Kesäkalusteista kannattaa pitää hyvä huoli varsinkin varastoinnin aikana. Vaikka kesäkalusteet on tarkoitettu olemaan ulkona, varsinkin märkä talvi laittaa niiden kestokyvyn koetukselle. Oikea suojaus ja varastointi paitsi varmistaa kalusteiden säilymisen kauniina, myös pidentää niiden käyttöikää.
Kosteus ei ole ainoa kalusteita uhkaava sääolosuhde. Kuivuus, aurinko ja jopa tuuli muuttaa kalusteiden ulkonäköä ja altistaa ne esimerkiksi halkeamille. Jos suora auringonpaiste haalistaa kalusteet, ulkonäön voi yleensä palauttaa oikealla käsittelyllä. Tiikistä valmistettujen kalusteiden tapauksessa auringonpolttama harmaa voi tietysti olla juuri se ulkonäkö, jota haetaankin.
Kun otat talvisäilössä olleet kalusteet taas keväällä käyttöön, puhdista ulkona olleet ja pinnaltaan likaantuneet kalusteet miedolla saippuavedellä ja puhtaalla liinalla. Jos teet tänä keväänä kalusteille uuden pintakäsittelyn, anna puhdistettujen kalusteiden kuivua pari päivää ennen pintakäsittelyä.
Jos kalusteesi ovat niin kutsuttua kovapuuta, ne ovat useimmiten joko eukalyptusta tai akaasiaa. Näille puulajeille oikea hoito ja pintakäsittely on puhdistus kostealla liinalla ja öljyäminen, kun pinta on kuiva. Kesän mittaan kovapuu tulisi käsitellä pari kertaa kovapuulle tarkoitetulla puuöljyllä. Jos käytät pigmenttiä sisältävää öljyä, alkuperäinen väri syvenee. Jos kovapuu on erittäin kovissa olosuhteissa kuten jatkuvassa auringonpaisteessa, saattaa puu vaatia öljyämistä jopa kuusi kertaa kesässä. Käytä reilusti öljyä, jotta sitä imeytyy puuhun. Pyyhi lopuksi öljy, joka ei imeydy pintaan. Kalusteet kannattaa öljytä myös ennen varastointia.
Usein kovapuisiksi nimitetään myös tiikistä valmistettuja kalusteita. Tiikki on kuitenkin varsinaisia kovapuita helpompi materiaali. Öljyä kuitenkin kuluu myös tiikin kanssa. Se kannattaa öljytä keväällä käyttöön otettaessa ja vielä pari kertaa kesäkauden aikana tiikille tai kovapuisille kalusteille tarkoitetulla puuöljyllä. Ikääntyessään ja ulkokäytössä öljyämätön tiikki harmaantuu, mutta alkuperäisen värin saa palautettua hiomalla ja öljyämällä. Puhdista ja öljyä myös tiikki vielä ennen varastointia.
Alumiini on valintasi, jos tavoite on nauttia kesästä ja jättää öljyisten rättien kanssa viuhtominen muille. Alumiinisten kesäkalusteiden hoidoksi riittää, kun puhdistat pinnan tarpeen vaatiessa miedolla saippuavedellä ja kuivaat. Jos alumiinin pinta kuitenkin vaurioituu, kannattaa vaurioitunut kohta käsitellä saman tien maalilla. Tämä estää alumiinin pinnalla muuten tapahtuvan hapettumisen. Hapettumisreaktio saattaa levitä ja irrottaa pikkuhiljaa maalia vaurioituneen kohdan ympäriltä.
Polyrottinki on miltei yhtä helppo materiaali kuin alumiini. Hoidoksi riittää pinnan puhdistaminen silloin tällöin miedolla saippuavedellä tai muovikalusteiden pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Polyrottinkikalusteiden runko voi olla joko alumiinia tai terästä. Jos se on terästä, kalusteet tulee suojata kosteudelta, jotta mahdollinen ruoste ei värjää muovipunosta. Jos polyrottinkikalusteet jättää talvisäilytykseen terassille, niille ei kannata kovimmilla pakkasilla istua. Polyrottinki kovettuu jäätyessään ja on hyvin altis murtumille.
Kesäkalusteiden pehmusteet kannattaa suojata kosteudelta. Pehmusteiden pinnat kannattaa suojata ulkotekstiileille tarkoitetulla suojasumutteella. Pehmusteet kannattaa pyyhkiä silloin tällöin kostealla liinalla pintahomeen muodostumisen estämiseksi. Pehmusteiden puhdistukseen on saatavilla juuri niille kehitettyjä pesuaineita.
Paras paikka ulkokalusteiden talvisäilytykseen on viileähkö, kuiva ja ilmava varasto. Esimerkiksi lämmittämätön autotalli sopii hyvin kesäkalusteiden varastointiin. Vaikka puu olisi käsitelty oikein, voi lian kertyminen ja sen jälkeinen altistuminen kosteudelle aiheuttaa homeen muodostumista pinnoille varsinkin talvisäilytyksen aikana. Tätä voi välttää pyyhkimällä kalusteet kostealla liinalla jo ennen talvisäilytystä ja suojaamalla kalusteet sitten kosteudelta suojapeitteellä. Peite ei saisi olla suoraan kiinni kalusteissa, vaan peitteen ja kalusteen väliin tulisi jäädä rako, joka mahdollistaa ilman kiertämisen peitteen alla. Myös suoraa maakosketusta tulisi välttää. Helpoiten tämä onnistuu säilyttämällä kalusteet terassilla, jolloin ilma pääsee kiertämään myös kalusteiden alla.