- Kimalaiset jalkapalloa pelaamaan opettanut Olli Loukola on käyttäytymisekologi, joka on kiinnostunut eläinten älykkyydestä ja sosiaalisesta oppimisesta. Ryhmässäni tutkitaan kimalaisten, lintujen ja oravien ongelmanratkaisukykyä ja miten eri ympäristötekijät vaikuttavat älykkyyteen. (Kuva: Teea Tunturi)
- Olli Loukola työnsä ääressä. Yhden kimalaisen tehokas koulutusaika on noin 2–3 viikkoa. (Kuva: Teea Tunturi)
- Kimalaiskasvattamossa Oulun yliopistolla selvitetään, pystytäänkö kotimaisia pölyttäjiä saamaan kaupalliseen tuotantoon Suomessa. (Kuva: Teea Tunturi)
- Kimalainen oppii jalkapallon pelaamisen lisäksi myös muun muassa siirtämään legopalikkaa saadakseen sokerivettä palkinnokseen. (Kuva: Olli Loukola)
- Kun Olli Loukola sai kimalaiset pelaamaan jalkapalloa, se oli tieteellinen läpimurto, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun hyönteisille on pystytty opettamaan taito, jota ei luontaisesti niillä ole. (Kuva: Iida Loukola)
- Kimalainen oppii myös, että keltaisella alustalla pitää pyörittää keltaista pallo palkinnon saadakseen. (Kuva: Olli Loukola)
Voitkos uskoa, että kimalaiset oppivat pelaamaan jalkapalloa? Entäs sen, että ne oppivat siirtelemään legopalikoita saadakseen palkinnon tai että ne oppivat vetämään narusta, jotta saavat sokerivettä tekokukasta? Sitä et kuitenkaan varmaan uskoisi, että kimalaiset oppivat myös tekemään yhteistyötä ja odottamaan toisiaan raskaan työn edessä.
Kimalaistutkija Olli Loukolan tutkimukset vesittävät ajatuksen tyhmistä, pieniaivoisista pörriäisistä, jotka eivät pystyisi oppimaan tai tuntemaan.
– Se tieto, että seesaminsiemenen kokoisilla aivoilla voi oppia tällaista, pistää totutut ajattelumallit uusiksi.
Hyönteisten älykkyyttä tutkivia ryhmiä ei Loukolan mukaan ole maailmalla juurikaan. Hän on Oulun yliopistolla tutkinut kimalaisia ja palkitsemisen kautta saanut ne oppimaan muun muassa kaikkea jutun alussa mainittua. Tutkimukset ovat osa Kimalaisten älykkyyden moninainen merkitys –tutkimushanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö.
Kimalaistutkimuksen tärkeimpänä näkökulmana Loukola pitää ratkaisujen löytämistä globaaliin hyönteiskatoon. Tällä hetkellä kimalaisia uhkaavat muun muassa kasvinsuojeluaineet, maankäyttö sekä ilmastonmuutos.
– Haluamme näyttää, että hyönteiset ovat paljon älykkäämpiä, mitä on ajateltu. Haluan, että ne nähdään suojelemisen arvoisina, älykkäinä pölyttäjinä ja olennaisena osana ekosysteemiä, Loukola sanoo.
Kimalaiset oppivat pyörittämään oikean väristä palloa, oikean värisellä alustalla kohti maalia, jossa se palkitaan suorituksesta. Joukkuepelinä jalkapallo ei sen sijaan onnistu, silloin kimalaiset vain kerääntyvät pallon päälle oleskelemaan.
Pallonpyöritys on Loukolan mukaan tavallaan myös työkalun käyttöä, sillä siinä kimalainen käyttää palloa päästäkseen käsiksi palkintoon.
– Kun näin kuinka nopeasti ne oppivat sen, että pallo on väline ruuan hankkimiseen, se avasi uuden sivun tutkimuskentällä. Kun hyönteiset voidaan opettaa käyttämään työkaluja, mitä tulee seuraavaksi, Loukola pohtii.
Kimalaisten koulutus on tiivistä hommaa, sillä ne unohtavat opitun parissa päivässä. Kimalaisten aivot ovat tehokkaat prosessoimaan, mutta niiden pitkäkestoinen muisti ei ole samaa tasoa. Koulutukseen ei saa siis tulla taukoja. Kimalaiset elävät maksimissaan vain noin kuusi viikkoa, joten mitään hirveän monimutkaista niille ei ehdi opettaa.
– Koulutukseen tarjolla oleva tehokas aika on keskimäärin 2–3 viikkoa yhden yksilön kanssa, Loukola valistaa.
Hän on myös tutkinut opittujen taitojen siirtymistä kimalaiselta toiselle ja keinotekoisten sukupolvien avulla se onkin onnistunut. Luonnossa kulttuurinen oppiminen tyssää siihen, että työläiset kuolevat kesän lopussa. Vain uudet, paritelleet kuningattaret talvehtivat ja perustavat keväällä uuden pesän.
Kimalaisia käytetään pölyttäjinä kaupallisilla puutarhaviljelimillä. Nämä pölyttäjät tuodaan Suomeen ulkomailta. Loukola on mukana myös Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille –hankkeessa, jossa selvitetään, pystytäänkö kotimaisia pölyttäjiä saamaan kaupalliseen tuotantoon Suomessa.
Suomeen tuodaan yli 10 000 pesällistä tuontikimalaisia vuodessa. Nämä pölyttäjät ovat peräisin Keski-Euroopasta, muun muassa Hollannista.
– Norjan valtio on esimerkiksi kokonaan kieltänyt kimalaisten tuonnin maahansa, Olli Loukola kertoo ja toivoo, että Suomessakin saataisiin joskus tulevaisuudessa aikaan vastaava lakimuutos.
Hankkeessa tutkitaan, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että onnistuttaisiin kasvattamaan toimivia pesiä ja miten siitä saataisiin kehitettyä kannattava elinkeino. Tämä olisi tärkeää, sillä tuontikimalaiset tuovat mukanaan tauteja, jotka vaarantavat osaltaan kotimaisen kimalaiskannan. Hanke on EU-rahoitteinen.
Pölyttäjät ovat äärimmäisen tärkeitä koko maailmalle. Jo Albert Einstein on sanonut: ”Jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa”. Meistä jokainen voi tehdä pieniä tekoja pölyttäjien hyväksi omalla kotipihallaan.
– Minun vinkkini takapihoille on, että pajukoita ei tarvitse raivata. Ne ovat tärkein yksittäinen kasviryhmä keväällä kuningattarille, jotta syntyy toimiva pesä. Kuntien viranomaisillekin haluan korostaa tätä, että paju on tästä syystä todella tärkeä.
Loukolan mukaan omille pihoille ja nurmikoille kannattaa jättää luonnonkukille kaistaleita, vaikka nurmikkoa leikkaisikin.
– Ne ovat tärkeitä ravintolaikkuja pölyttäjille. Pihanhoidossa voi vähän huoletta höllätä, näin tekee palveluksen pölyttäjille. Parempi, jos kemikaaleja ei käytettäisi, sillä esimerkiksi Roundup vie kimalaisilta värinäön, ja tämä taas muun muassa hankaloittaa niiden kukkien löytämistä.
Lisätietoa kimalaisista löytyy esimerkiksi Ötökkäakatemian nettisivuilta. Ötökkäakatemia on yhteistyöprojekti, jonka ydinporukka on Oulussa, he kirjoittavat kansankielellä hyönteistutkimuksesta, ja ovat saaneet rahoitusta Weisell-säätiöltä.