Oulun kaupunginhallitus käsitteli maanantaina Perlacon Oy:n ulkoisessa arvioinnissa esitettyjä säästötoimia ja päätti jatkotoimista. Kaupunginhallitus laittoi tältä erää pisteen kouluverkkokeskustelulle. Esitys sulkea Keiskan, Sanginsuun ja Pikkaralan koulut poistettiin kokonaan ulkoisen arvioinnin säästötoimenpiteistä.
– Oulun kaupunginhallituksessa käytiin pitkä ja monipuolinen keskustelu ulkoisen arvioinnin säästökohteina olevien koulujen lakkauttamisen päätöksestä. Lopputulos oli, että kaupunginjohtaja Päivi Laajala veti esityksen pois käsittelystä. Hallituksessa ei löytynyt yksimielisyyttä koulujen sulkemiselle, eikä myöskään muiden etenemisvaihtoehtojen kannatukselle. Säästötavoite, noin puoli miljoonaa euroa jäi näin toteutumatta, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.
Vehkaperän mukaan ulkoisen arvioinnin talouden toimenpiteiden käsittely jatkuu muiden esitysten käsittelyllä. Tavoitteena on edelleen perkata kaupungin palveluiden ja toimintojen taloudellisuutta sekä arvioida sopeuttamisen mahdollisuuksia. Menojen vähennys- tai tulojen lisätavoite pysyy edelleen noin 50 miljoonassa eurossa.
– Keiskan, Pikkaralan ja Sanginsuun koulujen osalta on todettava, että nykyiset valtuustotasoiset linjaukset koulujen tulevaisuudesta ovat edelleen voimassa. Lähivuosina niitä arvioidaan oppilasmäärän ja koulurakennuksen kuntoarvioinnin yhteydessä. Oppilasmäärän kehitys on saatava pienissä kouluissa positiivisemmaksi. Siihen olemme saaneet vanhemmilta ja alueen asukkailta paljon hyviä ideoita. Muun muassa kaavoitus ja kylien kehittäminen ovat avainasemassa elinvoimaisuuden lisäämiseksi, toteaa Vehkaperä.
Kolme pikkukoulua oli ulkoisessa arviossa esitetty lakkautettavaksi syksyllä 2021 säästöjen saamiseksi. Keiskan koulun osalta olisi ollut kyse noin 290 000 euron vuotuisesta säästöstä. Lakkauttamista oli perusteltu kaikkien koulujen osalta oppilasmäärien laskulla.
Alueilla noustiin voimakkaasti vastustamaan koulujen sulkemista. Maanantaina jätettiin kaupunginhallitukselle ja ‑valtuustolle kuntalaisaloite ja nimiadressit koulujen säilymisen puolesta. Jo aiemmin Keiskan koulun puolesta oli käyty vetoamassa valtuustoryhmissä.
Oulu-lisästä eli lasten kotihoidon tuen harkinnanvaraisesta kuntalisästä luovutaan, päätti kaupunginhallitus. Se on mahdollista aikaisintaan 1.3.2021 alkaen. Oulu-lisän lakkauttamisella arvioidaan saatavan säästöjä 609 000–730 000 euroa ensi ja seuraavana vuonna.
Esiopetuksen järjestämiseen on tulossa muutoksia vuodesta 2023 eteenpäin. Siihen liittyvä selvitys valmistuu ensi vuoden syksyllä.
Avoimen varhaiskasvatuksen kerhomaksun osalta kaupunginhallitus edellyttää sivistys- ja kulttuurilautakuntaa tekemään taloudellisista vaikutuksesta kokonaisarvioinnin suhteessa säästöihin ennen lopullista päätöksentekoa. Varsinaisen päätöksen kaavaillusta 50 euron varhaiskasvatuksen kerhomaksusta tekee sivistys- ja kulttuurilautakunta myöhemmin.
Perlaconin paperissa esitettiin kaupungin myöntämien avustusten leikkaamista 10 prosentilla kaikilta toimialoilta. Kaupunginhallitus päätti, että leikkaus kohdennetaan vain harkinnanvaraisiin avustuksiin, jolloin säästettävä summa on 294 433 euroa ulkoisessa arviossa esitetyn 600 000 euron säästön sijasta.Varsinaiset avustuspäätökset tehdään toimialoilla ja BusinessOulussa.
Kaupunginhallitus linjasi keväällä 17,5 miljoonan euron säästötavoitteesta henkilöstömenoihin vuodelle 2021. Tavoitetta päätettiin pienentää 10 miljoonaan euroon ensi ja seuraavan vuoden aikana. Keväästä tilanne on muuttunut koronaepidemian seurauksena ja kaupungin palvelutarpeet eri sektoreilla ovat kasvaneet.
Valtiolta on saatu varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen korona-avustusta, jolloin on riski, että avustukset peritään takaisin jos avustetuilla toimialoilla lomautetaan henkilöstöä. Hyvinvointipalveluissa työt ovat lisääntyneet koronatestausten takia ja muun hoidon tarve lisääntynyt. Lomautukset vaikeuttaisivat kehityshankkeita myös esimerkiksi yhdyskuntapalveluissa.