Oulun kaupunki aikoo tiivistää koulujen palveluverkkoa Haukiputaan suuralueen vähenevän lapsimäärän johdosta. Palveluverkkoselvityksessä esitetään Keiskan koulun lakkauttamista syksyllä 2023, jolloin oppilaat siirtyisivät pääsääntöisesti kirkonkylälle Haukiputaan kouluun. Keiskan koulussa on oppilaita 57 ja opetushenkilöstöä 3+1. Opettajat työllistyisivät muille kouluille.
Kysymys on rahasta ja säästöistä, sillä voimakkaasti laskevat väestö- ja oppilasennusteet Haukiputaalla ja koko Oulun alueella merkitsevät valtionosuuksien vähenemistä rajusti.
Palveluverkkosuunnitelmaa esiteltiin 30.8. Länsituulen koululla pidetyssä kuulemistilaisuudessa, johon osallistui toistakymmentä kuulijaa. Mukana oli viranhaltijoiden ohella myös muutamia päättäjiä.
Keiskan koulun lakkauttaminen ei tullut alueen vanhemmille täysin yllätyksenä, sillä koulu oli liipasimella jo aiemmassa selvityksessä. Tuolloin kaupunginvaltuusto päätti antaa koululle jatkoaikaa.
Tilaisuudessa mukana olleet keiskalaiset Mika Manninen, Tiina Pollari ja Eetu Vilmunen eivät sulata idyllisen 100-vuotiaan lähikoulun lakkauttamista.
He ihmettelivät kuinka kaupungilla on varaa laittaa rahaa tyhjänpäiväiseltä tuntuviin hankkeisiin sen sijaan, että raha käytettäisiin pieneen kyläkouluun ja lapsiin. Lähikoululla on suuri merkitys koko yhteisölle. Kyse on arvovalinnoista.
– Viimeistä sanaahan tässä ei ole vielä sanottu, aiomme taistella koulun puolesta loppuun asti, summasi Mika Manninen.
Palveluverkkoesitys etenee syyskuussa sivistys- ja kulttuurilautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelystä valtuustoon 10.10, jolloin päätetään koko Oulun alueen kouluja ja päiväkoteja koskevasta palveluverkosta. Suunnitelmaa on esitelty eri alueilla. Paneelikeskustelun pienten koulujen puolesta järjestetään vielä ennen valtuustoa 5.10. Aleksikulmassa Oulussa kello 18.
Sivistysjohtaja Mika Penttilä ja aluepäällikkö Pirjo Koret kertoivat, että valtuuston edellyttämää palveluvekkoselvitystä on valmisteltu virkavastuulla pohjaten tiedot väestö- ja oppilasennusteisiin ja talousvaikutuksiin. Syntyvyyden ja oppilasmäärien ennustetaan laskevan rajusti Haukiputaalla vuosikymmenen loppuun mennessä. Eniten kasvua ennustetaan Länsituulen koulun alueelle, missä rakentaminen jatkuu vilkkaana. Haukiputaan koululla (itäpuolella) olisi tilaa Keiskan koulun oppilaille.
Vuonna 2015 koko Haukiputaan suuralueella syntyi 203 lasta ja tänä vuonna lapsia on syntynyt 84. Vähiten lapsia on syntynyt Keiskassa.
Mika Manninen ei ihmetellyt lukuja, sillä Keiskan koulun oppilaaksiottoalue on rajattu hyvin pieneksi ympyräksi muihin verrattuna.
Perusteluina Keiskan koulun lakkautukselle nähdään myös koulun reilun 3 miljoonan euron kunnostustarve jatkossa. Pieniä korjauksia on tehty, mutta niillä ei ole lyhennetty korjausvelkaa. Nykyisellään koulun käyttötalouskustannukset ovat 360 000 euroa vuodessa sisältäen kiinteistön ja henkilöstön.
Keiskassa on hiljaittain tehty kunnostusta maalämpöön ja piharakennuksen puutyöluokkaan. Kysyttiin, eikö tule kalliimmaksi tehdä uusia laajennuksia muihin Haukiputaan kouluihin kuin kunnostaa Keiskaa? Koulumatka keskustaan olisi lapsille myös aiempaa turvattomampi. Koulukuljetukset Keiskasta muihin kouluihin kustantaisi arviolta noin 10 000 euroa lukuvuodessa, mutta pääsääntöisesti oppilaiden koulumatka ei ylitä viittä kilometriä.
