Haukiputaan urheilu- ja liikuntapaikkojen sijaintia ja kehittämistä on suunniteltu Oulun kaupungin taholla jo kauan. Nyt on otettu askel siihen suuntaan, että nykyinen keskusurheilukenttä perusparannetaan ja viereinen huoltorakennus uusitaan. Kenttä sijaitsee Jokelantien varrella Jatulin kupeessa Kiiminkijoen törmällä.
Aiemmasta mittavasta suunnitelmasta, että tasokas urheilukenttä ja muita monipuolisia liikuntapalveluja keskitetään Torpanmäelle, on luovuttu muun muassa kustannussyistä.
Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi viime viikolla päivitetyn liikuntapaikkarakentamista koskevan suunnitelman 2022–2031. Sen sisältämät kohteet tarkennetaan ja vahvistetaan vuosittain kaupungin talousarviossa ja suunnitelmissa. Kentän perusparannus ja huoltorakennus on ajoitettu vuodelle 2024.
Haukiputaan keskusurheilukentän kunnostuksen arvioidaan maksavan 2 miljoonaa euroa ja uusi huoltorakennus 400 000 euroa. Nykyinen huoltorakennus on korjauskelvoton.
Aiemmin kesäkuussa kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut sekä liikuntapalvelut päätyivät esittämään, että Torpanmäen urheilu- ja liikuntakeskuksen rakentamisesta luovutaan, koska alueen maaperä on todettu huonoksi rakentamiselle ja kustannukset nousisivat muutoinkin liian korkeiksi huomioiden kohonneet rakentamiskustannukset ja kaupungin taloustilanne. Vaihtoehtoa tukee myös Haukiputaan alueen kaava- ja asuntotilanne.
Kun nykyisen urheilukentän peruskorjauksen kustannuksiksi arvioitiin 2,2–2,7 miljoonaa euroa, Torpanmäen suunnitelmien toteuttaminen maksaisi vähintään 4–5 miljoonaa euroa. Maaperätöistä arvioitiin syntyvän 200 000 euron lisäkustannukset.
Nykyisen keskusurheilukentän alue jäisi näin urheilutoimintojen käyttöön. Viereisen purettavan Kivikoulun alue kaavoitetaan asuinrakentamiselle aiemmin suunnitelman mukaisesti, ja asuntorakentamisen aloitus tapahtuu vuoden 2025 jälkeen. Urheilukentän alue jätetään asuntorakentamisen ulkopuolelle.
Torpanmäkeä voidaan jatkossa kehittää ulkoilukohteena.
Suunnitelmat jakavat edelleen mielipiteitä
Keskusurheilukentän paikka kuten asuinrakentamisen laajuus Kiiminkijoen tuntumassa on herättänyt paljon keskustelua. Yhtä mieltä Haukiputaalla ollaan kaupungin kanssa siitä, että urheilukenttää on parannettava pikaisesti, mutta sijainti ja kentän luonnonnurmi/tekonurmi ‑vaihtoehdot jakavat mielipiteitä ja yleisurheilun rajatut olosuhteet puhuttavat.
Rantapohja kysyi päättäjiltä ja alueen toimijoilta mielipiteitä hankkeesta.
Haukiputaan Pallon puheenjohtaja Markku Kohonen:
– HauPan kanta asiassa on, että paras ratkaisu jalkapallon harrastamisen edellytysten turvaamiseksi olisi toteuttaa Torpanmäkeen suunniteltu hanke, joka tukisi myös kaupungin ympäristövastuun tavoitteita.
– Torpanmäelle on kohtuullisin kustannuksin mahdollista rakentaa kentän lämmitys kaukolämpöveden paluuta hyödyntäen. Tällä on merkittävä vaikutus kentän käyttöajan jatkamiseen keväällä ja alkutalvella, mikä tarkoittaa lisää kentän tehokasta käyttöaikaa vuosittain. Tämä ratkaisu vähentäisi tarvetta kuljettaa harrastajia Oulun kaupunkialueella sijaitseviin halleihin loppusyksystä myöhäiseen kevääseen. Hallin puuttuminen kaupungin pohjoispuolelta pakottaa etenkin nuorempien junioreiden vanhempia yksityisautoiluun. Lämmitettävä kenttä hillitsisi liikenteen päästöjä ja vahvistaisi Torpanmäen alueen kehittymistä alueen keskeisenä lähiliikuntapaikkana.
– Luonnonnurmi pelialustana on käytännössä poissuljettu vaihtoehto jalkapallokentäksi. Sen käyttöaika on parhaillaankin kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin, noin 10 tuntia viikossa. Käytännössä suurin osa harjoittelusta ja pelaamisesta tapahtuu muualla. Tekonurmella käyttöaika on ilman lämmitystä suotuisina vuosina huhtikuusta lokakuun lopulle ja lämmitettynä helmi-maaliskuusta jopa joulukuun lopulle.
