Kou­lu­kiusaa­mi­nen ajoi Tonin itse­tu­hoi­suu­teen ja päih­tei­den pariin

Haukiputaan Länsituulen koulun oppilaat kuuntelivat Toni Nyströmin omakohtaista tarinaa keskittyneinä. Kuva: Anu KauppilaHaukiputaan Länsituulen koulun oppilaat kuuntelivat Toni Nyströmin omakohtaista tarinaa keskittyneinä. Kuva: Anu Kauppila

Hau­ki­pu­taan Län­si­tuu­len kou­lun 4.–9.-luokkalaisille jär­jes­tet­tiin vii­me vii­kol­la Hau­ki­pu­taan Lions Clu­bin toi­mes­ta Älä kiusaa ‑luen­to. Luen­nol­la puhu­mas­sa oli palo­mies-ensi­hoi­ta­ja Toni Nyström, joka on myös Älä kiusaa Ry:n perustajajäsen.

Nyström puhui oppi­lail­le väki­val­las­ta ja kou­lu­kiusaa­mi­ses­ta suo­raan asioi­den oikeil­la nimillä.

– Olin seit­se­män vuot­ta kou­lu­kiusaa­mi­sen ja väki­val­lan uhri, kun­nes minus­ta tuli kou­lu­kiusaa­ja, Nyström kertoi.

Kiusaa­mi­nen alkoi heti ensim­mäi­se­nä kou­lu­päi­vä­nä. Syyk­si riit­ti yksit­täi­nen luo­mi kas­vois­sa, hius­mal­li tai vää­rän­lai­set vaat­teet. Ker­jä­läis­lap­sek­si kut­su­mi­nen satut­ti, sil­lä Nyström tie­si van­hem­pien­sa työs­ken­te­le­vän pit­kiä päi­viä. Fyy­si­set oireet alkoi­vat pian petin kas­te­lul­la ja hen­ki­sel­lä puo­lel­la itse­tu­hoi­set aja­tuk­set nousi­vat pintaan.

– Kerä­sin roh­keu­te­ni ja ker­roin äidil­le. Äiti kui­ten­kin tote­si, että tuo­han on poi­kien nahis­te­lua. Se tun­tui kama­lan kevyel­tä vas­tauk­sel­ta ekaluokkalaiselle.

Kiusaa­mi­nen jat­kui kou­lun vaih­dois­ta huo­li­mat­ta ja lukuis­ten lyön­tien, pot­ki­mis­ten ja pääl­le syl­ke­mis­ten jäl­keen 7. luo­kal­la Nyström pahoin­pi­del­tiin sairaalakuntoon.

Seu­raa­va­na kesä­nä hän ystä­vys­tyi omien kiusaa­jien­sa kans­sa ja alkoi pur­ka­maan omaa pahaa olo­aan mui­hin. Yhtä luo­kan tyt­töä hän hauk­kui niin kau­an läs­kik­si, että tämä lopet­ti syömisen.

– Pian tie vei päih­tei­den pariin. Olin 15-vuo­ti­aa­na seka­käyt­tä­jä, jol­la ei ollut kotia, sil­lä äiti ei suos­tu­nut otta­maan minua enää sii­nä kun­nos­sa kotiin.

Päih­de­vel­ko­jen pake­ne­mi­nen ja rikol­li­suus ajoi­vat nuo­ren mie­hen kat­kea­mis­pis­tee­seen ja ylian­nos­tuk­seen. Lähel­lä kuo­le­maa käy­ty­ään hän ymmär­si, että oli aika aloit­taa päih­de­kun­tou­tus ja tera­pia. Elä­män­syr­jään kiin­ni pääs­ty­ään hän pala­si kotiin ja kouluun.

– Nykyi­sin ambu­lans­sis­sa työs­ken­nel­les­sä­ni ymmär­rän päih­tei­den käyt­tä­jiä pal­jon paremmin.

Nuo­rin Nyströ­min tapaa­ma huu­mei­den­käyt­tä­jä oli vain 10-vuo­tias. Nyström lisä­si, että 90 pro­sen­til­la päih­tei­tä käyt­tä­vis­tä nuo­ris­ta löy­tyy taus­tal­ta koulukiusaamista.

– Kos­kaan ei voi tie­tää, mil­lais­ta tais­te­lua toi­nen käy läpi ja yksi ilkeä sana voi ajaa toi­sen epätoivoiseksi.

Nyström muis­tut­ti nuo­ria sosi­aa­li­sen median raa­dol­li­suu­des­ta. Hän on itse saa­nut lai­dal­li­sen kuraa nis­kaan­sa somes­sa ja hän­tä kut­sut­tiin maan­pet­tu­rik­si kiel­täy­dyt­ty­ään pre­si­den­tin kut­sus­ta itse­näi­syys­päi­vän vastaanotolle.

– Toi­voi­sin, että nuo­ret käyt­täi­si­vät enem­män estä-pai­ni­ket­ta. On kama­la lukea nuor­ten tilien kom­ment­ti­kent­tiä, jois­sa huo­ri­tel­laan ja käs­ke­tään tap­pa­maan itsen­sä. Somes­sa on help­po pur­kaa omaa pahaa oloa, mut­ta har­va ymmär­tää kuin­ka vaka­via vai­ku­tuk­sia sanoil­la voi olla.

Riko­soi­keu­del­li­nen vas­tuu ja vel­kaan­tu­mi­nen nousi­vat myös luen­nol­la esil­le, kun Nyström ker­toi itse vel­kaan­tu­neen­sa rikok­sien­sa vuok­si mel­kein 20 000 euroa. Kor­ko­jen kans­sa hän mak­soi lopul­ta takai­sin 28 000 euroa ja aikaa mak­sa­mi­seen kului 17 vuotta.

– Velat jää­vät odot­ta­maan, että olet­te kyke­ne­viä ne maksamaan.

”Se oli vaan läp­pää” ‑mant­raa kuu­lee Nyströ­min mukaan aivan lii­kaa ja sil­lä yri­te­tään usein oikeut­taa kiusaa­mis­ta. Hän koros­ti­kin nuo­ril­le, että he koh­te­li­si­vat toi­si­aan siten, kuin halua­vat itse­ään kohdeltavan.

– Has­sut­te­lul­la ei voi oikeut­taa toi­sen fyy­sis­tä tai hen­kis­tä satut­ta­mis­ta. Muis­tu­tan vie­lä, että jos teil­lä on paha olla, puhu­kaa sii­tä aikuiselle.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.