Keiskan koulun lakkauttamista koskien on tehty lapsivaikutusten arviointi 2020. Se sisältää sekä plussia että miinuksia. Kahta mieltä ollaan siitä, onko iso vai pieni koulu oppilaalle turvallisempi. Työnantajan kaupungin taholta isompi koulu nähdään opetuksen kannalta kestävämmäksi ja monipuolisemmaksi.
Keiskassa on myös huoli kentän ylläpidosta, jos koulu loppuu. Kaupunki pyrkii tukemaan paikallisia toimijoita kenttien ylläpitoon lakkautetuilla kouluilla. Tästä hyvänä esimerkkinä on Parkumäki.
Haukiputaan palveluverkkosuunnitelmaan voi tutustua: www.ouka.fi/oulu/koulutus-ja-opiskelu/kuulemistilaisuudet-2022. Mahdolliset kirjalliset kannanotot tulee toimittaa viimeistään 9.9. kello 15.30 Oulun kaupungin kirjaamoon. Mika Penttilä vakuutti, että palautteeseen perehdytään huolellisesti.
Muurakorven uuden asuinalueen hyllytys ihmetyttää
Tieto Muurakorpeen Keiskan pohjoispuolelle vuosikausia suunnitelmissa olleen 30 asuntoa käsittävän uuden asuinalueen kaavoituksen keskeyttämisestä yllätti ja herätti ihmetystä. Muurakorven on odotettu tuovan uusia asukkaita alueelle ja vahvistavan Keiskan koulunkin olemassaolon tarvetta.
Valtuuston hyväksymän maankäytön toteuttamisohjelman (MaTo) mukaan lähivuosina Haukiputaalla täydennysrakentamista ja katujen kunnostamista keskitetään entisille kaava-alueille kuten keskustan itäpuolen Simppulan suuntaan.
Kaupunginvaltuutettu ja yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan jäsen Esa Aalto (vihr.) sanoi, että Haukiputaalla on nyt kysyntää länsipuolelle Niittyholmaan, Kiviniemessä Letonrantaan ja kaupungissa Ritaharjuun ja Hiukkavaaraan. Tontteja on tarjolla Haukiputaan eri alueilla runsaasti, mutta suurta vetovoimaa on vain tietyille alueille. Mikäli Muurakorpi toteutettaisiin nyt, ei rahaa jäisi rakenteilla olevien uusien alueiden kunnallistekniikkaan ja vanhojen kaavateiden kunnostamiseen Haukiputaallakaan.
Muurakorven kaavoitus on vienyt aikaa ja maksanut kaupungille, mutta työ ei ole toivon mukaan mennyt hukkaan.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä vakuutti, että Muurakorpi jää tonttivarantoon tulevaisuuden tarpeita varten. Kaupunki hankkii tonttimaata vuosittain miljoonilla euroilla ja reserviä on oltava tulevia tarpeita varten.
Asukkaiden mukaan Keiska ja Siikasaari ovat suosittuja ja rauhallisia asuinalueita. Kun taloja tulee myyntiin, ne menevät pian kaupaksi. Pieni kyläkoulu on ollut monille ratkaiseva tekijä alueelle muuttoon. Harmi, jos koulu lakkautetaan. Lapsiperheet ovat joutuneet elämään vuosia epätietoisina mikä on koulun kohtalo.
Mika Penttilän mukaan palveluverkossa on huomioitu väestö- ja oppilasennusteiden ohella MaTo ja Muurakorvenkin kaavatilanne. Sen sijaan vaikeaa on arvioida miten esimerkiksi Keiskan alueella ikärakenne muuttuu ja muuttaako nuorempaa väkeä alueelle.
Varavaltuutettu ja rakennuslautakunnan jäsen Mauno Sipola (Vas.) ei voi käsittää Muurakorven jarrutusta.
– Ihan hävettää. Muurakorven alue ostettiin jo Haukiputaan kunnan aikana, mutta Ouluun liittymisen jälkeen hanke oli jäissä ja viivästyi, ja niin näyttää käyvän edelleen.
Ydinkysymys kaupungin taloudelle, kehitykselle ja vetovoimalle todettiin olevan, että on työpaikkoja, veronmaksajia ja muuttoliikettä tapahtuu Ouluun eikä vain kaupungin sisällä.