– HauPan kanta on, että Torpanmäen alue kehittyy ja sen jalkapallokenttä muodostuu Haukiputaalla keskeiseksi liikuntapaikaksi. Edellytyksenä on myös ajanmukainen huoltorakennus suihkuilla varustetuilla pukukopeilla. Huoltorakennusta on mahdollista hyödyntää alueen kaikkien tapahtumien järjestelyissä.
– Torpanmäen maapohjaan liittyen on todettava, että urheilupaikkarakentamisessa ei tyypillisesti muodostu suuria pistekuormia. Huoltorakennuksen sijoittaminen alueen pohjoispäähän tarjonnee vaihtoehdon huoltorakennuksen tarvitsemalle kantavammalle maalle.
– Nykyisen keskusurheilukentän parantamisessa kyse olisi ilmeisesti varsin nopeasti tehtävästä kentän pinnoitteen vaihtamisesta sekä ajanmukaisen huoltorakennuksen rakentamisesta. Tämän vaihtoehdon kokonaisvaikutukset olisivat lajin harrastamiselle myönteiset, mutta kokonaisuutena vähäisemmät.
– Mikäli samaan aikaan kaupunki sitoutuisi rakentamaan lajin harrastajien käyttöön (8 v 8) harjoitushallin, se turvaisi jalkapallon harrastamisen edellytyksiä ja edistäisi ympäristövastuun toteutumista.
– Lisäksi oma mielipiteeni oululaisena veronmaksajana on, että urheilu-/jalkapallokentän ei tarvitse olla kaupungin parhaalla rakennuspaikalla, vaan Torpanmäki olisi erinomainen alue keskittää liikunta- ja urheilutoiminnot sinne, toteaa Markku Kohonen.
Esa Aalto, Oulun kaupunginvaltuutettu ja yhdyskuntalautakunnan jäsen, (vihr.):
– Urheilukenttä on yhtä hyvin saavutettavissa nykyisellä paikallaan ja Torpanmäessä. Sijaintia tärkeämpää on kentän säilyttäminen yleisurheilukenttänä. Kenttä tulee toteuttaa luonnonnurmipintaisena täydellisenä nykyaikaisena yleisurheilukenttänä ehkä vesiestettä lukuun ottamatta. Jos kustannuksissa halutaan säästää, voi kentän ympäri kiertävien juoksuratojen lukumäärä olla vähemmän kuin kahdeksan.
– Sopiva paikka uudelle tekonurmikentälle on nykyinen uuden Haukiputaan koulun Torpanmäen puoleinen hiekkakenttä. Sen kunnostaminen tekonurmikentäksi palvelisi sekä pienempiä koululaisia että lasten jalkapalloharrastusta. Täysikokoisia tekonurmikenttiä on jo Länsituulessa ja Virpiniemessä. Luonnonnurmi on parempi sekä ympäristölle että terveellisempi ja miellyttävämpi alusta kentän käyttäjille.
– Kaavoitus ja asuntorakentaminen tulisi saada käyntiin mahdollisimman pian. Kiiminkijoen rantaan on mahdollista sijoittaa merkittävä määrä asuntoja, vaikka nykyistä keskusurheilukenttää ei siirrettäisikään. Tasokas nykyaikainen urheilukenttä toimisi koko Haukiputaan vetovoimatekijänä sijainnistaan riippumatta.
Hannu Liljamo, Haukiputaan kirkonkylän asukasyhdistyksen puheenjohtaja:
– Palautan mieliin jo Haukiputaan kunnan aikana todetun seikan, että Torpanmäen maaperä aiheuttaa mittavat kustannukset kentän rakentamiselle.
– Keskusurheilukentän peruskorjaus ja huoltorakennuksen uusiminen tukevat hyvin liikunnan keskittämistä Jatulin läheisyyteen. Alueen saavutettavuus on hyvä ja parkkipaikkoja on olemassa. Erinomaista on myös kuntoilupuiston saaminen lähelle Jatulia. Voitaisiinko
tekonurmikentän aluetta hyödyntää talvisin liikuntaan?
– Harmillista on, jos nykyiset yleisurheilun suorituspaikat supistuvat keskusurheilukentällä. Missä Haukiputaalla sitten voisi harrastaa yleisurheilua?
– Torpanmäkeä voidaan kehittää pienimuotoisemmin ulkoilualueena. Asuntorakentamisen keskittyminen Kivikoulun alueelle olisi riittävää, sillä Haukiputaalle suunnitellaan muuallekin asuntorakentamista.
Marjo Sjögren, Haukiputaan Veikkojen puheenjohtaja, Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan varajäsen (kesk.):
– Henkilökohtainen mielipiteeni ja Haukiputaan Veikkojen kanta on, että urheilukentän sijainnilla ei sinällään ole merkitystä, kunhan se on Haukiputaalla ja helposti tavoitettavissa mahdollisimman lähellä koulukeskuksia, jotka ovat kentän tärkeitä päiväkäyttäjäryhmiä. Kentän tulee olla myös kaikin puolin yleisurheilukäyttöön sopiva, eikä pelkkä pallokenttä juoksusuoralla, kuten nykyiset suunnitelmat ovat.
