Joulukinkun suosio on edelleen vankka osa suomalaista jouluruokaperinnettä, mutta viime vuosina kinkut ovat pienentyneet.
– Suosituin ja kysytyin joulukinkku on nyt 3–5‑kiloinen tuoresuolattu kinkku. Aiemmin perinteisinä tunnetut suuremmat kinkut ovat jääneet lähes tyystin vähemmälle kysynnälle, kertoo elintarvikepuolen osastonhoitaja Jari Alatalo Haukiputaan Säästökuopasta, joka tunnetaan suosittuna lihakauppana jo vuosikymmenten ajalta.
Alatalo arvioi, että pienempien kinkkujen suosioon on vaikuttanut se, että joulupöytään katetaan nykyisin entistä enemmän erilaisia herkkuja. Kinkku on kuitenkin edelleen joulupöydän ykkönen, mikä näkyy myös kaupankäynnissä.
Kinkunmyynti Säästökuopassa pyörähtää käyntiin jo pyhäinpäivänä ja jatkuu vilkkaana isänpäivän ja itsenäisyyspäivän tienoilla, jolloin monissa kodeissa paistetaan ensimmäiset “koekinkut”. Kinkkukauppa käy kuumimmillaan joulun lähestyessä, ja viikkoa ennen aattoa sekä aivan jouluun asti ostetaan erityisesti tuoresuolattuja kinkkuja.
– Nykyisin kodeissa on niin hyvät kylmäsäilytystilat, että kinkkuja voi ostaa jo hyvissä ajoin ennen joulua.
Pienet valmiskinkut ovat myös kysyttyjä, ja joulukinkun rinnalla kalkkuna on kasvattanut suosiotaan. Kalkkunaa on saatavilla paistovalmiina filerullana sekä valmiiksi savustettuna fileenä.
Joulun aikana erilaiset lihatuotteet tekevät hyvin kauppansa, ja kuluttajat arvostavat erityisesti kotimaista lihaa joulupöydässään.
– Kalkkuna on kokonaan kotimaista tuotantoa, kuten lähes kaikki valikoimissamme olevat kinkutkin, Alatalo kertoo.
Joulun suosittuihin lihaisiin herkkuihin lukeutuvat myös kylmä- ja lämminsavustettu poro sekä naudanliha.
– Tässä aivan kaupan lähellä toimii Haukiputaan Palvituote, jonne asiakkaat vievät savustettavaksi meiltä ostamiaan kinkkuja ja runsaasti myös naudanlihaa, Alatalo kertoo.
Joulukinkku on ollut olennainen osa joulupöytää myös Jari Alatalolle, joka on tehnyt pitkän, pian liki neljän vuosikymmenen mittaisen uran kaupan elintarvikealalla Haukiputaalla. Tänä jouluna kotona paistetaan sähköuunissa tuoresuolattu, luuton 3–4 kilon juhlakinkku.
– Leivinuunissa lämpö ei aina pysy niin tasaisena, joten mennään varman päälle, päättää lihamestari-basisti Jari Alatalo, joka tunnetaan myös haukiputaalaisesta Stockholm Express ‑kokoonpanosta.
Mistä joulukinkkuperinne kumpuaa? Suomen ruokahistoria ‑teoksessa kirjailija Ritva Kylli arvioi, että kinkun tie suomalaisiin joulupöytään juontaa juurensa 150 vuoden taakse. Suomessa alettiin lisätä määrätietoisesti sikojen kasvatusta, sillä työmiehet tarvitsivat tuhtia ja rasvaista ruokaa jaksaakseen raskaissa savottatöissä.
Kinkun suosio on säilynyt, mutta K‑ryhmä on tilastoinut, että suomalaiset ostavat nyt keskimäärin puoli kiloa vähemmän kinkkua kuin muutamia vuosia sitten. Pikkukinkkujen suosion kasvua selittää paitsi joulupöydän antimien monipuolistuminen myös halu vähentää ruokahävikkiä.
Lidl:n äskettäin teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 64 prosenttia vastaajista pitää kinkkua joulupöydän ykkösenä. Kyselystä selviää myös, että jouluruokaa syödään yleisimmin kolmena päivänä. 13 prosenttia vastaajista kertoi syövänsä jouluruokaa 4–5 päivänä.
