Keis­kan kou­lun läh­tö­las­ken­ta on alkanut

– Suunnitelma sisältää kylmää kyytiä Keiskan alueelle, mutta oli odotettavissa, onhan Keiskan koulu ollut liipasimella jo pitkään, harmittelivat Tiina Pollari, Eetu Vilmunen ja Mika Manninen. Taistelu koulun puolesta jatkuu, jotta lapset saavat jatkaa lähikoulussa.– Suunnitelma sisältää kylmää kyytiä Keiskan alueelle, mutta oli odotettavissa, onhan Keiskan koulu ollut liipasimella jo pitkään, harmittelivat Tiina Pollari, Eetu Vilmunen ja Mika Manninen. Taistelu koulun puolesta jatkuu, jotta lapset saavat jatkaa lähikoulussa.

Oulun kau­pun­ki aikoo tii­vis­tää kou­lu­jen pal­ve­lu­verk­koa Hau­ki­pu­taan suur­alu­een vähe­ne­vän lap­si­mää­rän joh­dos­ta. Pal­ve­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­ses­sä esi­te­tään Keis­kan kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta syk­syl­lä 2023, jol­loin oppi­laat siir­tyi­si­vät pää­sään­töi­ses­ti kir­kon­ky­läl­le Hau­ki­pu­taan kou­luun. Keis­kan kou­lus­sa on oppi­lai­ta 57 ja ope­tus­hen­ki­lös­töä 3+1. Opet­ta­jat työl­lis­tyi­si­vät muil­le kouluille.

Kysy­mys on rahas­ta ja sääs­töis­tä, sil­lä voi­mak­kaas­ti las­ke­vat väes­tö- ja oppi­la­sen­nus­teet Hau­ki­pu­taal­la ja koko Oulun alu­eel­la mer­kit­se­vät val­tio­no­suuk­sien vähe­ne­mis­tä rajusti.

Pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­maa esi­tel­tiin 30.8. Län­si­tuu­len kou­lul­la pide­tys­sä kuu­le­mis­ti­lai­suu­des­sa, johon osal­lis­tui tois­ta­kym­men­tä kuu­li­jaa. Muka­na oli viran­hal­ti­joi­den ohel­la myös muu­ta­mia päättäjiä.

Keis­kan kou­lun lak­kaut­ta­mi­nen ei tul­lut alu­een van­hem­mil­le täy­sin yllä­tyk­se­nä, sil­lä kou­lu oli lii­pa­si­mel­la jo aiem­mas­sa sel­vi­tyk­ses­sä. Tuol­loin kau­pun­gin­val­tuus­to päät­ti antaa kou­lul­le jatkoaikaa.

Tilai­suu­des­sa muka­na olleet keis­ka­lai­set Mika Man­ni­nen, Tii­na Pol­la­ri ja Eetu Vil­mu­nen eivät sula­ta idyl­li­sen 100-vuo­ti­aan lähi­kou­lun lakkauttamista.

He ihmet­te­li­vät kuin­ka kau­pun­gil­la on varaa lait­taa rahaa tyh­jän­päi­väi­sel­tä tun­tu­viin hank­kei­siin sen sijaan, että raha käy­tet­täi­siin pie­neen kylä­kou­luun ja lap­siin. Lähi­kou­lul­la on suu­ri mer­ki­tys koko yhtei­söl­le. Kyse on arvovalinnoista.

– Vii­meis­tä sanaa­han täs­sä ei ole vie­lä sanot­tu, aiom­me tais­tel­la kou­lun puo­les­ta lop­puun asti, sum­ma­si Mika Manninen.

Pal­ve­lu­verk­koe­si­tys ete­nee syys­kuus­sa sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan ja kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen käsit­te­lys­tä val­tuus­toon 10.10, jol­loin pää­te­tään koko Oulun alu­een kou­lu­ja ja päi­vä­ko­te­ja kos­ke­vas­ta pal­ve­lu­ver­kos­ta. Suun­ni­tel­maa on esi­tel­ty eri alueil­la. Panee­li­kes­kus­te­lun pien­ten kou­lu­jen puo­les­ta jär­jes­te­tään vie­lä ennen val­tuus­toa 5.10. Alek­si­kul­mas­sa Oulus­sa kel­lo 18.

