Martinniemen Kerhola on saanut uudet omistajat. Martinniemeläiset Pekka ja Hanna Qvist ovat ostaneet Kerolan ja tarkoituksena heillä on jatkaa entisen omistajan hienoa entisöinti- ja kunnostustyötä ja saattaa rakennus jälleen käyttökuntoon. Kauppa vahvistui viime viikolla.
Myynnissä olleen Kerholan talon tulevaisuus on askarruttanut kyläläisiä ja huoltakin on kannettu sen säilymisestä kyläkuvassa. Tieto talon myynnistä paikalliselle yrittäjäpariskunnalle otettiin ilolla vastaan ja uudet omistajat ovat saaneet paljon onnitteluja kaupan johdosta. Qvistit tunnetaan Haukiputaan Annalankankaalla toimivasta Peltimylly Oy:stä, joka on peltitöihin ja kattoremontteihin erikoistunut rakennus- ja peltisepänliike.
Talven aikana uusilla omistajalla on suunnitelmissa remontoida ja uusia rakennuksen vesikatto ja yläpohja. Edellinen omistaja teki viime vuosina ison työn ja kulttuuriteon entisöidessään tiloja perinteitä vaalien niin sisältä kuin ulkoa. Alkuperäisiä kalusteita on myös tallessa ja käytössä.
– Tarkoitus on käydä talven mittaan koko rakennus läpi ja tutkia ilmeneekö jotakin remontoitavaa, jotta tilat saadaan käyttökuntoon ja voidaan avata, suunnittelee Pekka Qvist.
Mitä toimintaa talossa jatkossa on, sitäkin on jo kaavailtu. Tarkoituksena yrittäjillä on tehdä Kerholasta monikäyttöinen tila, jota voidaan varata ja vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin kuten häiden ja syntymäpäivien pitopaikaksi, kerhoille, teatteri- ja muihin esityksiin tai vaikkapa myyjäisten pitoon. Koronatilanteen salliessa on kevään mittaan suunnitelmissa järjestää myös avoimien ovien päivä soppatykin äärellä. Monet kyläläiset ovat toivoneet pääsevänsä tutustumaan entisöityyn Kerholaan.
Mistä idea Kerholan hankkimiseen syntyi? Kun Pekka ja Hanna Qvist huomasivat Kerholan olevan myynnissä, he kävivät katsomassa paikkaa ja ihastuivat heti. Kauaa ei ostopäätöstä tarvinnut miettiä, ja kun tarjous hyväksyttiin, oli asia selvä. Molemmille paikka on myös entuudestaan tuttu. Hanna on martinniemeläisiä ja Pekka lähtöisin Martinniemen ja kirkonkylän väliltä. Tiedossa heillä on hyvin Kerholan pitkä historia ja merkitys kyläläisille.
Kerholan historiasta on kirjoittanut Pentti Utriainen kirjassaan Kotikyläni Martinniemi. Kerholan vaiheet alkavat Suomen itsenäistymisen ajoilta. Alunperin tilaan kuului useampia rakennuksia. Alkujaan Kerhola toimi lastaajien asuntolana ja nimensä Kerhola sai 1930-luvun alussa siellä pidettyjen iltamien myötä.
Sahayhtiöt järjestivät ylläpitämässään Kerholassa monenlaista harrastustoimintaa, vuotuisia juhlia ja tapahtumia työntekijöille, kirjastokin oli. Lukuisat paikalliset yhdistykset ja järjestöt ovat toimineet tiloissa ja vuokranneet niitä Lotta Svärd ‑järjestöstä Putaan Poikiin (myöhemmin Haukiputaan Veikot). Kerholassa on ollut kahvila ja myöhemmin myös baari. Myöhäisimpinä aikoina paikan omistaja on vaihtunut muutamia kertoja. Kerhola muistetaan myös kulttuuritalo Anjushkana. Käyttämättömänäkin rakennus on välillä ehtinyt olla.