Suositus kasvisten käytön lisäämisestä saattaa vaikuttaa jo joulupöydänkin antimiin. Perinteisesti siihen kuuluvat jo entuudestaan erilaiset laatikot sekä rosolli. Nähtäväksi jää miten vegaaniset “kinkut” valtaavat alaa jatkossa. Niissä raaka-aineena käytetään kasvisperäisiä proteiininlähteitä.
Vinkkejä kinkunpaistoon ja kastikkeeseen
Kinkunpaisto tuo aina mukanaan tuttuja jännityksen hetkiä. Onko lihalämpömittari tallessa? Kuinka kauan kinkkua tulee paistaa? Joulupöydissä ja kyläilyillä keskustelut kääntyvät usein kinkun onnistumiseen, tuliko siitä täydellinen?
Tänä jouluna monia mietityttää myös sähkön hinta, etenkin pörssisähkön käyttäjiä. Jos sähköuunin kulutus on noin 2,5–3 kWh ja sähkön hinta kohoaa jopa 25 senttiin/kWh, viiden kilon kinkun paistaminen 120-asteisessa uunissa viiden-kuuden tunnin ajan maksaa arviolta kolmesta neljään euroa – ei siis mahdottomia.
Kinkunpaiston onnistumisen kannalta tärkeää on valmistautuminen. Jos kinkku on pakaste, sen tulee olla kunnolla sulanut. Uuniin laitettavan kinkun pitää olla mielellään huoneenlämpöinen tai vähintään 10-asteinen.
Kinkunpaistoliemi ja ‑rasva kannattaa hyödyntää. Niistä voi valmistaa perinteisen kastikkeen kinkulle tai maustaa liemen omaan makuun sopivalla tavalla. Monissa ruokapostauksissa glögi on lanseerattu uutena trendinä jouluisen kastikkeen maustamiseen, mutta lisukkeissa maltti on valttia.
Mikäli rasvaa jää yli, sitä ei pidä kaataa viemäriin. Ylimääräinen rasva kuuluu laittaa biojätteeseen muiden ruokajätteiden tapaan. Juoksevan rasvan voi kaataa tyhjään maitopurkkiin tai vastaavaan astiaan ja laittaa biojätteisiin.
Joulukinkun paistaminen:
1. Aseta sulanut kinkku ritilälle uunipannun päälle nahka- eli kamarapuoli ylöspäin.
2. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittarin kärki kosketa luuta.
3. Laita uunipannuun tilkka vettä.
4. Paista kinkkua 100–125°C:ssa, kunnes sisälämpötila on 77°C . Lisää pannulle tarvittaessa vettä.
5. Mikäli haluat hieman mureampaa kinkkua, tulee sisälämpötilan olla yli 80 astetta.
6. Paistoaika on runsas tunti lihakiloa kohti.
7. Anna kinkun levätä 15 minuuttia, ennen kuin poistat mittarin ja päällä olevan verkon.
Kinkun kuorruttaminen:
1. Poista lämpimästä kinkusta kamara ja osa silavaa.
2. Voitele pinta ohuesti sinapilla.
3. Ripottele päälle korppujauhetta.
4. Koristele halutessasi kinkku – leikkaa pintaan terävällä veitsellä viiltoja ja paina kokonaisia neilikoita pintaan.
5. Kuorruta uunissa 225–250°C:een lämmössä noin 5–10 minuuttia.
(Ohje: Martat)
Appelsiininen kinkkukastike
2 dl kinkun paistolientä
2 dl vettä
3 rkl appelsiinimarmeladia
1 rkl sinappia
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl soijakastiketta
½ tl mustapippuria
2 rkl ruskean kastikkeen suurustetta
1 dl kuohukermaa
Mittaa kinkunpaistoliemi kattilaan. Lisää vesi, marmeladi, sinappi ja mausteet. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
Siivilöi kastikepohja ja kuumenna uudestaan. Vatkaa joukkoon suuruste ja keitä vielä minuutti. Lisää kerma ja tarkista maku. (Ohje: Maaseudun Tulevaisuus).
Appelsiinimarmeladin voi jättää halutessa pois tai maustaa kastikkeen oman mieltämyksen mukaan. Siihen käy omena‑, karpalo‑, puolukka- tai luumusose. Makeutta kaipaava ripauttaa sekaan fariinisokeria. Isompi satsi kastiketta valmistuu samalla kertaa tuplaamalla ainesosat.