Iijoen ja Oulujoen vesistöalueilla todetut kalatautibakteeritapaukset ovat Kainuussa ja Koillismaalla. Ruokavirasto tiedotti viime viikolla, että yersinia-kalatautibakteeria on todettu kesän ja alkusyksyn aikana kahdella eri kalanviljelylaitoksella Iijoen ja Oulujoen vesistöalueilla. Ruokaviraston erikoistutkija Marjukka Rask kertoo, että kyseiset kaksi tapausta ovat Kainuusta ja Koillismaalta.
Tavattu yersinia ruckeri biotyyppi 2 on vakava, kaloille korkeaakin kuolleisuutta aiheuttava kalatautibakteeri.
Ihmisille tauti ei ole vaarallinen. Aiemmin kyseistä tautia on todettu Suomen sisävesialueella vain kerran vuonna 2020 Kymijoen vesistössä. Nyt todettujen uusien tartuntojen alkuperä on tuntematon.
Todettu yersinia ruckeri biotyyppi 2 luokitellaan Ruokavirastolle ilmoitettaviin eläintauteihin.
– Bakteerin toteamisesta kalanviljelylaitoksella ei seuraa määräysten antamista taudin leviämisen estämiseksi, eikä tautiin liity viranomaisen edellyttämiä toimenpiteitä taudin hävittämiseksi, Rask kertoo.
Vaikka kalanviljelylaitokselle ei koidu taudista viranomaisten edellyttämiä toimia, voi se vaikuttaa laitoksen toimintaan.
– Kalojen mahdollinen sairastuminen sinällään voi vaikuttaa kalanviljelytoimintaan esimerkiksi kalojen kuolleisuuden lisääntymisenä ja tarpeena hoitaa kaloja antibiooteilla.
Tauti tarttuu suorassa kontaktissa kalojen välillä sekä ulosteen ja veden välityksellä. Tehokkaimmin tauti leviää Ruokaviraston mukaan elävää kalaa siirrettäessä. Desinfioidun mädin siirrossa leviämisvaaraa ei ole.
Yersinioosia voidaan hoitaa rehuun sekoitetuilla antibiooteilla, mutta teho on Ruokaviraston mukaan usein lyhytaikainen, koska parveen jää taudin kantajia ja tauti puhkeaa usein uudelleen. Tautia vastaan on olemassa rokote, joka on yleisesti käytössä ennen kalojen siirtoa merialueelle.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.