Äänestäminen ja vaikuttaminen siten oman kunnan asioihin ja päätöksentekoon on haukiputaalaisen pariskunnan Muru ja Veli-Matti Kansanahon mielestä tärkeää. Koska pääseminen äänestyspaikalle olisi tuottanut heille kohtuuttomia vaikeuksia, he pyysivät kotiäänestystä, ja olivat siihen oikeutettuja.
Pariskunta on vakuuttunut siitä, että äänestäminen kannattaa.
– Yksikin ääni on tärkeä, sanoo Veli-Matti Kansanaho,70.
– Tämä kotiäänestys on todella hieno ja hyvä mahdollisuus äänestää, kiittelee 68-vuotias Muru Kansanaho, joka on puolisonsa omaishoitaja. Hänelle itselleenkin liikkuminen on hankalaa, ja oli mukavaa, kun vaalivirkailijat tulivat kotiin hoitamaan äänestystä.
Kansanahot äänestivät nyt ensimmäistä kertaa kotona. Viime eduskuntavaaleissa he menivät äänestyspaikalle Jatuliin taksilla.
Siitä tilanne on muuttunut. Kulkuvälineeksi olisi tarvittu nostolaitteella varustettu invataksi, ja matkakustannusten ohella lisävarusteesta olisi koitunut myös lisämaksu.
Oulussa kotiäänestyksissä vaalivirkailija ja kotiäänestysavustaja kiertävät eri alueilla pareina, jolloin toinen voi toimia myös lain edellyttämänä todistajana, eikä esimerkiksi yksinasuvien tarvitse hankkia todistajaa paikalle.
Kirsti Lehtinen ja Irja Goman saapuivat Kansanahon rivitalokotiin viime torstaina ennakkoon sovittuna aikana. Sitä ennen samana päivänä he olivat toimittaneet kotiäänestyksiä Yli-Iin Tannilassa. Kierros jatkui Haukiputaalla, Rajakylässä ja Ritaharjussa.
– Päivää taloon! Nyt aletaan äänestää, ollaanko täällä valmiina, huikkaa Kirsti Lehtinen ovella.
Valmiina ollaan, kuuluu vastaus keittiön pöydän ääreltä. Vaalitoimitus sujuu sutjakkaasti. Äänestäjillä oli ehdokas selvillä ja numero tarkistettuna etukäteen. Ehdokasnumeron he pyöräyttivät vuorotellen pöydällä pystyssä olevan sermin suojassa. Ehdokkaan valinta oli heille helppoa, sillä äänet sai jo nykyisessä valtuustossa toimiva valtuutettu, joka on heidän mielestään hoitanut tehtäväänsä hyvin ja esimerkillisesti.
Kotiäänestyksessä toimitaan kuten yleisissä ennakkoäänesyspaikoissa. Leimattu ja vaalikuoreen suljettu äänestyslippu toimitetaan keskusvaalilautakunnalle lähtekuoressa, johon suljetaan myös allekirjoitettu lähetekirje.
Kansanahoilla on ollut tapana käydä aina äänestämisen jälkeen jossakin nauttimassa vaalikahvit, mutta tällä kertaa vaalikahvit juodaan kotona.
Kotiäänestyksiä toimitetaan samaan aikaan kuin yleinen ennakkoäänestys, joka on käynnissä tiistaihin 8.6. saakka. Pyyntö kotiäänestyksestä tuli kuitenkin tehdä keskusvaalilautakunnalle viimeistään 1.6. Kotiäänestäjän omaishoitaja voi äänestää kotiäänestyksessä samalla kertaa. Oulun alueella kotiäänestyksiä toimitetaan yli 200.
Kirsi Lehtinen on ollut hoitamassa niin monia vaaleja työurallaan, että ei enää pysy laskuissa mukana; ensiksi Haukiputaan kunnassa toimiessaan kunnansihteerinä ja myöhemmin hallinnon asiantuntijana Oulun kaupungilla. Kotiäänestyksiä hän arvelee hoitaneensa eri vaaleissa yli 1500. Lehtinen on jäänyt eläkkeelle, mutta lupautui avustajaksi kotiäänestyksiin vielä näissä kuntavaaleissa.
– Kotiäänestysten määrä on lisääntynyt vaali vaaleilta siitä, kun niitä alettiin järjestää 30 vuotta sitten.
Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta.
Haukiputaalla Muru ja Veli-Matti Kansanaho ovat asuneet noin 25 vuotta ja sitä ennen Kiviniemessä, Oulussa, Raahessa ja Tampereella.
Tulevalla valtuustokaudella Kansanahot pitävät tärkeimpinä asioina terveyspalveluihin liittyviä kysymyksiä. Seuraavina tulevat lasten ja nuorten asiat sekä tiestön kunnosta huolehtiminen.
– Me olemme aika tyytyväisiä asukkaita, mutta palvelut eivät saisi hävitä, kuten röntgen Haukiputaalta. Mielellämme olisimme pitäneet Haukiputaan omana kuntana. Oulun myötä ei ole tullut oikeastaan mitään parannuksia tai uutta, sanoo Muru Kansanaho.
Oulun reumapoli saa häneltä kymmenen ruusua, eikä oys:n palveluissa ole ollut moittimista. Kaupungin palveluohjaajaan saa myös tarvittaessa hyvin yhteyden.
Veli-Matti Kansanaho sai koronarokotuksen kotona, mutta puolison piti lähteä hakemaan rokotusta taksilla Ouluhallista, koska oli sääntöjen mukaan omaishoitajaksi liian nuori, vaikkakin kuuluu riskiryhmään.
– Tällaisissa asioissa toivoisi, että voitaisiin vähän joustaa ja käyttää maalaisjärkeä.
– Vaikka kyllähän se toisaalta mukavalta tuntui, kun sanottiin liian nuoreksi, vitsailee Muru Kansanaho.