Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 1 983 200 euroa korona-avustuksina urheiluseuroille. Avustuksen tavoitteena on lievittää koronapandemian seuroille aiheuttamia taloudellisia menetyksiä.
Avustuksella turvataan urheiluseurojen toimintaa sekä lasten ja nuorten tavoitteellisen kilpa- ja huippu-urheilun edellytyksiä pandemian aiheuttamana poikkeusaikana. Avustusta sai kaikkiaan 279 liikunta-ja urheiluseuraa. Rantapohjan alueelta tukea ovat saaneet Kiimingin Kiekko-Pojat 15 000 euroa, Haukiputaan Heitto 4 000 euroa ja Voimistelu- ja Urheiluseura Kellon Työväen Urheilijat 5 000 euroa. Viime vuonna samat seurat saivat vastaavaa tukea kukin 3 000 euroa. Vuonna 2020 myös Kiimingin Urheilijat sai kyseistä tukea 5 000 euroa.
Kiimingin Kiekkopoikien toiminnanjohtaja Veli-Matti Korhonen luonnehtii nyt saadun tien määrää todelliseksi yllätykseksi.
– Ennakko-odotuksemme olivat erittäin maltilliset tukihaun ehtojen sekä sen johdosta, että saimme pienen tuen jo aiemmin.
Korhonen sanoo, että tuen hakuaikataulu oli erittäin haastava, sillä tietoihin piti laittaa luvut tammikuun loppuun saakka ja hakemus piti olla valmiina jo 15.2.
– Ilman omaa kirjanpitäjätaustaa ja hyvää tilitoimistoa ei hakemuksen teko olisi onnistunut. Jäiköhän monelta seuralta hekmus tämän vuoksi tekemättä, hän pohtii.
KKP:ssä ladattiin hakemukseen kaikki peliin ja se tuotti tulosta. Tuo 15 000 euron tuki kattaa seuralle koronan vuoksi syntyneestä alijäämästä 20 prosenttia.
– Tuki ei poista tulevia sopeutustoimia ja lomautuksia. Nämä hoidetaan seurassa kuitenkin niin, että varsinaiseen toimintaan ei tule muutoksia ja seuran kehitys jatkuu normaalisti.
Nyt myönnettyä avustusta saa käyttää 1.6.2020–31.1.2021 syntyneisiin toimitilojen vuokrista aiheutuneisiin kuluihin, sekä ohjaajien ja valmentajien palkkakuluihin. Hakemusten arvioinnissa otettiin huomioon vuonna 2020 seuroille ministeriöstä jaetut aikaisemmat avustukset. Määrärahoista päätettiin lisätalousarviossa.
Koronavuotta Veli-Matti Korhonen luonnehtii huolentäyteiseksi.
– Olen jutellut todella paljon muiden seurojen työtekijöiden kanssa. Ilmapiiri seurojen työntekijöillä on periaatteessa kuin koulujen rehtoreilla. Huoli on kova sekä “oppilaista” että “opettajista”.
Epävarma ja poikkeuksellinen tilanne on näkynyt seurassa siten, että viime syksynä uusia harrastajia ei juurikaan joukkueisiin tullut. Myös normaalia useampi on lopettanut harrastamisen.
– Yleisellä tasolla syitä ovat olleet pelko taudista ja väsyminen siihen että toimintaa on ja ei ole. Lisäksi perheiden vanhemmilta on mennyt työpaikkoja ja yrityksiä alta. Lomautukset ja työttömyydet vaikuttavat siihen, että mietitään myös harrastustoiminnan kustannuksia.
KKP:ssä on Korhosen mukaan noudatettu viranomaismääräyksiä pilkulleen ja vähän sen ylikin.
– Vuoden aikana toiminnassamme ollut muutamia karanteeni sekä altistumisia. Harrastajamäärän suhteutettuna määrät ovat olleet todella pieniä.
KKP:ssä on 2 200 jäsentä, joten se liikuttaa laajaa joukkoa niin jääkiekon kuin jalkapallonkin parissa. Uutena lajina seurassa on noussut esiin salibandy, jonka toteuttamista parhaillaan suunnitellaan.
– Onneksi koronatilanne näyttää nyt parantuvan. Mikäli virusmuunnoksia ei ilmene, niin tuleva kausi voi olla jo lähellä normaalia. Odotankin nyt keväällä jalkapalloryhmien ja syksyllä jääkiekkoryhmiin ilmoittautumispiikkiä. Siihen pitää seuran olla nyt valmiina.
Korhonen uskoo, että ministeriön tuen muodossa saatu piristysruiske heijastuu seuran kaikkien jäsenten ja jäsenperheiden kautta positiivisella tavalla koko alueelle.