Kuntouttava työtoiminta on ollut monin paikoin tauolla alkuvuoden ajan, sillä toiminnan järjestäminen siirtyi vuoden vaihteessa kunnilta hyvinvointialueiden järjestettäväksi ja toiminnot kilpailutettiin uudelleen.
– Tauko on johtunut siitä, että heti vuoden alusta ei ole ollut tiedossa kaikkia paikkoja, joita kuntouttavan työtoiminnan asiakkaalle voidaan tarjota. Nyt paikat ovat tiedossa ja voimme ohjata asiakkaitamme kuntouttavaan työtoimintaan, kertoo Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen Oulun alueen palvelualuejohtaja Susanna Lähde.
Periaatteessa toiminta on siis nyt Pohteen mukaan valmis käynnistettäväksi uudelleen, mutta käytännössä tilanne on kokonaan toinen.
Esimerkiksi Ylikiimingissä toimintaa järjestänyt Ylikiimingin asukasyhdistys ei pysty aloittamaan toimintaa saamansa hankintasopimuksen ehtojen mukaisesti. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä, sillä Pohde ei myönnä avustusta työntekijöiden palkkaamiseen, kuten Oulun kaupunki, vaan korvausta maksetaan ainoastaan toteutuneista asiakaskohtaisista toimintapäivistä.
Ohjaajien lisäksi sopimuksessa vaaditaan myös palkkaamaan vastuullinen sosiaalityöntekijä.
Ylikiimingin asukasyhdistyksen Maija Pitkänen toteaa, että hyvinvointialueen kilpailutus toteutettiin liian kiireellä, eikä siinä huomioitu, että työtoimintaa ovat järjestäneet kovin monentyyppiset ja ‑kokoiset toimijat, ja että työtoimintaakin on olemassa monenlaista.
– Ainoa toivomme Ylikiimingissä taitaa nyt olla se, että Business Oulun kanssa saisimme aikaiseksi sopimuksen, jotta Tupatiimin toiminta voisi jollain tapaa jatkua.
Ylikiimingin asukasyhdistys kokoontuu ensi viikolla pohtimaan asiaa, mutta Pitkäsen mukaan on valitettavan todennäköistä, että toiminta lopetetaan.
Rantapohjan alueen eri toimijat kertovat, että useilla pienillä yhdistyksillä on ollut hankaluuksia toimia muutostilanteessa, koska kilpailutusprosessi on ollut niin vaativa.
Tilanne kentällä on vielä kovin auki, neuvotteluja käydään Pohteen kanssa ja ratkaisua hankalaan tilanteeseen etsitään.
Esimerkiksi Haukiputaan A‑kilta ei ole vielä kirjoittanut hankintasopimusta, mutta yhdistyksen Birgit Tyykiluoto uskoo, että toiminta pääsee käynnistymään uudelleen melko pian.
Sen lisäksi, että Pohteella ja toimijoilla on erilainen näkemys siitä, jatkuvatko toiminnot alueella vai eivät, eri näkemys heillä on myös siitä, miten asiakkaiden muutostilanteessa käy.
Pohteen toimialajohtaja Leena Mämmi-Laukan mukaan asiakkaiden omat työntekijät olivat asiakkaisiin yhteydessä jo syksyn aikana, jos oli tiedossa mahdollisesti työtoimintapaikan muutos. Suunnittelematonta taukoa ei kenellekään asiakkaalle hänen mukaansa palveluihin tullut, vaan työntekijät varmistivat tarpeen mukaiset tukitoimet ja muut palvelut mahdollisen muutoksen ajaksi, tai jos se on ollut asiakkaan edun mukaista, ovat ohjanneet heidän omiin toimintoihin.
– Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat ovat sosiaalihuollon asiakkaita joka tapauksessa, joten meillä on velvollisuus vastata heidän palveluistaan ja heillä on muitakin palveluita kuntouttavan työtoiminnan lisäksi, Mämmi-Laukka sanoo.
Tupatiimin ohjaajan Kari Mäen mukaan todellisuudessa tyhjän päälle on esimerkiksi Ylikiimingissä jäänyt ja jäämässä 25–30 työtoiminnan asiakasta.
– Kyllä he olisivat halunneet täällä jatkaa. Ouluun ei kenelläkään ole innostusta lähteä, eikä Ylikiiminkiin jää vastaavia palveluita, jos tämä loppuu. Olen todella surullinen asiakkaiden puolesta, sillä tämä on ollut heille todella tärkeä juttu. Moni on meidän kauttamme saanut päivärytmin kuntoon ja sitten löytänyt oman alansa ja sen myötä opiskelu- tai työpaikan, Mäki sanoo.
Hän uskoo toiminnan päättymisen vaikuttavan hyvin negatiivisella tavalla koko Ylikiimingin alueeseen, sillä Tupatiimi on ollut aktiivinen toimija koko yhteisössä. Se on oman toimintansa ohella muun muassa auttanut ikäihmisiä arjen askareissa.
– Kuka heitä nyt auttaa, Mäki kysyy.
Muutosvaiheen haasteellinen tilanne on Leena Mämmi-Laukan mukaan koskenut Pohteen osalta ainoastaan Oulun alueen kuntouttavaa työtoimintaa, joka on tuotettu pitkälti yhdistysten kautta avustusperusteisesti.
– Muualla, kuten Iissä, painottuu oma tuotanto ja siltä osin tilanne on ollut koko ajan kunnossa. Oma tuotanto jatkuu ennallaan ja uusia toimijoitakin on mukana, hän sanoo.
Iin alueen palvelualuejohtaja Mirva Salmela kertoo, että Iin kunnassa kuntouttavan työtoiminnan työntekijät ovat siirtyneen hyvinvointialueelle ja toiminta jatkuu sellaisenaan. Myös esimerkiksi Toimintakeskus Tsempin toiminta Haukiputaalla on ollut omaa tuotantoa, joten sen toiminta jatkuu.
Oulun kaupungin toimijat ovat heränneet tilanteeseen, ja kaupunginvaltuutettu Anne Huotari (vas.) on valtuutettu Eeva-Maria Parkkisen (kesk.) pyynnöstä koostanut kaupunginhallitukselle tiedonannon kuntouttavan työtoiminnan kilpailutuksen vaikutuksista. Tiedonannossa ehdotetaan kaupungille, että asiassa pyydetään pikaista neuvottelua Pohteen kanssa kuntouttavan työtoiminnan saamiseksi toimimaan mahdollisimman nopeasti, etteivät kaupungin Kelan maksuosuudet kasva kohtuuttomasti ja että asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelun.
Huotari ja Parkkinen haluavat, että Pohteelta pyydetään tietoa, miten se järjestää kuntouttavaa työtoimintaa niissä kaupunginosissa, joissa sitä on aiemmin tuotettu, mutta joissa järjestöt eivät pystyneet osallistumaan kilpailutukseen. Missä paikoissa ja mistä alkaen Pohde on suunnitellut aloittavansa kuntouttavan työtoiminnan omana toimintanaan, tiedonannossa kysytään.
Samaa mietitään myös Ylikiimingissä. Saadaanko sinne aktiivista työtoimintapaikkaa, kun näyttää, että toiminta ei nykymallilla voi jatkua? Loppuuko työtoiminta Pohteen myötä, jääkö tilalle vain ryhmässä tapahtuvaa sosiaaliohjausta?