Oulun kaupunki ei lähde hakemaan omarahoitusosuutta hankkeelle, jossa selvitetään Kiiminkijoen vedenlaatua heikentävät tekijät sekä esitetään niiden pohjalta toimenpiteitä vedenlaadun parantamiseksi. Kyseiseen hankkeeseen sisällytettäisiin myös muun muassa koskien ennallistamista ja kutusorakoiden kunnostusta. Yhdyskuntalautakunta antoi päätöksensä asiasta viime viikolla keskustan valtuustoryhmän tekemään valtuustoaloitteeseen.
Valtuustoaloitteen taustalla on Pohjois-Pohjanmaan alueen entisten turvesoiden ja niiden alapuolisten vesistöjen kunnostamiseen tarkoitettu JTF-rahoitus, jonka saaminen edellyttäisi noin 20 prosentin omavastuuosuuden. Kun Oulun kaupunki ei lähde omavastuurahoitusta hakemaan, jää olemassa oleva raha Kiiminkijoen kalastalousalueen puheenjohtaja Pentti Marttila-Tornion mukaan erittäin suurella todennäköisyydellä käyttämättä.
– Tässä ollaan nyt erittäin murheellisella mielellä, että kaupunki kohtelee meitä kuin kerjäläispoikaa, Marttila-Tornio kuvailee.
Hänen mukaansa Pudasjärvi ja Utajärvi, joiden alueella Kiiminkijoki myös virtailee, ovat ilmaisseet, että Kiiminkijoen laadun parantamisen vastuunkanto kuuluisi Oululle, joka on turvetuotannon muodossa alueesta hyötynyt ja joen tilaa heikentänyt. Oulun kaupunki puolestaan on linjannut, että se osallistuu vain sellaisten soiden ennallistamiseen, jotka sijaitsevat kokonaan kaupungin alueella.
Kaupuki vertaa päätöksenteossaan Kiiminkijoen tilannetta Iijokeen. Oulun kaupungilla on jonkin verran maata Kiiminkijoen valuma-alueella. Kiiminkijoen vesialueen omistavat useat jakokunnat.
Kiiminkijoen konkreettiset kunnostushankkeet, esimerkiksi koskikunnostukset, on kaupungin mukaan tarkoituksenmukaista toteuttaa hankkeina ja hankerahoituksella. Hankeorganisaation kokoonpano tulee muodostaa eri sidosryhmien edustajista. Iijokisopimuksen hankkeissa hankekoordinaatio on Iin Micropoliksella. Kiiminkijoen osalta tulee Oulun mukaan löytää tai perustaa samantapainen vastuutaho.
Marttila-Tornio korostaa, että vastuutahon löytyminen ei ole ongelma, sellainen voisi olla vaikkapa Kiiminkijoen kalatalousalue tai Kiiminkijoki ry, mutta nämä tahot eivät voi hakea JTF-rahoitusta.
– Ei meillä ole mitään mahdollisuutta saada yli reilusti yli miljoonan euron omarahoitusta kasaan ilman isompaa toimijaa, kuten Oulun kaupunkia, vaikka paljon teemmekin ja aktiivisia olemme.
Tällä hetkellä Kiiminkijoen vesistöalueella on käynnissä useita kunnostustoimia: Haukiputaan Sämppikosken kutusoraikot, Jolosjoen virtavesikunnostus, Nuorittajoen Matki-hanke, Jolosjärven kunnostus, Jolosjärven valuma-alueen kosteikot, Syväojan kosteikko sekä Jurvasenlammen kunnostus. Näissä toimia toteutetaan laajalla yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa.
Vaikka Oulu ei nyt näytäkään aloitteen toiveen mukaisesti vihreää valoa JTF-rahoituksen omarahoitusosuuden hakemiseen, kaupungin aktiivinen osallistuminen Kiiminkijoen kunnostushankkeisiin on kuitenkin Ympäristöohjelma 2026:ssa ja LUMO-selvityksessä todettujen tavoitteiden ja toimenpiteiden edistämisen johdosta sen mukaan perusteltua. Konkreettisten toimenpiteiden osalta kaupunki odottaa MATKI- hankkeessa vuonna 2024 valmistuvaa tiekarttaa. Oulun vastuulle näissä esitettyjen toimenpiteiden toteuttaminen mahdollistuu vuosittaisten talousarvioiden esittämissä raameissa.