Koulunsa aloittavien määrä Rantapohjan alueen kouluissa on yleisesti laskusuunnassa. Sama trendi on valtakunnallinen ja jatkunut jo vuosia. Tämä tietää sitä, että Rantapohjan alueella tullaan väistämättä näkemään pienimpien kouluyksiköiden lakkautuksia vielä tämän vuosikymmenen aikana.
Oulussa lakkautusuhan alla ovat Rantapohjan alueelta Alakylän koulun Tirinkylän yksikkö, Huttukylän koulun Ylikylän yksikkö sekä Kellon koulun Takkurannan yksikkö. Keiskan kouluyksikkö Haukiputaalla on päätetty lakkauttaa syksyllä 2025. Tuolloin sen oppilaat siirtyvät Haukiputaan koululle , jonka alaisuudessa Keiska jo toimii.
Alakylän koulun ensimmäisen luokan oppilaiden määrä on viimeisten kolmen vuoden ajan ollut 30:n molemmin puolin. Vuoden 2015 lähes 50 oppilaasta on tultu siihen, että tänä vuonna ensimmäisen luokan aloitti 31 oppilasta, joista Tirinkylän yksikössä aloitti kymmenen.
Oulun kaupunginvaltuusto teki taannoin päätöksen, jonka mukaan Tirinkylän kouluyksikkö saa jatkaa, jos oppilasmäärä ei laske syyskuun 2023 oppilasmäärään nähden 20 prosentilla. Kouluyksikön lakkautuessa oppilaat siirtyvät Alakylän kouluun, mikäli oppilaat sinne mahtuvat.
Viime lukuvuonna Tirinkylän yksikössä oli 96 oppilasta ja nyt heitä on 93.
– Tirinkylän sekä Alakylän oppilasmäärät vähenevät niin kuin koko Kiimingin ja Oulun kaupungin alueella lukuun ottamatta Hiukkavaaran aluetta. Tirinkylän ennuste vuoteen 2029 mennessä tippuu 62 oppilaaseen ja Alakylän 106 oppilaaseen, kertoo Alakylän koulun rehtori Lea Asikainen.
Tämä ennuste puhuu karua kieltään Tirinkylän kouluyksikön tulevaisuudesta. Kriittinen oppilasmäärä kaupunginvaltuuston päätökseen liittyen on 77 oppilasta. Kylällä toivotaan, että kaavoitus mahdollistaa uusien perheiden tulon kylälle ja syntyisi positiivinen kierre, joka saisi koulun säilymään Tirinkylässä.
Huttukylän koululla, jonka alaisuuteen kuuluu myös Ylikylän yksikkö, ekaluokkalaisen määrä on noussut verrokkivuoteen 2015 verrattuna, mutta enemmänkin koulunsa on siellä viimeisen kymmenen vuoden aikana lapsia aloittanut. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Huttukylän koululla on parhaan vuonna 2016, aloittanut koulutiensä 32 ekaluokkalaista. Tänä vuonna ekaluokkalaisia oli kaikkiaan 26, joista Ylikylän yksikössä 17 oppilasta.
Oulun kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan Ylikylän kouluyksikkö voi jatkaa, mikäli oppilasmäärä ei vähene. Koulun lakkautuessa oppilaat siirtyisivät Huttukylän tai Kiiminkijoen kouluihin, mikäli niissä on tilaa.
– Oppilaita Ylikylässä on tänä lukuvuonna 70. Oppilasmäärä kasvoi viime vuodesta 4 oppilaalla. Huttukylässä on tänä lukuvuonna 66 oppilasta. Oppilasmäärä laski viime vuodesta 11 oppilaalla, kertoo Huttukylän koulun rehtori Jaana Tammia.
Valtuuston päätöksen mukaan on varsin todennäköistä, että Ylikylän yksikön lapset tullaan lähivuosina sijoittamaan muihin kouluihin, vaikka tänä vuonna oppilasmäärä nousi viime vuoteen verrattuna.
Oppilasennusteen mukaan Ylikylän yksikössä mennään alle 60 oppilaan lukuvuonna 2028–2029. Huttukylässä oppilasmäärä laskee lukuvuosittain, ollen 50 lukuvuonna 2026–2027. Mikäli molemmat yksiköt jatkaisivat toimintaansa, niiden oppilasmäärä olisi lukuvuonna 2031–2031 hieman yli 40.
Kellon, Kiviniemen ja Takkurannan koulut on viime vuosien aikana yhdistetty hallinnollisesti Kellon koulun alle. Yhteensä siellä aloitti tänä syksynä 92 uutta ekaluokkalaista, joista Takkurannan yksikössä kahdeksan oppilasta. Heistä ja nykyisistä Takkurannan 2.luokkalaisista muodostettiin 1–2‑yhdysluokka.
Kymmenen vuotta sitten alueella aloitti yhteensä lähes 110 ekaluokkalaista.
Takkurannan koulun osalta valtuusto päätti, että koulu voi jatkaa, mikäli oppilasmäärä ei laske 20 prosentilla syksyn 2023 tilanteeseen verrattuna. Jos koulu lakkautetaan, oppilaat siirtyvät Kellon kouluun, mikäli mahtuvat sinne.
