Kalajokisen Junnikkala Oy:n uutta sahaa aletaan rakentaa Laanilaan lähiviikkoina. 15 hehtaarin alueelle nousee 75 miljoonan euron investointi, joka kuluttaa vuosittain noin 700 000 kuutiota mänty- ja kuusitukkia. Tukin hankinta lisääntyy selvästi myös Rantapohjan alueelta, sillä Junnikkala hankkii puun uudelle sahalleen yhä lisääntyvässä määrin Pohjois-Pohjanmaan, eteläisen Lapin sekä Oulunjärven pohjoispuolisen Kainuun alueelta. Sahan valmistuessa Junnikkalan vuotuinen puun tarve nousee kokonaisuutena 1,5 miljoonaan kuutioon.
Metsänhoitoyhdistys Oulu-Kiiminki ry:n metsänhoidon neuvoja Seppo Tikkala toteaa, että Junnikkalan sahan investointi vaikuttaa positiivisesti Oulun aluetalouteen ja varmistaa omalta osin tukin menekin ja jatkojalostuksen tulevaisuudessa.
– Mitä kentältä olen kuullut, niin kaikki odottavat positiivisin mielin sahan käynnistymistä, Tikkala sanoo.
Oulun saha työllistää 40–50 henkilöä tuotantoon ja lisäksi noin 20 uutta toimihenkilöä. Lisäksi se poikii välillisesti ainakin noin 200 uutta työpaikkaa. Yhtiö kouluttaa itse yhteistyökumppaneidensa kanssa sahan työntekijät.
– Myös rakennusvaiheen työllistävyys on merkittävä. Vuoden 2023 kesästä alkaen työmaalla on noin 200 työntekijää saman aikaisesti. Uskon, että Oulun vetovoima toimii myös henkilöstön saamiseksi, toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kertoo.
Hänen mukaansa Junnikkala Oy päätti laajeta Ouluun, koska näillä seuduin sahauskapasiteettia on suhteellisen vähän.
– Lisäksi meillä on jo nyt raaka-ainehankintaa täältä alueelta, joten paikka sopii logistisestikin hyvin meille. Uskomme pohjoisen kemiallisen metsäteollisuuden isoihin investointeihin, jotka tuovat meille tukkipuuta sahattavaksi.
Sijaintipaikkana Laanilalla on sahalle myös merkittäviä synergiaetuja, sillä siellä sijaitsee muun muassa Junnikkalan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Oulun Energian biovoimalaitos.
Yhtenä investoinnin keskeisenä tavoitteena onkin minimoida hankkeen ympäristövaikutukset ja turvata bioenergiaa Oulun kaupunkiin ja teollisuuteen.
– Saha tuottaa uusiutuvaa bioenergiaa yli oman tarpeen ja mahdollistaa osaltaan turpeen korvaamisen sahan uusiutuvilla sivuvirroilla Oulun Energian sähkön ja lämmön tuotannossa. Tämä on aimo harppaus kohti hiilineutraalia energiantuotantoa, iloitsee liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala Oulun Energialta.
Investoinnin jälkeen Junnikkalan liikevaihto tulee nousemaan vuositasolla noin 300 miljoonaan euroon. Karkeasti noin 2/3 sahojen liikevaihdosta tuloutuu alueen metsänomistajille puusta maksettujen kantorahojen muodossa.
– Kuluvan vuoden aikana alamme aktiivisesti rakentaa korjuun, kuljetuksen ja metsänomistajien kumppanuusverkostoa. Kiinnostusta on jo ollut. Metsänomistajan näkövinkkelistä ajatellen saamme rakennettua tukin käyttöä myös Oulun seudulle.
Junnikkala uskoo, että kilpailua puusta tulee olemaan, sillä kasvuhankkeita on Suomessa tällä hetkellä useita. Suomalaisen sahatavaran kilpailukyky on globaalistikin Junnikkalan mukaan varsin hyvä, sillä se tunnetaan maailmalla erittäin laadukkaana. Sahateollisuutta siivittävät merkittävästi myös korona ja USA:n elvytystoimet.
– Kysynnän kasvu jatkuu, ja uskon, että ympäristö- ja ilmastonäkökulmat nostavat puuta yhä enemmän esille.
Junnikkalan investoinnissa hyödynnetään kotimaista maailmanluokan sahateknologiaa ja osaamista. Projektissa kotimaisen teknologian osuus on yli 90 prosenttia investoinnin kokonaisarvosta. Mittavassa hankkeessa Junnikkalan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Veisto, Jartek, Valutec, Nordautomation, Jack-Steel ja Valon Kone. Uudella teknologialla varmistetaan uuden sahan resurssitehokkuus ja huipputuottavuus.
Uuden sahainvestoinnin yhtenä mahdollistajana on ollut myös Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, joka on myöntänyt hankkeelle merkityksellisen kehittämisavustuksen Euroopan aluekehitysrahastosta.
Junnikkala Oy
Junnikkala Oy on Kalajoella ja Oulaisissa toimiva, Ouluun sahaa rakentamaan alkava, yli 60-vuotias perheomisteinen mekaaninen puunjalostusyhtiö. Yhtiössä rakennetaan kestävää tulevaisuutta luonnon monimuotoisuutta ja luontoarvoja kunnioittaen. Raaka-aineena yhtiön sahat käyttävät Pohjanmaan lujaa kuusta ja mäntyä. Tuotteita myydään lähes 40 maahan. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto on noin 140 miljoonaa euroa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.