Sivis­tys­joh­ta­ja Mika Pent­ti­lä ja alue­pääl­lik­kö Pir­jo Koret ker­toi­vat, että val­tuus­ton edel­lyt­tä­mää pal­ve­lu­vek­ko­sel­vi­tys­tä on val­mis­tel­tu vir­ka­vas­tuul­la poh­ja­ten tie­dot väes­tö- ja oppi­la­sen­nus­tei­siin ja talous­vai­ku­tuk­siin. Syn­ty­vyy­den ja oppi­las­mää­rien ennus­te­taan las­ke­van rajus­ti Hau­ki­pu­taal­la vuo­si­kym­me­nen lop­puun men­nes­sä. Eni­ten kas­vua ennus­te­taan Län­si­tuu­len kou­lun alu­eel­le, mis­sä raken­ta­mi­nen jat­kuu vilk­kaa­na. Hau­ki­pu­taan kou­lul­la (itä­puo­lel­la) oli­si tilaa Keis­kan kou­lun oppilaille.

Vuon­na 2015 koko Hau­ki­pu­taan suur­alu­eel­la syn­tyi 203 las­ta ja tänä vuon­na lap­sia on syn­ty­nyt 84. Vähi­ten lap­sia on syn­ty­nyt Keiskassa.

Mika Man­ni­nen ei ihme­tel­lyt luku­ja, sil­lä Keis­kan kou­lun oppi­laak­siot­toa­lue on rajat­tu hyvin pie­nek­si ympy­räk­si mui­hin verrattuna.

Perus­te­lui­na Keis­kan kou­lun lak­kau­tuk­sel­le näh­dään myös kou­lun rei­lun 3 mil­joo­nan euron kun­nos­tus­tar­ve jat­kos­sa. Pie­niä kor­jauk­sia on teh­ty, mut­ta niil­lä ei ole lyhen­net­ty kor­jaus­vel­kaa. Nykyi­sel­lään kou­lun käyt­tö­ta­lous­kus­tan­nuk­set ovat 360 000 euroa vuo­des­sa sisäl­täen kiin­teis­tön ja henkilöstön.

Keis­kas­sa on hil­jait­tain teh­ty kun­nos­tus­ta maa­läm­pöön ja piha­ra­ken­nuk­sen puu­työ­luok­kaan. Kysyt­tiin, eikö tule kal­liim­mak­si teh­dä uusia laa­jen­nuk­sia mui­hin Hau­ki­pu­taan kou­lui­hin kuin kun­nos­taa Keis­kaa? Kou­lu­mat­ka kes­kus­taan oli­si lap­sil­le myös aiem­paa tur­vat­to­mam­pi. Kou­lu­kul­je­tuk­set Keis­kas­ta mui­hin kou­lui­hin kus­tan­tai­si arviol­ta noin 10 000 euroa luku­vuo­des­sa, mut­ta pää­sään­töi­ses­ti oppi­lai­den kou­lu­mat­ka ei yli­tä viit­tä kilometriä.

Keis­kan kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta kos­kien on teh­ty lap­si­vai­ku­tus­ten arvioin­ti 2020. Se sisäl­tää sekä plus­sia että mii­nuk­sia. Kah­ta miel­tä ollaan sii­tä, onko iso vai pie­ni kou­lu oppi­laal­le tur­val­li­sem­pi. Työ­nan­ta­jan kau­pun­gin tahol­ta isom­pi kou­lu näh­dään ope­tuk­sen kan­nal­ta kes­tä­väm­mäk­si ja monipuolisemmaksi.

Keis­kas­sa on myös huo­li ken­tän yllä­pi­dos­ta, jos kou­lu lop­puu. Kau­pun­ki pyr­kii tuke­maan pai­kal­li­sia toi­mi­joi­ta kent­tien yllä­pi­toon lak­kau­te­tuil­la kou­luil­la. Täs­tä hyvä­nä esi­merk­ki­nä on Parkumäki.

Hau­ki­pu­taan pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­maan voi tutus­tua: www.ouka.fi/oulu/koulutus-ja-opiskelu/kuulemistilaisuudet-2022. Mah­dol­li­set kir­jal­li­set kan­na­no­tot tulee toi­mit­taa vii­meis­tään 9.9. kel­lo 15.30 Oulun kau­pun­gin kir­jaa­moon. Mika Pent­ti­lä vakuut­ti, että palaut­tee­seen pereh­dy­tään huolellisesti.

