Hallinto-oikeus on kumonnut Oulun kaupunginvaltuuston päätöksen, joka koski Virpiniemen Meriniemen ja Kellonlahden asemakaavan muutosta ja tonttijakoa. Mahdollista jatkovalitusta käsiteltiin kaupunginhallituksessa maanantaina, mutta Oulun kaupunki päätti olla hakematta valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
Kaupunki jatkaa aiheen käsittelyä kaupunkiympäristöpalveluissa. Tahtotilana on mahdollistaa pysyvä asuminen alueilla maanomistajan tai maanvuokraajan tarpeen mukaan tietyissä kortteleissa. Kaupungin toimina kysymykseen voi tulla yleiskaavaan tehtävät muutokset.
Kaupunki pyrki asemakaavan ja tonttijaon muutoksella mahdollistamaan vakituinen asuminen 160 loma-asumiseen ja seitsemälle matkailupalveluille varatuilla tonteilla. Hallinto-oikeuden 6.3. antaman päätöksen mukaan Oulun kaupunginvaltuuston päätös oli lainvastainen, koska maankäyttö poikkesi yleiskaavan käyttötarkoitusta. Yleiskaavassa alue on osoitettu loma-asumiseen ja matkailua palvelevaan rakentamiseen.
Kaupunginvaltuuston päätöksestä hallinto-oikeuteen valitti Oulun luonnonsuojeluyhdistys ry.
Kaupunginhallitus ei käytä otto-oikeutta yhdyskuntalautakunnan päätökseen hylätä kulttuuriympäristön teemayleiskaava. Yhdyskuntalautakunta päätti 18.3. hylätä kyseinen kaava äänin 9–3. Kaavan hylkäämistä lautakunnassa esitti Eeva-Maria Parkkinen (Kesk.) Jani Törmin (PS) kannattamana.
Pitkään työstetyn teemayleiskaavan tavoitteena oli koota kulttuuriympäristöä koskeva tieto yhteen ja sujuvoittaa muun muassa vireillä olevan Oulun keskeisen kaupunkialueen yleiskaavan laatimista. Kulttuuriympäristön teemayleiskaava on vaiheyleiskaava, joka tarkastelee valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja paikallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä, maisemia sekä muinaismuistoja koko Oulun alueella. Nähtävillä olleesta kaavaehdotuksesta jätettiin seitsemän lausuntoa ja yksitoista muistutusta. Inventoinnissa on arvioitu Oulussa olevan yli 600 maakunnallisesti arvokasta kohdetta ja kymmeniä arvokkaita alueita. Teemayleiskaava olisi tuonut vahvan suojelun kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi arvioiduille rakennuksille ja miljöille.
Kaupunginhallituksessa vihreiden Heikki Kontturi esitti vasemmistoliiton Mikko Raudaskosken kannattamana, että kaupunginhallitus käyttää otto-oikeutta yhdyskuntalautakunnan päätökseen. Otto-oikeuden käyttämistä kannattivat äänestyksessä SDP:n Miina-Anniina Heiskanen, vasemmistoliiton Jessi Jokelainen ja vihreiden Nina Patrikka.
Kaupunginhallitus ei ottanut yhdyskuntalautakunnan päätöstä käsiteltäväksi, sillä Kontturin esitys hävisi äänestyksessä 8–5. Yhdyskuntalautakunnan kaavan hylkäämispäätöksen jäämistä voimaan kannattivat keskustan Mirja Vehkaperä, Lauri Nikula ja Jukka Kolmonen, kokoomuksen Hanna Haipus, Mikko Merihaara, Hanne-Mari Juntunen sekä perussuomalaisten Jukka Huotari ja Saija Hyvönen.