Pitkään väännetty päätös Oulun kaupungin palveluverkosta tehtiin Oulun kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana. Maratonkokouksen saldona oli neljän pienen koulun, Haukiputaan Keiskan, Kuivasojan, Lämsänjärven ja Sanginsuun yksiköiden lakkauttaminen.
Kellon Takkurannan, Tirinkylän ja Ylikylän koulut saavat jatkaa, mikäli oppilasmäärät niissä eivät laske tämän vuoden syyskuun opilasmäärään nähden 20 prosentilla. Kouluja uhkaa laukkauttaminen lähivuosina, mikäli oppilasmäärä vähenee tätä enemmän. Oulun Pikkaralan koulun säilymisen ehtona on vähintään 20 oppilasta.
Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esitykset koulujen lakkauttamisista äänestysten jälkeen selkeällä äänten enemmistöllä. Perussuomalaiset tekivät kaikkiin kohtiin muutosesityksiä, mutta ne hävisivät äänestyksissä.
Kouluverkosta keskusteltiin useita tunteja ja puheenvuoroja käytettiin kymmeniä. Keskustelu kävi välillä kuumanakin. Koulujen lakkauttamisia perusteltiin säästösyistä ja etenkin oppilasmäärien rajulla laskulla lähivuosina, jolloin on järkevää säästää seinistä ja satsata opetukseen. Päätöksiä perusteltiin myös eri puolueiden ryhmissä syntyneenä kompromissiratkaisuna.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä vakuutti, että tehdyistä päätöksistä huolimatta Oulu on edelleen vahva koulukaupunki, jossa on jatkossakin monenkokoisia 21–1500 oppilaan kouluja. Suurin kouluyksikkö on Ritaharjussa.
Pienten koulujen säilyttämisen puolesta puhuttiin myös ponnekkaasti ja vedottiin pienten koulujen merkitykseen turvallisina lähikouluina. Koulut ovat myös yhteisöllisiä kylien sydämiä. Monet koulujen lakkauttamisen puolesta äänestäneet valtuutetut myönsivät pienten koulujen merkityksen ja tärkeyden. Kokousta oli seuraamassa yleisöä ja mukana myös lapsiperheitä. Verkon välityksellä seuraajia oli noin sata. Päätökset herättivät pettymystä ja kysymyksiä siitä, saavutetaanko todella säästöjä ja onko etusijalla lapsen etu.
Kiivastakin keskustelua valtuutettujen kesken käytiin vertailtaessa isoja ja pieniä kouluja oppimisympäristöinä ja turvallisuuden kannalta. Etenkin Merja Rasinkangas (ps.) oli huolissaan isojen kouluyksiköiden ongelmista.
Sami Pikkuaho (kok.) sanoi, että kouluverkkoa on pitänyt tarkastella kokonaisuutena. Koskaan aiemmin valtuutetut eivät ole saaneet mistään muusta yhtä paljon taustatietoja, informaatiota ja yhteydenottoja kuin kouluasiasta.
Keiskan koulun opetustiloista valtuusto päätti luopua äänin 52–10. Neljä äänesti tyhjää ja poissa oli yksi valtuutettu. Keiskan koulun oppilaat aloittavat syksyllä 2025 koulun Haukiputaan koulussa.
Jukka Huotari (ps.) teki vastaesityksen, että Keiskan koulun toiminta voi jatkua, mikäli oppilasmäärä ei laske 25 prosentilla, mutta esitys hävisi äänestyksessä.
Takkurannan koulun osalta valtuusto päätti, että koulu voi jatkaa, mikäli oppilasmäärä ei laske 20 prosentilla syksyn 2023 tilanteeseen verrattuna. Mikäli koulu lakkautetaan, oppilaat siirtyvät Kellon kouluun, mikäli mahtuvat sinne. Päätös syntyi äänin 55–10, yksi tyhjää ja yksi poissa. Jukka Huotarin vastaesitys oli, että Takkurannan koulu voi jatkaa, mikäli oppilasmäärä säilyy vähintään 60:ssa.
Tirinkylän ja Ylikylän koulujen osalta valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esityksen äänin 54–10, kaksi tyhjää ja yksi poissa. Tirinkylän kouluyksikkö saa jatkaa, jos oppilasmäärä ei laske syyskuun 2023 oppilasmäärään nähden 20 prosentilla. Kouluyksikön lakkautuessa oppilaat siirtyvät Alakylän kouluun, mikäli oppilaat sinne mahtuvat.
Ylikylän kouluyksikkö voi niinikään jatkaa, mikäli oppislamäärä ei vähene. Koulun lakkautuessa oppilaat siirtyisivät Huttukylän tai Kiiminkijoen kouluihin, mikäli niissä on tilaa. Jukka Huotarin vastaesitys oli, että Tirinkylän koulu voi jatkaa, mikäli koulun oppilasmäärä on vähintään 60 ja Ylikylän koulun oppilasmäärä vähintään 35.
Myös muut Oulun alueen pieniä kouluja koskevat päätökset hyväksyttiin äänestysten jälkeen. Koulujen lakkauttamisia vastustivat selkeimmin perussuomalaisten valtuutetut. Kaikkien puolueiden valtuutetut äänestivät lähes yhtenä rintamana kaupunginhallituksen esityksen puolesta. Kokoomus oli kaupunginhallituksen esitysten takana Lyly Rajalaa lukuunottamatta, joka ei kannattanut pienten koulujen lakkauttamista ja äänesti jokaisessa kohdassa vastaesityksen puolesta. Juha Hänninen (kok.) äänesti Sanginsuun yksikön säilyttämisen puolesta, mutta kannatti muiden lakkauttamista.
Myös SDP:n valtuutetut kannattivat kouluverkkoesitystä Kaarina Torroa lukuunottamatta, joka äänesti Keiskan jatkumisen puolesta. Keskustan valtuutetuista muun muassa Sirpa Tikkala äänesti Sanginsuun koulun puolesta ja äänesti Keiskan kohdalla tyhjää.
Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoi, että palveluverkkopäätösten täytäntöönpano edellyttää jatkossa vielä tapauskohtaisen tarkastelun ja lautakuntakäsittelyn.