Muu­ra­kor­ven uuden asui­na­lu­een hyl­ly­tys ihmetyttää

Tie­to Muu­ra­kor­peen Keis­kan poh­jois­puo­lel­le vuo­si­kausia suun­ni­tel­mis­sa olleen 30 asun­toa käsit­tä­vän uuden asui­na­lu­een kaa­voi­tuk­sen kes­keyt­tä­mi­ses­tä yllät­ti ja herät­ti ihme­tys­tä. Muu­ra­kor­ven on odo­tet­tu tuo­van uusia asuk­kai­ta alu­eel­le ja vah­vis­ta­van Keis­kan kou­lun­kin ole­mas­sao­lon tarvetta.

Val­tuus­ton hyväk­sy­män maan­käy­tön toteut­ta­mis­oh­jel­man (MaTo) mukaan lähi­vuo­si­na Hau­ki­pu­taal­la täy­den­nys­ra­ken­ta­mis­ta ja katu­jen kun­nos­ta­mis­ta kes­ki­te­tään enti­sil­le kaa­va-alueil­le kuten kes­kus­tan itä­puo­len Simp­pu­lan suuntaan.

Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu ja yhdys­kun­ta- ja ympä­ris­tö­lau­ta­kun­nan jäsen Esa Aal­to (vihr.) sanoi, että Hau­ki­pu­taal­la on nyt kysyn­tää län­si­puo­lel­le Niit­ty­hol­maan, Kivi­nie­mes­sä Leton­ran­taan ja kau­pun­gis­sa Rita­har­juun ja Hiuk­ka­vaa­raan. Tont­te­ja on tar­jol­la Hau­ki­pu­taan eri alueil­la run­saas­ti, mut­ta suur­ta veto­voi­maa on vain tie­tyil­le alueil­le. Mikä­li Muu­ra­kor­pi toteu­tet­tai­siin nyt, ei rahaa jäi­si raken­teil­la ole­vien uusien aluei­den kun­nal­lis­tek­niik­kaan ja van­ho­jen kaa­va­tei­den kun­nos­ta­mi­seen Haukiputaallakaan.

Muu­ra­kor­ven kaa­voi­tus on vie­nyt aikaa ja mak­sa­nut kau­pun­gil­le, mut­ta työ ei ole toi­von mukaan men­nyt hukkaan.

Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja Mir­ja Veh­ka­pe­rä vakuut­ti, että Muu­ra­kor­pi jää tont­ti­va­ran­toon tule­vai­suu­den tar­pei­ta var­ten. Kau­pun­ki hank­kii tont­ti­maa­ta vuo­sit­tain mil­joo­nil­la euroil­la ja reser­viä on olta­va tule­via tar­pei­ta varten.

Asuk­kai­den mukaan Keis­ka ja Sii­ka­saa­ri ovat suo­sit­tu­ja ja rau­hal­li­sia asui­na­luei­ta. Kun talo­ja tulee myyn­tiin, ne mene­vät pian kau­pak­si. Pie­ni kylä­kou­lu on ollut monil­le rat­kai­se­va teki­jä alu­eel­le muut­toon. Har­mi, jos kou­lu lak­kau­te­taan. Lap­si­per­heet ovat jou­tu­neet elä­mään vuo­sia epä­tie­toi­si­na mikä on kou­lun kohtalo.

Mika Pent­ti­län mukaan pal­ve­lu­ver­kos­sa on huo­mioi­tu väes­tö- ja oppi­la­sen­nus­tei­den ohel­la MaTo ja Muu­ra­kor­ven­kin kaa­va­ti­lan­ne. Sen sijaan vai­ke­aa on arvioi­da miten esi­mer­kik­si Keis­kan alu­eel­la ikä­ra­ken­ne muut­tuu ja muut­taa­ko nuo­rem­paa väkeä alueelle.

Vara­val­tuu­tet­tu ja raken­nus­lau­ta­kun­nan jäsen Mau­no Sipo­la (Vas.) ei voi käsit­tää Muu­ra­kor­ven jarrutusta.

– Ihan hävet­tää. Muu­ra­kor­ven alue ostet­tiin jo Hau­ki­pu­taan kun­nan aika­na, mut­ta Ouluun liit­ty­mi­sen jäl­keen han­ke oli jäis­sä ja vii­väs­tyi, ja niin näyt­tää käy­vän edelleen.

Ydin­ky­sy­mys kau­pun­gin talou­del­le, kehi­tyk­sel­le ja veto­voi­mal­le todet­tiin ole­van, että on työ­paik­ko­ja, veron­mak­sa­jia ja muut­to­lii­ket­tä tapah­tuu Ouluun eikä vain kau­pun­gin sisällä.