa sodan kauhut jatkuvat. Täysin käsittämätöntä on ymmärtää Venäjän hyökkäyksen tarkoitusperiä, sodan aiheuttamia kärsimyksiä ja kauaskantoisia seurauksia.
Venäjän strategista kulttuuria, joka selittää miten Venäjä kokee uhan ja miten se siihen vastaa, on kansanomaisesti monissa luennoissa valottanut entinen tiedustelueversti, filosofian tohtori ja Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden opettaja Martti J. Kari.
Jo ammoisista ajoista lähtien itäinen naapurimme on taistellut hyökkääjiä ja uhkia vastaan voimalla ja keinoja kaihtamatta. Venäjää johdetaan itsevaltaisesti ja kulloinenkin “suurmies” katsoo saaneensa toimilleen maallisen ja taivaallisen valtuutuksen. Demokratia olisi hallitsematon kaaos, jollainen johti muun muassa Neuvostoliiton hajoamiseen. Tiedonvälityksessä valhe muuttuu todeksi, kun sitä tarpeeksi usein toistetaan.
Martti J. Kari tähdentää Venäjästä puhuessaan tarkoittavansa maan johtajaa ja Kremlin hallinnon lähipiiriä. Autoritaarinen yhteiskunta voidaan tosin kansan parissa kokea turvalliseksi. Kuplaa ylläpidetään sensuurilla ja kitkemällä erilaiset mielipiteet, esivallan haastaminen saattaa maksaa hengen. Hallinnossa opposition olemassaolo on kulissi.
Venäjän strategiseen kulttuuriin kuuluu myös, että muunnellun totuuden levittäminen ja jopa historiankirjoitusten muuttaminen on hyväksyttävää, kun sen uskotaan tapahtuvan äiti Venäjän — maan ja kansan edun parhaaksi.
Venäjän voiton päivä 9.5. lähestyy, saapa nähdä mitä silloin kuulemme. Sinisilmäisesti voi toivoa, että suuri uutinen olisi rauha. Voiko luottaa, että oikeus ja totuus voittavat aina? En tiedä.
auli.haapala(at)rantapohja.fi