– Takkurannan oppilasmäärä pysyy alueen perusopetusikäisten osoitetietoihin pohjautuen vielä seuraavan lukuvuodenkin tuossa samassa noin 70 oppilaassa, mutta syksyllä 2026 oppilasmäärä pienenee noin 65 oppilaaseen ja syksyllä 2027 noin 55 oppilaaseen, kertoo Kellon koulun rehtori Juha Heikkinen.
Takkurannan jatkoon liittyvä kaupungin asettama 20 prosentin oppilasmäärän vähenemä syksyn 2023 laskentapäivästä tapahtuu Heikkisen mukaan syksyllä 2026.
– Jatkokirjauksena oleva kohta oppilaiden mahtumisesta Kellon kouluun ei ole mahdollinen vielä tuona ajankohtana. Vuoden 2026 jälkeisinä vuosina Takkurannan yksikön jatkoa tarkastellaan, ja jatko riippuu koko Kello–Kiviniemi–Takkuranta –alueen kouluyksiköiden ja opetusryhmien oppilasmääristä eli siitä, mahtuuko Takkurannan yksikön oppilaat Kellon koulun olemassa oleviin ryhmiin, Heikkinen kertoo.
Koko Kellon alueen oppilasmäärä vähenee tulevina vuosina suhteessa nykyiseen, mutta vähenemä ei ole jyrkimpiä Oulun alueella.
Jäälin koululla ensimmäisen luokan oppilasmäärä on kymmenessä vuodessa laskenut 86 oppilaasta 66 oppilaaseen.
Kiiminkijoen koululla aloitti tänä syksynä 80 uutta ekaluokkalaista. Vuonna 2015 määrä oli 102, mutta esimerkiksi vielä vuosina 2016 ja 2021 reilut 110. Viime vuosina määrä on asettunut 80:n tietämille.
Yli-Iin koulussa ensimmäisen luokan aloittaneita on viimeiset kymmenen vuotta ollut vuosittain noin 20. Tänä vuonna heitä oli 21. Paras vuosi oli 2017, jolloin ekaluokkalaisia oli 28. Vuonna 2016 puolestaan vain 19 ekaluokkalaista.
Ylikiimingin suuralueella aloitti tänä vuonna Ylikiimingin koulussa sekä sen Vesalan yksiköissä yhteensä 39 uutta ekaluokkalaista. Vuonna 2015 vastaava oppilasmäärä oli reilut 50. Vuonna 2019 uusia ekaluokkalaisia oli Ylikiimingin alueella peräti 69.
Haukiputaan Aseman koululla tänä vuonna koulutiensä aloittavia oli 32, vuonna 2015 lähes 50.
Haukiputaan koululla ekaluokkalaisten määrä on laskenut 93 oppilaasta 56 oppilaaseen.
Länsituulen koululla ekaluokkalaisten määrä on laskenut kymmenen vuoden aikana noin kymmenellä oppilaalla. Nyt aloittajia oli 49, joka on pienin määrä edellisten 10 vuoden aikana.
Martinniemen koulussa aloitti tänä vuonna 36 uutta ekaluokkalaista. Vuonna 2015 vastaava luku oli 61.
Keiskassa puolestaan on parhaillaan 42 oppilasta ja siellä aloitti tänä syksynä kahdeksan uutta ekaluokkalaista. Oppilaat ovat jo nyt Haukiputaan koulun oppilaita, mutta opiskelevat vielä Keiskan yksikössä.
Iissä Jakun koulun oppilasmäärä ekaluokkalaisten osalta on vuoden 2017 ja 2024 välillä vaihdellut 13:sta kuuteen oppilaaseen. Tänä vuonna Jakussa aloitti seitsemän uutta ekaluokkalaista.
Alarannan koulun ekaluokkalaisten määrä on tällä hetkellä 19. Se on viimeisten vuosien aikana vaihdellut 31:n ja 14:n välillä.
Ojakylän koulussa aloitti tänä vuonna 17 uutta ekaluokkalaista. Viime vuosina määrä on ollut enimmillään 23 ja vähimmillään seitsemän.
Kuivaniemen koululla aloitti tänä lukuvuonna 11 ekaluokkalaista, ja määrä on pysynyt keskimäärin samana viimeisten vuosien ajan.
Haminan koululla aloitti tänä lukuvuonna 59 ensimmäisen luokan oppilasta. Viime vuosina määrä on ollut keskimäärin 70 ekaluokkalaista, mutta lukuvuonna 2019–2020 se oli peräti 83, ja sitä seuraavana lukuvuonna vain 55.
Aseman koululla uusia ekaluokkalaisia on nyt kymmenen. Määrä on viime vuosina vaihdellut seitsemän ja 17:n välillä.
Pohjois-Iin koululla tänä lukuvuonna koulutaipaleensa aloitti 15 uutta ekaluokkalaista. Viimeisten lukuvuosien ajan määrä on vaihdellut 12:n ja 17:n välillä.
Iin kunnassa ei ole toistaiseksi Olhavan koulun lakkauttamisen jälkeen keskusteltu muiden koulujen lakkauttamisesta.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.