Tietokirjailija, kasviarkeologi ja biologi sekä neuloja ja neulesuunnittelija Teija Alanko lähti tutkimusmatkalle kohti tekstiilikuitujen ja kudelmien juuria. Ajatuksena hänellä oli koota tietoa ja samalla oppia lisää vanhoja käsityötaitoja. Matkalta menneisyyteen syntyi Vastapaino-kustantamon julkaisema kirja Nokkosvillaa ja värttinänkehriä — Tarina tekstiilikäsityön historiasta.
Tutkimusmatkan ja kirjan punainen lanka on lanka. ”Kun ihminen on joskus muinoin keksinyt valmistaa lankaa, millainen mahdollisuuksien maailma siitä onkaan auennut”, Alanko toteaa kirjan alkusanoissa. Lankojen ja niistä valmistettujen tekstiilien historian tutkiminen on hankalaa, koska orgaanisesta aineesta valmistetut tekstiilit säilyvät huonosti. Säilyneet tekstiilijäänteet ovat usein huonokuntoisia.
Kirja tutustuttaa kasvi- ja eläinkuituihin, niiden käsittelemiseen langaksi ja jalostamiseen tekstiileiksi. Tutustumismatkalla käydään kattavasti läpi tekstiiliperinnettä esimerkiksi lautanauhoista ja neulakintaista hailuotolaisiin tikkuröijyihin, raumalaisiin pitseihin, perinneryijyihin ja muinaispukuihin. Monet näistä vanhoista perinnetaidoista ovat tulleet viime vuosina suosituiksi.
Nykypäivän käsityöläiset tekevät perinnetekstiilejä vanhojen mallien mukaan, mutta myös muinaisista tekstiileistä modernisoituja versioita tehden. Alanko toteaa kirjassa, ettei siinäkään ole mitään uutta. ”Tekstiilikäsitöitä tehtäessä ja uusien tekniikoiden kehittyessä oli ennenkin tyypillistä siirtää vanhemman tekniikan piirteitä uudempaan ja samoja kuvioaiheita tekniikasta toiseen”, kirjassa todetaan.
Nokkosvillaa & värttinänkehriä on kiinnostava sukellus tekstiilikäsitöihin ja niiden historiaan. Kirjassa on paljon tietoa, joka on sisällytetty kiinnostavaan kerrontaan. Myös kirjan kuvitus on onnistunut, mukana on sekä vanhoja työkuvia että uusia pääosin kirjoittaman ottamia valokuvia tekstiileistä ja niiden valmistamisvälineistä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.