Kun Pauli Greus kuuli valinnastaan Vuoden 2020 haukiputaalaiseksi, hän ei ottanut sitä todesta. Pakkohan se oli uskoa, kun Haukiputaan Yrittäjien puheenjohtaja Jonna Kurvinen saapui Greukselle kunniakirja ja valintaa symboloiva isokenkäisten plakaatti kainalossaan. Toimittajakin tuppaantui perässä. Huomionosoitus on perinteisesti ojennettu Haukipudas-päivien myyjäisissä, mutta iso yleisötapahtuma jouduttiin nyt koronatilanteen takia perumaan.
– Vielä aamullakin Ritva-vaimon kanssa puheltiin, että mitenhän ne tällaisen peräkylän miehen valitsivat, myhäili vuoden haukiputaalainen.
Yrittäjäyhdistys palkitsi 79-vuotiaan Greuksen, koska hän on lämmin persoona, joka tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen, on monien yhdistysten kantava voima ja monessa mukana. Lisäksi hän on perushaukiputaalainen ja tunnetaan leppoisana tarinankertojana.
Vuoden haukiputaalainen asuu Parkumäellä lähes synnyinsijoillaan. Vaimo on kotoisin Kuivaniemeltä.
– Monet löysivät puolison naapurikunnasta Iistä, mutta minulla oli moottoripyörä, niin kävin hakemassa vähän etempää, veistelee Greus. Perheessä on viisi lasta, kahdeksan lastenlasta ja saman verran lastenlastenlapsia.
Pauli Greus tarttui kotitilan töihin nuorena. 16-vuotiaana tiet veivät maamieskouluun Ruukkiin ja seuraavaksi Mustialan maatalousopistoon. Pitkän työuran hän teki maatalous- ja rehuteollisuudessa Hankkijalla ja Kinnusen Myllyssä tuotannon ja myynnin päällikkötehtävissä. Työhön kuului kiertää maita ja mantuja pitkin Pohjois-Suomea ja Pohjois-Karjalaa, jolloin maaseutu, tilat ja ihmiset tulivat tutuiksi.
– Ihmisiä oli mukava tavata. Välillä sai olla sielunhoitajanakin ja antaa neuvoja asiassa kuin asiassa. Täytyy ihailla kuinka hyvin tiloja ja karjaa hoidettiin ja kuinka tehtäviin haluttiin kouluttautua.
Haukiputaan kunnan maataloussihteerinä Pauli Greus toimi tovin kunnanjohtaja Taisto Sihvosen aikana, maatalouslautakunnan puheenjohtajana ja myöhemmin kaksi kautta keskustan kunnanvaltuutettuna. Politiikan hän halusi sitten jättää, kun aika ei riittänyt työpäivien venyessä iltamyöhään.
Veteraaniasiat tulivat Haukiputaan Rintamaveteraanien puheenjohtajana toimivalle Greukselle läheisiksi ja sydämen asiaksi jo sotainvalidi-isänsä ja sotaveteraani-enonsa kautta ja heitä auttaessa. Kun veteraanien yhteisiä tapaamisia ja kirkkopyhiä alettiin järjestää, Greus aloitti kuljettajan homman huomatessaan kuinka monet kokivat kulkemisen hankalaksi. Samalla hän itse sai tutustua laajalti alueen veteraaneihin ja heidän asioihinsa.
– Tärkeiksi koetuissa kohtaamisissa kaikki olivat veljiä keskenään, yhteinen kokemus yhdisti ja puhumista riitti, vaikka entuudestaan ei olisi tunnettu toisia. Kaveria ei jätetä. Katkeruutta ei koettu, eikä kukaan koskaan kysynyt, miksi piti lähteä sotaan. Oman maan ja itsenäisyyden puolustaminen oli itsestäänselvää.
Vaikka veteraanien rivit harvenevat harvenemistaan, veteraaniperinnettä halutaan vaalia jatkossakin. Kun Haukipudas liittyi Ouluun oli ohjeistuksena yhdistää alueen veteraanijuhlat. Haukiputaan Rintamaveteraanit halusi jatkaa omaa paikallista juhla- ja muistamisperinnettä yhdessä leijonien ja seurakunnan kanssa. Näin aiotaan tehdä jatkossakin.
Vilkkaasti toimivassa Eläkeliiton Haukiputaan yhdistyksessä Pauli Greus on vaimonsa kanssa aktiivisesti mukana ja on toiminut pidettynä puheenjohtajanakin. Vuoden haukiputaalaisen mielestä yhteinen toiminta ja sosiaalinen kanssakäyminen on merkityksellistä ja yhteisöllisyyttä lisäävää. Eläkeläisyhdistyksen puitteissa harrastetaan kerhoissa, lauletaan, liikutaan ja retkeillään.
– Toisten ihmisten tapaaminen ja yhdessä tekeminen on antoisaa, ja jos toiminnalla saadaan vielä jotakin hyvää aikaiseksi, niin sehän on erinomaista.
Greukset ovat mukana eläkeläisyhdistyksen vapaaehtoisporukassa, joka on pitkään käynyt hoitolaitoksissa ulkoiluttamassa vanhuksia ja auttamassa heitä osallistumaan tapahtumiin. Nyt toiminta on valitettavasti koronatilanteen takia tauolla.
Pauli Greus haluaa rohkaista ihmisiä lähtemään mukaan yhdistysten ja muiden yhteisöjen porukoihin mukaan. Nuorempaakin väkeä tarvitaan jatkuvuuden turvaamiseksi, sillä monissa yhdistyksissä väki ikääntyy.
Harrastuksena Pauli Greuksella on hirvenmetsästys ja Haukiputaan metsästysseura, jonka puheenjohtajankin hän on toiminut. Talvella hiihdetään yhdessä vaimon kanssa ja matkustus on myös mieluista.
Lumikenkien valmistus on myös tullut tutuksi. Lumikenkiä tarvittiin ammattikäyttöön varsinkin metsureiden keskuudessa 80-luvulla. Niinpä Greuksen perheessä alettiin urakoida lumikenkiä jälleenmyyjille omassa MUR-Kenkä ‑yrityksessä. Vielä nykyisinkin tehdään muutamia pareja talvessa.
Vapaaehtoisena arkunkantajana Pauli Greus toimii kuulumalla vapaaehtoisten arkunkantajien joukkoon. Seurakunta kutsuu vapaaehtoisia kantamaan arkkua hautajaisiin tilanteessa, kun vainajalla ei ole omaisia tai lähipiirissä henkilöitä kantamaan vainajaa viimeiselle matkalla. Tehtävän hän kokee arvokkaaksi.