Varsinkin kahdella viimeisellä tunnilla ennen ruokailua keskityn nälkääni enemmän kuin opetukseen. Jos koulu alkaa aikaisin esimerkiksi kahdeksan aikaan ja pitää herätä tuntia aiemmin valmistautumaan kouluun, kymmenen aikaan voi olla jo nälkä, kun edellisen kerran on syöty kolme tuntia sitten.
Nälän takia viimeiset tunnit ennen ruokailua ovat yleensä levottomia ja jokaisella on vaikea keskittyä. Siksi ehdottaisin, että yläkoululaisten ruokailua siirretään eteenpäin ainakin tunnilla. Toinen vaihtoehto olisi, että koulu alkaisi myöhempään tai jossain välissä koulupäivää tarjottaisiin pientä välipalaa, esimerkiksi jotain leipää tai hedelmää.
Jos ennen ruokailua olevilla tunneilla ei ole pystynyt keskittyä nälän takia, on myös vaikeampaa tehdä kotiläksyjä. Kotiläksyihin kuluu siis vain enemmän aikaa, eli sinulla jää myös vähemmän vapaa-aikaa ja tässä saattaa mennä jopa aikaasi nukkumisajastasi.
Jos sinulla on myös koe tai testi ennen ruokailua ja sinulla on nälkä ‚voi kokeesi mennä paljon huonommin verrattuna siihen, että olisit juuri syönyt. Kun sinulla on nälkä, saatat keskittyä enemmän nälkääsi kuin kokeeseesi. Tämän takia suosittelisin ruokailun aikaistamista tai ainakin, että koetta ei pidettäisi ruokailua edeltävällä tunnilla.
Ratkaisu voisi olla se, että yläkoululaisten, joiden koulunkäynti on raskaampaa ja jotka heräävät aikaisemmin, voisivat mennä ruokailuun ennen alakoululaisia, joiden koulunkäynti on kevyempää ja jotka yleensä nukkuvat enemmän. Pienet oppilaat voisivat mennä ruokailuun vasta yläkoululaisten jälkeen tai että yläkoululaiset menisivät syömään vaikka 1. –3.- luokkalaisten jälkeen.
Amanda 8e, Haukiputaan koulu
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä