Kierrätys tarkoittaa uusien tuotteiden valmistamista jätteistä. Mutta mitä haittaa siitä on, jos ei kierrätä? Kuten Martat-sivustolla kerrotaan, jos kierrättämisen jättää tekemättä, jätteiden uudelleenkäytön mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä. Uusien tuotteiden valmistamisen lisäksi kierrättämisen hyötyjä ovat luonnon ja luonnonvarojen säästäminen. Ilmastolle haitalliset hiilidioksidi päästöt ja vesistöihin päätyvät jätteet vähenevät, mikä hillitsee ilmastonmuutosta ja kierrättämällä voi säästää energiaa ja raaka-aineita.
Ongelmana on se, että ihmiset eivät kierrätä. Miksi? Syitä sille, että ihmiset eivät kierrätä on lueteltu abetterfootprint-sivustolla. Näitä syitä ovat, että tilaa ei ole tarpeeksi erillisille astioille, asuinalue sijaitsee kaukana kierrätysmahdollisuuksista, ihmisten mielestä se on hyödytöntä tai liian työlästä ja viimeisenä on mainittu, että kierrättämisestä ei saa palkkaa. Syyt ovat ihan hyviä, mutta taipuvat hieman tekosyiden puolelle, sillä kaikkiin näihin kyllä löytyy ratkaisu. Jos pienessä kodissa ei ole tarpeeksi tilaa astioille, voi kokeilla niiden pinoamista päällekkäin tai laittamista paikkaan, jossa ne eivät häiritse, kuten keittiötason alle. Jos ei ole astioita johon keräisi jätteitä, niitä voi myös lajitella muovipusseihin. Kierrätyksen hyötyjä on jo lueteltu ja muihin kohtiin sanoisin, eikö se ole pieni vaiva kierrättää planeettamme ja ympäristön hyväksi kuin jättää tekemättä ja katua myöhemmin.
Minne lajitellut jätteet sitten päätyvät? WasteLess Karelias ‑hanke selvitti asian tutkimuksessaan. Esimerkkitapauksessa tutkittiin Juuan kunnan Timanttikylien kotitalousjätteitä. Tutkimuksessa selvisi, että Juuasta jäte kulkee kymmeniin kotimaisiin kierrätys- ja jalostuslaitoksiin, jotka sijaitsevat ympäri maata, sekä lisäksi osa jätteestä päätyy käsiteltäväksi Ruotsiin, Viroon tai Saksaan. Selvityksen tehnyt Suomen ympäristökeskuksen tutkija Anne Holma sanoo, että vaikka pitkistä kuljetusmatkoista aiheutuu hiilidioksidipäästöjä, kierrätyksen tuottamat ympäristöhyödyt ovat niitä suuremmat, sillä uusien tuotteiden valmistus jätteitä hyödyntäen on hyödyllisempää kuin niiden valmistus luonnonvaroista tai muista primäärisistä raaka-aineista.
Alussa kerroin haittoja siihen, mitä tapahtuu, jos ei kierrätä. Asiat, jotka mainitsin, ovat ennemminkin kierrättämisen hyötyjä. Mitä todellista haittaa siitä on, jos ei kierrätä? Aiemmin vaikutti siltä, että kierrättämisen jättäminen tekemättä olisi aivan neutraali asia. Mitä siis tapahtuisi, jos kukaan koko maapallolla ei kierrättäisi? PollyProducts-sivustolla vastataan tähän kysymykseen. Sivustolla mainitaan, että kaatopaikoille, jotka ovat jo monissa osissa maailmaa täynnä, päätyisi enemmän jätettä. Kaatopaikat vievät tilaa, joten elinympäristöjä menetettäisiin enemmän. Kaatopaikat synnyttävät kasvihuonekaasupäästöjä, jotka pahentavat ilmaston lämpenemistä. Enemmän jätteitä lähetettäisiin kaatopaikalle tai poltettaisiin, mikä lisäisi ilman ja veden saastumista. Kierrätys säästää raaka-aineita, ja ilman sitä luonnonvarat voivat ehtyä ja ympäristö heiketä. Kierrätysteollisuus luo työpaikkoja ja on merkittävä tekijä maailmantaloudessa. Jos kierrättäminen lopetettaisiin, sillä olisi kielteisiä vaikutuksia talouteen, kierrätysmateriaalien kysyntä vähenisi ja monet menettäisivät työpaikkansa. Sivustolla sanotaan myös, että biologinen monimuotoisuus mahdollisesti vähenisi. Sosiaalinen yhteys heikkenisi, kun sosiaaliset normit ja arvot heikkenisivät, mikä johtaisi vähemmän kestävään ja ympäristövastuulliseen yhteiskuntaan. Mielestäni tässä on jo monia syitä miettiä kierrätyksen hyödyllisyyttä ja tärkeyttä.
Omasta kierrätyskokemuksestani voin sanoa, että vaikka itse en olekaan niin isossa vastuussa kierrättämisestä perheessämme, niin se, että teemme niin, tuo kuitenkin ilon tunnetta, kun tietää, että voi jotenkin vaikuttaa. Ekopiste sijaitsee lähellä kotiamme, ja sinne jätteiden vienti on helppoa. Kaikilla ei välttämättä ole näin, ja sekin on ymmärrettävää, mutta toki harmillista, että kierrättäminen saattaa jäädä siitä kiinni.
Mielestäni ongelman voisi ratkaista puhumalla enemmän kierrättämisestä ja sen hyödyistä, koska ei asiaan saada ratkaisua, jos kukaan ei mainitse sitä millään tavalla ja jos jotkut eivät ole tietoisia tästä. Muut voivat inspiroida ajatuksen heillekin. Voi myös miettiä omakohtaisia syitä sille, miksi ei kierrätä ja ovatko syyt ylipääsemättömiä vai löytyykö niihin toimiva ratkaisu. Jos ei osaa kierrättää tai ei tiedä miten, voi etsiä netistä kierrätysohjeita tai vaikkapa kysyä joltain, joka tietää. Lapset voivat puhua vanhemmilleen, jos näkevät kierrättämisen aloittamisen kotona yrittämisen arvoisena ideana.
Mielipiteeni on, että ihmisten kannattaisi kierrättää, kun ottaa huomioon sen hyödyt. Ketään ei voi pakottaa, mutta kehotan jokaista miettimään, haluaako auttaa ympäristöä käyttämällä hieman aikaa kierrätykseen. Jos haluaa alkaa kierrättämään, kannattaa perehtyä asiaan ja selvittää ne seikat, jotka mietityttävät.
Elsi Sirviö, kahdeksasluokkalainen, Haukiputaan koulu