– Nykyisen urheilukentän alueelle on tehty aiemmin v. 2017 laadukkaaseen asuntorakentamiseen liittyvät suunnitelmat, mutta ilmeisesti kiinnostusta alueen rakentamiseen ei ole ollut yksityisellä taholla riittävästi, joten Torpanmäen kentän alue kaavailujen mukaan korvautuisi nykyisen urheilukentän alueen peruskorjausremontilla.
– Torpanmäen alueen suunnittelusta on jätetty Haukiputaan Veikkojen ja Haukiputaan Veikkojen yleisurheilujaoston toimesta kaksi eri muistutusta kaavan ollessa nähtävillä. Kaksi pallokenttää juoksusuoralla sekä pituushyppy ja korkeushyppypaikalla ei vastaa nykyisenkään kentän tasoa, joten emme voi hyväksyä kyseistä suunnitelmaa, koska se heikentäisi jopa nykyisiä olemassa olevia olosuhteita yleisurheilun osalta.
– Oulussa on jo 35 tekonurmikenttää, mutta vain Raatin stadion täyttää yleisurheilun olosuhdevaatimukset. Haukiputaan urheilukenttä olisi tärkeää toteuttaa nimenomaan yleisurheilun ehdoilla, koska kaupungissa ei ole mitään muuta edes harjoituskäyttöön soveltuvaa yleisurheilukenttää. Arki-iltaisin Raatissa on jopa 500 junioria yhtä aikaa harjoittelemassa. Aikuisurheilijat junioreiden seassa muodostaa myös todellisen turvallisuusriskin.
– Tekonurmikentällä ei voi myöskään heittää yleisurheilun heittovälineillä (kiekko, moukari, keihäs), mikä sulkee kaikki heittolajit kentältä pois kuulaa lukuunottamatta, jolle yleensä löytyy kuitenkin jonkinlainen suorituspaikka.
– Haukiputaan Veikot toivoo ensisijaisesti, että kaikki yleisurheilun suorituspaikat säilyisivät Haukiputaalla, eikä lähdettäisi pelkkään pallokenttä-malliin, koska niitä on jo Oulun alueella riittävästi. Kentän toteutus hyvin suunniteltuna mahdollistaisi molemmille lajeille optimaaliset suoritusolosuhteet.
Suvi Röntynen, Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan jäsen (vas.):
– Tärkeintä on mielestäni nyt se, että suunnitelma on saatu.
– Unelmatilanteessa oltaisiin, jos Oulun pohjoispuolelle saataisiin kattava urheilukenttä monipuolisten lajiharrastusmahdollisuuksien kanssa Torpanmäelle.
– Ymmärrän, että tämän hetkisessä maailman taloustilanteessa tämä (nykyisen keskusurheilukentän peruskorjaus) on varmasti paras mahdollinen ratkaisu. Rakentamisen hinta nousee, ja on hyvinkin mahdollista, että rakennuttajia ei olisi koko alueelle (kivikoulu ja nykyinen urheilukenttä) edes löytynyt.
– Ehkäpä jossain vaiheessa myös Torpanmäkeen voidaan panostaa.
Jonna Kurvinen, Haukiputaan yrittäjien hallituksen jäsen/sihteeri ja kiinteistövälitysyrittäjä:
– Yrittäjien hallitus teki jo vuonna 2017 linjauksen, että jatkettaisiin Torpanmäen liikunta- ja urheilualueen suunnitelmien toteuttamista. Tällaisen hienon suunnitelman torppaaminen kuulostaa todella ikäviltä. Meillä on mahdollisuus saada Haukiputaalle ainutlaatuinen asuinalue aivan keskustan tuntumaan, jossa on kaikki palvelut lähellä.
– Kustannusten osalta voi miettiä, että mistä saadaan raha nykyisen keskusurheilukentän kunnostamiseen? Mikäli urheilualuetta kehitetään Torpanmäelle, uskoisin, että jo maan luovutuksilla joen törmältä nykyisen urheilukentän alueelta katettaisiin Torpanmäenkin kustannuksia.
– Keskustellessani useamman rakentajan kanssa olemme todenneet, että urheilukentän alue ja vanhan Kivikoulun paikat ovat erittäin kiinnostavia asuinalueita ja epäilyt siitä, että rakentajia ei kiinnosta Haukipudas, ei mielestäni pidä paikkaansa.
– Tällaista tonttitarjontaa kaivataan Haukiputaalle ja mikäli nyt ei hyödynnetä jokinäkymiä ja peruskorjataan vain vanhaa urheilukenttää, niin uskon, että joen rannat otetaan kuitenkin asuinkäyttöön jossain vaiheessa. Eli käymmekö samaa keskustelua 10–15 vuoden päästä?
– Torpanmäestä saataisiin upea urheilu- ja virkistäytymisalue. Toivon, että suunnittelussa otetaan huomioon monipuolisesti kunto- kuin kilpaurheilijat. Kentistä tulisi tehdään sellaiset, että niissä pystytään järjestämään myös virallisia urheilukilpailuja.